Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Održan vebinar „Kako se pripremiti za razgovor za posao"


Tražite posao, pogledali ste mnoge oglase, poslali svoju poslovnu biografiju raznim firmama, i sada čekate da vas pozovu na razgovor. Prolazi vreme, ali se ništa ne dešava. A onda vas jedan dan, ipak, obraduje poziv na razgovor za posao.  

Dok počinjete da se užurbano pripremate, hvata vas sve veća i veća nervoza i strepnja. Kako onda da se zaista pripremite za intervju za posao i pritom sebi povećate šansu da baš vas izaberu?  

Postoji nekoliko ključnih načina koje je zgodno znati, a preporučuje ih naš kolega Branko Vukovac iz sektora ljudskih resursa sajta Poslovi.infostud.com.  

kako se pripremiti za razgovor za posao

Procenjuje vas HR i neko iz menadžmenta

On kaže da se intervju za posao sastoji iz tri celine, pri čemu se prva tiče motivacije za rad u kompaniji i na konkretnoj poziciji, druga se odnosi na veštine i znanja neophodne za tehničko izvođenje posla i iskustvo, i treća celina u kojoj se proverava da li su kandidati u skladu sa vrednostima kompanije u kojoj žele da dobiju posao. 

- HR menadžeri su ti koji najčešće na intervjuu postavljaju pitanja, dok u određenom delu razgovora i sami kandidati za to imaju priliku. Cilj intervjua je da se proceni da li je neki kandidat najadekvatniji za poziciju na koju konkuriše, kao i da li se uklapa u kompaniju – navodi Vukovac. 

Na svakom razgovoru kandidati mogu da očekuju jednog HR-a, jednog predstavnika menadžmenta ili eksperta. 

- Intervjui se razlikuju od kompanije do kompanije, ali i od pozicije do pozicije. I, ne radi se isti tip za IT kompanije ili one koje se bave isključivo proizvodnjom, koncept im se drastično razlikuje. Čak i u okviru iste firme postoje drugačije vrste intervjua u zavisnosti od toga da li je u pitanju juniorsko mesto, seniorsko, ili neki posao u prodaji, marketingu, IT-u ili HR-u - objašnjava  on. 

Olovka u ruke, zapišite sve na papir

Kada govorimo o motivaciji, HR-ovima je važno da od kandidata saznaju zbog čega žele da rade baš u toj kompaniji i baš na toj poziciji. Kako Vukovac objašnjava, oba pitanja su u vezi sa motivacijom.  

Kandidati ne mogu iz oglasa da saznaju sve o kompaniji, već je on polazna osnova. Zbog toga je važno proširiti znanje o samoj kompaniji. Osim opštih informacija na sajtu, bitno je da pokušaju da u medijima, na internetu pronađu dodatne informacije o nekim projektima, aktivnostima kompanije kako bi dobili širu sliku o potencijalnom budućem poslodavcu. Pre svega toga, uzeti jednu olovku i sve što smo istražili o firmi „baciti“ na papir. 

„Upravo će taj papir za kandidate biti svojevrstan vodič, manifest, kroz ceo proces pripreme za razgovor za posao. I, zato, samo pišite i pišite, to će vam na kraju biti od velike pomoći - kaže Branko.  

Potom je važno postaviti sebi pitanje, odnosno zapisati, zbog čega želite da radite u toj kompanji. 

- Da li je to određeni projekat, praksa, beneficije...Važno je da savesno napišemo svoj odgovor. A nakon toga, upitajte se i zapišite zbog čega želite da radite baš na konkretnoj poziciji, odnosno šta vas je tačno privuklo tom radnom mestu, što možete lepo da vidite i u tekstu oglsa. Neki softver, metodologija, način rada.... Nije na odmet da tada zapitate sebe i šta vas je motivisalo u prethodnoj firmi, jesu li to bili ciljevi, zadaci, tim, mogućnost da učite...Šta god da je zapišite! Kad sve to imate na jednom mestu, možete i da provežbate svoje odgovore. Jedno je sasvim sigurno, na taj način ste opremljeni da odgovorite na prvo pitanje na razgovoru za posao. Moram da naglasim, nemojte da tražite socijalno poželjne odgovore, već se potrudite da to budu baš vaši odgovori, oni koji realno prikazuju vašu motivaciju i šta vas pokreže u polsu. Priprema za intervju i jeste kao neka vrsta samoanalize - smatra Branko Vukovac. 

Kako biste vi to uradili

On dodaje da se posle toga postavljaju kandidatu pitanja koja se tiču njegovog tehničkog znanja i tu je ključno što bolje izanalizirati odgovornosti i zadatke koji stoje u oglasu. 

- Uradite analizu šta ste već od tih aktivnosti radili na prethodnom poslu, a šta je ono što niste. Kada prepoznate aktivnost ili zaduženje koje ste već obavljali, možete da kažete da imate iskustva na tom poslu, bilo da je to neka administracija ili softver koji kompanija traži. Posle toga, upitajte sebe na kom ste nivou za svaku tu aktivnost, koliko dobro poznajete taj neki softver ili način rada. Sve to zapišite kako biste kasnije imali podlogu za vežbanje - naglašava naš kolega.  

U ovom delu „preispitivanja“, treba da se zapitate i o aktivnostima koje do sada možda niste radili ili ste ih davno nekada izvršavali, a traže se za poziciju na koju aplicirate. Tada je ključno pitanje za analizu - Kako bih ja izveo tu aktivnost?. Da biste uopšte mogli da odgovorite na to pitanje, neophodno je da istražite sve što možete o tom poslu koji vam možda nije poznat.  

„Ako do sada niste radili baš te poslove koje poslodavac traži, slobodno to navedite na intervjuu, bilo da je to malo ili dovoljno. Takođe, dodajte i da ste istraživali o tim aktivnostima tokom procesa pripreme za ovaj intervju i da biste svoje mišljenje o tome rado podelili sa regruterom ili sa ekspertom ili menadžerom. Tada ste pokazali da ste zainteresovani za samu oblast, za učenje i razvoj, kao i da ste se posvećeno pripremili za intervjuu - preporučuje Vukovac. 

Vrednuju da li ste za njih, saznajte da li su za vas

Potom slede pitanja o vrednostima kompanije. Kako kaže naš sagovornik, ona često kandidatima nisu jasna ili ne vide njihovu smisao.  

- Od izuzetne važnosti je i da se dobro proceniti da li se kandidat uklapa u vrednosti kompanije ili ne. Vrednosti su ništa drugo nego zapisana ključna ponašanja koja kompanija odlučuje da su važna i da treba da se poštuju. Njih uglavnom ima od tri do pet, a kompanija se trudi da ta ponašanja svakodnevno, kroz organizaciju, „zažive“ među zaposlenima jer veruje da će povećati mogućnost za uspeh na tržištu i veći profit. One zavise od kompanije do kompanije, neke firme vrednuju timski rad, druge odgovornost, rezultate, inovativnost, i zato je važno da ono prvo istraživanje o kompaniji uradimo detaljno. Dakle,  otvorimo naš papir i odgovorimo na pitanje. Na primer, ako je kompaniji važno da se otvoreno komunicira, pitanje je - koje su te ključne dve-tri situacije kada sam otvoreno komunicirao, koji je realan nivo na kojem ja tako komuniciram. Prisetite se konkretno kako ste se ponašali u tim situacijama, korak po korak i to zapišite - priča Vukovac. 

Kako on savetuje, kada pročitate sve odgovore sa papira, vežbajte, vežbajte svoj„nastup“ sa ukućanima i tako ojačajte svoje samopouzdanje za budući razgovor za posao. 

Kulturno izbegnite nepristojna pitanja

Tokom trajanja vebinara, našem kolegi su pristigla i pitanja gledalaca, a jedno od njih je bilo i šta treba odgovoriti na pitanje "Koje su vaše mane?" On je objasnio da ono obično ide uz pitanje Koje su vaše vrline? i da je njegov smisao da se sazna koliko smo samosvesni.  

- Moja preporuka je da odgovorite što je realnije moguće, uzevši u obzir da nam je intervju na kojem smo izuzetno važan i da želimo da ostavimo dobar utisak i najbolju verziju sebe. Treba odgovoriti što je iskrenije moguće, ne treba umanjivati, niti uveličavati, a poželjno je navesti dve, tri ključne stvari bez mnogo detaljisanja. Navedite i kako se trudite da tu manu ispravite - naveo je Vukovac.  

Prema njegovom mišljenju, i na pitanje "Koja su vaša očekivanja od posla i kompanije?“, treba realno reći, na primer, važan mi je odnos sa menadžerom ili važno je da mi taj posao obezbedi rad na konkretnom programu, ili da imam pristup tim i tim informacijama ili procesima donošenja odluka. 

„Ključ je mera, ne treba reći ni premalo, ni previše, nego između“ - podvlači Branko. 

On naglašava i da kandidati ne treba da odgovaraju na pitanja tipa "Da li ste u braku i da li planirate da ostanete u drugom stanju"? ili „Koliko trenutno zarađujete“. 

- Ta pitanja po zakonu nisu dozvoljena i nekako se nadam da to radi sve manje kompanija. Kandidati, to je privatna, lična stvar svakog od vas i odgovori na ta pitanja nikako nisu u vezi sa vašim potencijalom i uspešnošću na poslu. Kažite ili da biste voleli da tu informaciju zadržite za sebe - ocenio je Vukovac.  

 

Podelite vest

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Damir Ramić

    pre 5 meseci i 24 dana

    Poprilično temeljno i veoma korisno. Pozdrav