Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Dodatne male cake za pisanje biografije

cake za pisanje cv-jaUkoliko ste ispratili savete kako da napišete svoju biografiju vreme je da se pozabavimo i drugim parametrima koje će uticati na kvalitet vaše biografije.

CV je prilika da se izdvojite od drugih kandidata kako biste bili pozvani na intervju za posao. Kako biste povećali svoje šanse na konkursu za posao potrebno je da obratite pažnju na detalje u CV-ju i da budite objektivni prema onome što ste tamo napisali.

Poslodavac svakoj biografiji posveti svega 10 - 15 sekundi, a tome još treba dodati i podatak da svaki poslodavac ima desetine CV-ja koje treba da pregleda. Tokom tih 10-15 sekundi poslodavci vrše tzv. “skeniranje”  (screening)  prilikom kog traže najbitnije informacije u CV-ju koji  ćemu reći koliko i da li kandidat ispunjava najvažnije uslove konkursa. Ovo je početna i eliminaciona faza u kojoj se odvajaju CV-ji koji idu na dalju analizu, a ponekad može čak i da usledi poziv na intervju na posao.

Dakle, poslodavac će u onih 10-ak sekundi prvo da „vidi“ vaš CV pa tek onda da ga pročita, zato vaš CV ne sme biti neuredan.

Izgled i forma vaše biografije:

Važno je da vam CV bude pregledan  (da uredno formatirate tekst) i čitak (da postoji dovoljan razmak između redova i pasusa).  Već prilikom prvog pogleda na dokument poslodavcu mora da bude jasno gde se šta nalazi. Redosled informacija mora da bude logičan (najčešće je to hronološki redosled) pri čemu je najbitnije da se informacije ređaju po značaju za buduću firmu na čiji konkurs se javljate. Vizuelno istaknite naslove i podnaslove da poslodavac ne mora da troši vreme tržeći ono što ga zanima.

Kada navodite podatke u biografiji nemojte preterivati u dužini, Saveti i uputstva -  CV i propratno pismopredugačke biografije će malo ko imati vremena da pročita u celosti. Do dve stranice bi bilo poželjno, mada je idealna jedna. Takođe, nemojte preterati u doterivanju biografije, koristite maksimalno dve vrste jasno čitljivog fonta (veličine 10-12; Arial ili Times New Roman). Isto važi i kada su u pitanju boje kojima ćete dizajnirati CV, koristite maksimalno 2 do 3 boje, a ako želite nešto da naglasite, preporučujemo da se radije odlučite za opciju „bold“.

Profesionalnost u pisanju CV-ja

Gramatičke greške nisu nešto što može i treba da se toleriše u biografiji, a još ako pogrešite u pisanju imena kompanije, šanse za posao se sve više smanjuju. Sa ovakvim greškama u CV-ju, vi delujete kao nepažljiva, nemarna, površna ili nezainteresovana osoba, a na taj način svakako ne želite da se predstavite.

Da bi vaša biografija zvučala objektivnije pišite je u pasivu (npr. „položen stručni ispit”. Ukoliko pišete u trećem licu, nemojte koristiti lične zamenice (ispravno je npr: „završio srednju školu" ili „završena srednja škola", a ne "on je završio srednju školu"). Kada završite, u naziv dokumenta stavite svoje ime i prezime (idealno: ime.prezime_cv), kako bi poslodavac znao šta dokument predstavlja.

Sve informacije moraju biti tačne

Ukoliko ste u u CV-ju naveli netačne podatke, rizikujete da već na prvom intervjuu budete razotkriveni ili da uopšte ne budete ni pozvani na intervju jer su vaši podaci prethodno provereni. Na kraju krajeva, ako budete primljeni na osnovu netačnih informacija, velika je verovatnoća da će se u toku vašeg rada uočiti neslaganja izmedu osobe koja je predstavljena na papiru i osobe koja se pokazuje u praksi.

CV treba da bude pozitivan - obratite pažnju koje reči koristite 

Saveti i uputstva -  CV i propratno pismoVaš CV treba da odiše entuzijazmom, samopouzdanjem, ali ne preter anim, nego shodno vašem znanju, iskustvu i poziciji za koju konkurišete i da prikazuje ambicije koje opet odogovaraju poziciji za koju konkurišete. Na primer, ako napišete da ste na mnogo bolje zvuči ako napišete da ste preduzimali neke aktivnosti nego da ste ih izvršavali.

Budite oprezni prilikom navođenja stručnih reči i termina čije vam značenje nije do kraja poznato. One mogu da vam  nanesu više štete nego koristi. Ukoliko vas tokom intervjua poslodavac pita da objasnite ili upotrebite u određenom kontekstu neki od termina koje ste naveli, trebalo bi da znate njihovo značenje. Takođe, poželjno je da ne koristite klišee, već da na originalan način napišete podatke koje možete podkrepiti dokazima. Na primer, umesto reči timski igrač, recite da imate iskustva u funkcionisanju u timu i kao dokaz možete da istaknete iskustvo u nekom timskom sportu.

Iskoristite tekst oglasa za posao na koji konkurišete

Usaglasite svoje lične osobine sa osobinama koje poslodavac traži. Naime, ukoliko je poslodavac u oglasu naveo da treba da ste soba sa određenim osobinama, a vi pritom stvarno posedujete te osobine, navedite ih u CV-ju. Kod svake osobine pokušajte da navedete i primer situacije u kojoj je ta osobina korišćena ili se istakla. U većini slučajeva, poslodavac u oglasu istakne šta želi od svojih zaposlenih, pa ukoliko se u tim stavkama prepoznajete navedite ih u svom CV-ju. Slično može da bude sa neophodnim veštinama ili znanjima koja će vam trebati na budućem radnom mestu. Na primer, ukoliko se traži poznavanje rada u autoCAD-u, navedite vaše iskustvo sa radom u ovom programu. Navedite koliko ga dugo koristite i navedite koji su sve (ili bar najveći i najznačajniji) rezultati vašeg rada, kao i šta ste sve uradili koristeći se tim programom.

Zabeležite kome ste poslali koji CV i kako je tačno glasio konkurs na koji se javljate

Ako na osnovu CV-ja i prijave budete pozvani na intervju, osnova za ovaj razgovor će najčešće biti upravo vaš CV. Zato morate da znate šta se napisali u njemu i da budete spremni da date dodatna objašnjena o podacima koje ste izneli. Takođe, trebalo bi da znate osnovne uslove konkursa na koji ste se prijavili kako biste se prilikom razgovora vodili osnovnim kriterijumima navedenim u konkursu. Ukoliko se u startu utvrdi da niste sigurni šta firma/organizacija traži, pokazujete da ste zapravo nezainteresovani za posao ili neodgovorni, što vam nosi mnogo negativnih poena.  CV treba da bude prilagođen svakom konkursu na koji ga šaljete, kako biste u njemu istakli baš ono što će vam na tom konkursu obezbediti "zeleno svetlo".

Jasno fokusirajte CV

Saveti i uputstva -  CV i propratno pismoNemojte dopustiti da vaš CV zvuči kao uopštena priča. Ako imate šta da kažete o sebi, učinite to što konkretnije, jer ćete se upravo tako izdvojiti od ostalih kandidata. Naravno, uz konkretnost ide i sažetost, kako ne biste neumereno produžili CV.

Kada proveravate CV, potrebno je da se uverite da je vaš CV u celosti dosledan i fokusiran na na poziciju za koju se prijavljujete, jer ćete tako sigurno imati više uspeha. Ovakav način pisanja će vas možda “naterati” da napišete više od jedne verzije CV-ja, ukoliko konkurišete za više različitih radnih mesta, ali ćete tako imati veće šanse da odete korak dalje nego sa jednim “univerzalnim”.

Naglasite svoje uspehe

Ako vas je vaš rad, trud i zalaganje dovelo do unapređenja ili neke druge vrste uspeha, recite to odmah svom poslodavcu kako bi spoznao vaše kvalitete odmah. Ponekada ove stavke mogu da budu odlučujuće pri izboru kandidata, pa naglašavanjem istih u samom CV-ju povećavate svoje šanse na konkursu. Ovom prilikom savetujemo i da koriste reči koje asociraju na akciju kao što su "preporučen", "unapređen", "spreman", "voljan"... Te reči će dati do znanja vašem budućem poslodavcu da, osim što znate da radite posao za koji ste konkurisali, vi imate i volju i želju da ga obavljate.

Izostavite  privatne detalje

Iz biografije izostavite privatne detalje (informacije o vašem imovinskom stanju, podatke o članovima vaše porodice), neuspehe, razloge zbog kojih ste napuštali prethodna radna mesta, kao i informacije o plati koju ste do sada primali.

Budite objektivni

Stavite se u ulogu osobe koja će da čita vaš CV

Probajte da shvatite koji su to kvaliteti koje ta osoba, odnosno organizacija ili kompanija traži. Razmislite koja biste pitanja vi postavili da ste osoba koja prima desetine ili stotine prijava za posao, i šta je to što bi vas privuklo u nečijem CV-ju. Naravno, morate uzeti u obzir svrhu vašeg konkurisanja, poslovnu politiku firme/organizacije na čiji konkurs se javljate i ostale faktore koji su bitni za tu situaciju.

Saslušajte i drugo mišljenje o svojoj biografiji

Pre nego što pošaljete CV,stavite se u ulogu osobe koja će da ga čita i iz tog ugla pokušajte ponovo da pročitate ono što ste napisali. Verujemo da će pomoći tj. da ćete promenom perspektive moći videti objektivnije kako vaš CV zvuči nekome ko vas ne poznaje. I kada mislite da ste završili, dajte CV nekom prijatelju koji može da proceni da li ste ga napisali zaista dobro, da li je sve jasno i da li bi trebalo praviti dodatne izmene (i koje).

Obratite pažnju na preporuke

Preporuke od svog prethodnog poslodavca pomenite već u pisanju CV-ja

Nemojte dodavati uz CV dokumente ako od vas  nisuSaveti i uputstva -  CV i propratno pismo traženi (preporuke, diplome,..i sl.). Recite da ste preporučeni i od strane koga. Ovo će ujedno biti i dokaz da zaista znate da radite posao za koji ste konkurisali i da je neko to znao da ceni. Najbolje je da preporuku ne šaljete ukoliko to od vas u konkursu nije traženo, ali na ovaj način ćete poslodavca ipak informisati o njenom postojanju. Ovo se, naravno ne odnosi naslanje propratnog pisma. U propratnom pismu možete da navedete da ih posedujete, ali ako ih niko ne traži na uvid, ne šaljite ih po svaku cenu.Poslodavac će, vrlo verovatno, naglasiti u oglasu šta trebate poslati da bi konkurisali.  

Nemojte zaboraviti ni propratno pismo

Važnost kvalitetnog CV-ja se ogleda u još jednom procentu: kandidat ima 17% šansi da poslodavac pročitati njegovo propratno pismo. Ovaj procenat ukazuje da svaku 6 kandidat dodatno zainteresuje poslodavca. Ako ste već dovde uspešno stigli, vreme je da zablistate.

 Kao i CV, i propratno pismo treba da bude precizno, ažurno i upečatljivo. U propratnom pismu ćete imati priliku da napišete zašto smatrate da ste prava osoba za upražnjenu poziciju kao i šta vas motiviše da da radite u kompaniji na čiji ste se oglas prijavili. Takođe, moći ćete da objasnite za koju poziciju se prijavljujete i kako ste saznali za konkurs, kao i da pojasnite vaše kvalifikacije i veštine kojima možete unaprediti poslovanje. Propratno pismo vam može poslužiti i da objasnite sve ono što može biti nejasno iz samog CV-ja, npr. da ste spremni na preseljenje zbog posla (ako konkurišete za rad u drugom gradu u odnosu na onaj u kojem živite), zašto želite da promenite pravac karijere (ako vam se dosadašnja iskustva razlikuju od pozicije na koju konkurišete), kako planirate da nadoknadite to što ne ispunjavate neki uslov iz oglasa (ako se npr. traži fakultet za neko radno mesto, a vi imate samo srednju školu, ali smatrate da ste nedostatak formalnog obrazovanja kompenzovali bogatim radnim iskustvom u toj oblasti), zašto ste prečesto menjali radna mesta (što može ukazivati na manjak lojalnosti, pa je bitno da pojasnite ako postoje opravdani razlozi za to), zašto imate prazninu u radnom iskustvu (radili ste određeni broj godina, pa ste pauzirali) i sl.


Ne prestajte sa ažuriranjem CV-ja

I još jedan savet za kraj, nikada nemojte prestajati da unapređujete svoj CV i propratno pismo. „Radovi u toku“ bi trebalo da bude moto kog ćete se držati sve dok ne dobijete posao koji želite, što vam mi najiskrenije želimo. Poslodavac u vašoj biografiji treba da vidi najsvežije informacije koje odgovaraju uslovima iz oglasa i osobi kakvu on traži. Dakle, važno je da čitanjem oglasa, kao i radom na sebi, unapređujete biografiju koliko god je moguće, i dok god ste istrajni, vredni i iskreni, vaše šanse za zaposlenje su sve veće.

Želimo vam puno sreće!

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta