Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Koraci od registracije domena do uspešnog sajta na Internetu


(Preuzeto sa sajta Nadlanu.com - 14. 01. 2014.)

Na Internetu možete sami pronaći već postojeće šablone za izradu sajtova, ali su oni često isuviše jednostavni i najčešće ne omogućavaju unošenje određenih izmena i prilagođavanje potrebama sajta. 

Postoje firme i pojedinci koji se bave ovim poslom i koji imaju urađena osnovna rešenja, koja se uz manje ili veće izmene mogu primeniti za pravljenje većine sajtova. Slikovito rečeno, to je šablon koji se modifikuje prema potrebama klijenta. Ovakav vid rešenja nije loš, ali ukoliko želite kompleksniji sajt, uvek je bolje da se napravi sve od početka. 

Postoji mogućnost da nekom amateru date da se pozabavi sajtom, ali tako rizikujete da ne ispadne sve kako ste želeli i da onda morate opet da tražite nekoga ko se zaista razume u posao, da sredi sajt. Stoga je uvek dobra odluka da se odmah, na početku, uzme neko ko je profesionalac u svom poslu, neko ko je kvalitetan i pouzdan.

Kako da znam ko je pouzdan?

Raniji poslovi su najbolja preporuka. Razgovarajte sa prijateljima koji su ranije platili nekome za sajt. To može biti dobar početak. Možete i na osnovu cene stvoriti sliku o tome koliko je ponuda firme kojoj ste se obratili dobra. Ako je ponuda previše jeftina (par stotina evra), velika je šansa da ćete za tako malo para i dobiti jako malo. S druge strane, relativno niska cena može biti odgovarajuća ukoliko se radi o nekoliko stranica sa statičkim sadržajem pa takav sajt i ne košta puno. Ali ako želite nešto dinamičnije i podložno promenama, onda se i cena izrade sajta povećava.

Nađite nekoga ko zna svoj posao

Pre svega potrebno je naći nekoga ko se ozbiljno bavi izradom sajtova i ko je pouzdan. Za svaki sajt važni su struktura, dizajn, funkcionalnost i sadržaj. Dizajner se bavi kreiranjem sajta u vizuelnom, a često i u organizacionom smislu, programer je zadužen za funkcionalnost, a sadržajem se bavi kopirajter. Poželjno je da se time bavi osoba koja razume problematiku kojom se sajt bavi, ali i određena pravila pisanja na Internetu, kako bi sajt bio i dobro pozicioniran na Guglu.

Sve počinje od strukture sajta. Ona definiše kako će sadržaj biti grupisan, koliko će stranica i nivoa sajt imati i koliko će lako određeni delovi sajta biti dostupni. Od strukture zavisi i kako će Gugl videti sajt i kako će ga pozicionirati. Uvek je bolja plića struktura, bez mnogo hijerarhijskih nivoa.

Onda na scenu stupa dizajn. Dizajner na osnovu razgovora sa vama i na osnovu vaših želja i potreba, a na osnovu svog ranijeg iskustva, predlaže vizuelno rešenje sajta. Tehnički, skoro uvek može da se uradi sve što zamislite, ali je bolje ostaviti profesionalcima da urade kako oni misle da je najbolje. 

Kada je napravljen dizajn, programer dalje nastavlja rad na delovima koje mi okom ne vidimo, ali su važni za samu funkcionalnost.

(Nastavak teksta i još korisnih saveta možete pročitati ovde.)

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (2)


  • Данило Данилов

    pre 10 godina i 2 meseca

    И ја ћу једног дана имати докторску титулу у мору безвезњака. А ни сад стање није за похвалу. Неписмени доктори наука који не знају ни титулу своју да напишу! Видех сопственим очима - Пољопривредну факултет Универзитета у Новом Саду.
  • Данило Данилов

    pre 10 godina i 2 meseca

    Ма само кад су копирајтери у питању.