Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

U HoReCa sektoru nekima je briga o ljudima na prvom mestu

Promo tekst

HoReCa sektor, koji u Srbiji zapošljava više od 65.000 ljudi, jedna je od najpogođenijih oblasti usled epidemije koronavirusa. Najveće gubitke, po proglašenju vanrednog stanja u martu mesecu, pretrpeli su hoteli, barovi i noćni klubovi, koji su tada prvi zatvoreni, a zatim i restorani i kafići. Zbog troškova zakupa, koji u najvećem broju slučajeva nisu smanjivani,dospelim potraživanjima i sa padom prometa, mnogi su morali da zatvore svoja vrata. To je značilo da su morali da smanje broj zaposlenih.

kako se horeca sektor snašao u vreme apndemije

Slični koraci su se očekivali i u HoReCa sektoru velikih kompanija. Zatvaranje ugostiteljskih objekata direktno je uticalo na prodaju, kažu Dejan Ugrinovski, supervizor prodaje i Milutin Kačarević, terenski predstavnik prodaje, koji rade u HoReCa sectoru Atlantic Grupe u Beogradu. Obojica kažu da udarac na ovu industriju jeste bio ogroman, ali da su se u ovoj grupaciji opredelili da pomognu svojim zaposlenima, ali i klijentima i njihovim porodicama. “HoReCa klijenti su nam bili vrlo zahvalni, jer nismo gledali kako da naplatimo potraživanja što pre. Napravljen je reprogram dugovanja koja su nastala u toku vanrednog stanja i sada nam uzvraćaju redovnim plaćanjem dogovorenih rata. Cilj je bio da pokažemo solidarnost, pružimo podršku i pomognemo im da zajedno preguramo ovaj težak period, jer želimo da imaju partnera na koga mogu uvek da se oslone”, kaže Dejan i dodaje da je ovakva odluka kompanije samo učvrstila partnerske odnose sa klijentima.

milutin i dejan iz atlantic grupe - poslovi.infostud.com

Zajedništvo i podrška u vanrednom stanju

Milutin se svakodnevno sreće sa tim ljudima na terenu i kaže da mu je veoma važno da sa klijentima ima “prijateljski odnos”, jer ga i sam oseća u kompaniji u kojoj radi.

“Svi smo zaista kao jedna velika porodica, pomažemo i podržavamo jedni druge, a i kompanija se tako postavila prema svakom zaposlenom: od obezbeđivanja svih mera predostrožnosti (maske, rukavice, viziri, dezificijensi itd.), i mogućnosti da zaposleni, čiji proces rada to dozvoljava, rade od kuće, do toga da smo mi, koji smo inače na terenu i nismo u tom periodu vanrednog stanja radili, ipak redovno primali nesmanjene plate” priča Milutin. Kaže da mu je taj potez poslodavca, kao i svim zaposlenima, omogućio da ne brinu za egzistenciju i dodatno ulio sigurnost da neko brine šta će biti sa njima i njihovim porodicama.

A kada je redovno stanje?

Iako su ponovo uvedene pojačane mere bezbednosti u čitavoj kompaniji, Dejan i Milutin kažu da se posao za sada nastavlja.

dejan iz atlantic grupe - poslovi.infostud.com

Dejan Ugrinovski inače radi u kompaniji već 8 godina i za to vreme je prošao mnogo stepenika. Sada je vođa sjajnog tima od 8 ljudi. “Volim posao koji obavljam, pozitivna atmosfera unutar kompanije i odličan tim ljudi koji me okružuje imaju veliku zaslugu za moj razvoj. Pozicija rukovodioca zahteva veliku odgovornost i posvećenost, ali ono što me sada najviše ispunjava je rad sa mojim timom i njihov razvoj”, navodi Dejan.

“HoReCa kanal i ja smo se “zaljubili na prvi pogled”, tako da je ovo posao koji radim iz ljubavi i zadovoljstva i malo je reći da sam u potpunosti zadovoljan svojim poslom, jer svaki novi dan donosi novi izazov, a to me dodatno motiviše”, smešeći se priča Milutin.

Ulaganje u ljude – lično i profesionalno

Veliki sistemi ulažu u razvoj svojih zaposlenih kroz internu edukaciju, treninge i razvoj zaposlenih. Ni Atlantic Grupa se tu ne razlikuje, ali ono što ih ipak izdvaja od drugih korporacija jesu brzina napretka i posvećnost mentora svojim timovima. To tvrde i Dejan i Milutin i navode I druge benefite koje nudi njihova kompanija. “Svaki zaposleni ima priliku da se razvija kako na poslovnom tako i na ličnom planu. Pored  redovnih primanja, postoje i drugi benefiti kao što su radno okruženje, atmosfera, briga o zaposlenima, profesionalni razvoj, sistem nagrađivanja, team building aktivnosti, sportski vikendi”, ističe Dejan, a Milutin se nadovazuje: “Moji utisci za ovih godinu dana su zaista fenomenalni, jer kompanija pre svega funkcioniše na evropskom nivou i ja, kao njen zaposleni, imam sve uslove da svoj posao obavljam profesionalno i sa zadovoljstvom”.

mulitin iz atlantic grupe - poslovi.infostud.com

Iako nam se sve ove hvale na račun kompanije ponavljaju iz priče u priču, morali smo na kraju da ih pitamo i da li postoje problemi i gde ima prostora za poboljšanje?

Dejan: “Naravno da uvek postoji prostor za poboljšanje, jer čovek uči dok postoji, tako da svako treba sebe da nadogradjuje kroz različite edukacije i treninge.  ”

Milutin: “Kao i u svakom velikom sistemu, tako i u našoj kompaniji uvek ima prostora za poboljšanje i unapređenje poslovanja, ali mi učimo na svojim greškama. Upravo to je razlog zašto smo i postali tako velika kompanija i porodica.”

Podelite vest

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti