Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Vodič: Kako da vas vaš tim shvati ozbiljno

Vodič: kako da vas vaš tim shvati ozbiljno
U nekim slučajevima, dogodi se da postanete nadređeni, to jest šef drugima, mnogo pre nego što očekujete. To naročito važi ako otvarate sopstvenu firmu, ili se uključujete u porodični posao, gde ste odmah na samom početku karijere zaduženi i za upravljanje ljudima.

Veoma je važno da u startu postavite pozivan primer osoblju tako što ćete ozbiljno shvatiti svoju ulogu šefa i maksimizirati uticaj. Evo šta možete i morati učiniti.

Na radnom mestu

 • Svakoga dana budite na radnom mestu na vreme. To je vaš posao – budite primer. Ako vi kasnite na posao, sasvim je sigurno da će i vaši zaposleni dozvoliti sebi veća kašnjenja. Jer, i kad zakasne – vi niste tu da to primetite.
 • Nastojte da ne steknete naviku da sa posla odlazite ranije. Vaši zaposleni bi se mogli uvrediti ako izađete sa posla oko tri, pa se javite sa fitnesa oko pola šest da proverite šta rade!

Odnos sa kolegama

 • Nemojte se napijati sa pomoćnikom ili saradnicima, niti razmenjivati tračeve. Još jednom – vi ste sada odrasli i potrebno je da budete uzor drugima. Neke stvari koje radite u privatnom životu držite podalje od kancelarije, ono što možete da podelite sa prijateljima, možda ne možete i sa saradnicima.
 • Nemojte sa zaposlenima deliti finansijske probleme vaše firme, bez realne potrebe i adekvatne pripreme za ovakve vesti. Ako posumnjaju da posao ne ide dobro ili im je to predočeno na pogrešan način, pre nego što trepnete oni mogu biti u potrazi za drugim poslom.
 • Zapamtite da vi niste prijatelj vašim podređenima, iako je drugarski odnos, naravno, poželjan. Budite prijatan rukovodilac, ali ne ostavljate vrata otvorena za one koji hoće da pričaju o svojim ljubavnim dramama i jadima! Naravno, ukoliko neki ozbiljan ličan problem ometa produktivnost, bolestan roditelj ili problem oko deteta, želećete da to podele sa vama, ali poslednja stvar na svetu koju možete da priuštite sebi je da postanete surogat terapeuta za zaposlenog koji ima ljubavnih ili nekih drugih sličnih problema.

Šef kao deo tima

 • Nemojte problemima pristupati lično ili sa stavom “ti meni praviš probleme”, “zbog tebe se dešavaju greške”. Bolje pristupite sa druge pozicije: “ Ne možemo raditi u timu u kome vlada netrpeljivost”. Tako će zaposleni moći vama da pomognu i da se pri tom ne osećaju okrivljenim.
 • Nemojte da dozvolite da vaši podređeni čuju kako obavljate privatne razgovore preko telefona. Ne samo da će vas imitirati mesecima ako čuju kako se umiljavate ženi ili roditeljima, već će pomisliti da je i njima dopušteno da po ceo dan obavljaju lične pozive telefonom.
 • Nemojte tražiti od saradnika da za vas rade nešto što nije u vezi sa poslom. Može izazvati tihu mržnju (ako ne uvek i otpor) ako tražite od svojih podređenih da vam pokupe odelo sa hemijskog, prošetaju psa, i kupuju poklone u vaše ime.
 • Uletite kao pomoć kad treba. Ukoliko ste svesni da je neki zadatak obiman i zamoran, poput pakovanja poklona za partnere, ili slanje poštom 5.000 brošura vaše firme, provedite ponekad barem nekoliko minuta radeći ovaj posao – to je vaš tim, vi želite da to uradite zajedno. Odvojite zato s vremena na vreme malo volje i vremena da i sami “uprljate ruke” kada već tražite da se uradi zamoran i velik posao.

Preuzimanje odgovornosti

 • Ako nešto krene ozbiljno loše sa bitnim klijentom ili mušterijom, vi ste taj koji treba da preuzme odovornost. Kao šef, vi ste zaduženi da stvari teku kako treba. Ako imate problem sa zaposlenim, radije se opredelite za to da prilježnije nadgledate njen ili njegov rad, omogućite dodatne treninge, ili – da pustite osobi da ode. Ono što ne treba je da pravite žrtvenu jagnjad od svojih podređenih kada dođe do grešaka.
 • Upravljajte, ali ne gušite. Podrazumeva se da je to vaš posao i da ste vi taj koji ima najviše da izgubi, ali morate dozvoliti zaposlenima da preuzmu odgovornost za svoj deo posla. Pokazujte, podsećajte, laskajte, ali nemojte ih gnjaviti.

 


Sastavljeno na osnovu:
10 Tips For Taking Yourself Seriously, So Your Employees Do, Too
Caitlin Friedman and Kimberly Yorio

Podelite savet

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta