50 nijansi laži na razgovoru za posao

Autor - Tamara Prodanović | Tražim posao

feb 14

Sigurno ti je poznato ono ulepšavanje istine na prvom dejtu, kada svim silama pokušavaš da se dopadneš simpatiji. On/ona te radoznalo gleda, ne trepće i upija tvoje hvalospeve, a ti ponosno i uzdignute glave slušaš svoje laži i misliš u sebi “Koji sam ja car”. Mnogi to ulepšavanje praktikuju i na razgovoru za posao. Ima i ona pametna: Ako kažeš istinu, ne moraš se sećati šta si rekao. Razmisli o tome, nemoj da se taj šareni balon izduva.

Začarani krug laži

Laganje na razgovoru za posao je klasičan primer medveđe usluge. Kad-tad istina izlazi na videlo, a nekad otkrivanje laži može da bude i kobno. Poslodavci proveravaju informacije o dosadašnjem radnom iskustvu, nekad na samom intervjuu, a nekad i naknadno. Ukoliko kreneš da, blago rečeno, ulepšavaš podatke iz svoje biografije, ući ćeš u začarani krug laži, iz koga se teško izvući.

Kada te osoba sa druge strane stola pita o tvojim stavovima i navikama, pravilo je kao i kod psihologa – budi iskren i transparentan.

Poslodavac: Kako se nosite sa stresnim situacijama i kratkim rokovima?

Tvoja slatka, mala, ušminkana verzija: Ma, ja to k’o od šale. Vrlo sabrano, staloženo i bez drame. Tokom studija sam ispite znao da pripremim za par sati, zvali su me kraljem kampanjaca. A na prethodnom radnom mestu sam par meseci imao i dodatna zaduženja zbog koleginice koja je na porodiljskom i pokazao sam se fantastično.

Iskreno, kako jeste: Veoma loše. Pritisak me paralizuje i usporava. Volim da radim u mirnom okruženju, sa jasno definisanim rokovima i ciljevima. Na prethodnom radnom mestu sam imao jednu stresnu fazu, koja se veoma loše odrazila na moju motivaciju i privatni život.

Jednostavno je – nije svako radno mesto za svakoga. Nemoj da se pretvaraš da uživaš u telefoniranju, ako nije tako. Nemoj da glumiš staloženost, ako si avanturistički tip osobe koja voli adrenalinske skokove.

HR u ulozi FBI detektiva

Filozofija kaže: krivica lažova sastoji se u nameri da svojim iskazom obmanjuje. Kandidati vešti u obmani mnogo pričaju, ali malo šta konkretno kažu. Svaki iole iskusan HR to primećuje vrlo brzo. Evo, čitam o psihologiji laganja i mislim da i ja, koja nisam HR, sada imam detektivski bedž. Vrlo je jednostavno – muskulatura lica je direktno povezana sa delovima mozga koji obrađuju emocije, tako da lice može da bude prozor u ljudsku dušu, kaže Pol Ekman (autor knjige „Laganje“). On klasifikuje sve pokrete mišića, od tankih, zategnutih usana besa do dignutih obrva iznenađenja koji čine kompletan repertoar izraza na ljudskom licu i predstavljaju pouzdanu osnovu za prepoznavanje laži.

Iskonstruisane stavke iz CV-ja

Na intervjuu će te sigurno pitati da obrazložiš određene delove svoje radne biografije. Stavke poput „fluentni engleski i napredni nivo španskog“, „napredni Excel“ ili „odličan rad pod pritiskom“ su tradicionalne stanice za laganje. Dve sezone „Ljovisne“ te ne čine poliglotom, a napredni Excel ni ja ne znam, evo priznajem. Sasvim je u redu da priznaš da nešto ne znaš, ali da si voljan da to savladaš. Fokusiraj se na one stvari u kojima si dobar i koje će doprineti kompaniji.

Ti, takav kakav jesi, dovoljno si dobar. Veruj u svoje znanje, veštine i dosadašnje iskustvo. Pripremi se za intervju i zasijaj. Ako te ne izaberu, to je znak da oni nisu za tebe. Ideš dalje, mirne savesti i čistog obraza. A ja ti umesto zaključka na onu čuvenu “Ne laži svog lekara, ispovednika i advokata” dodajem – i budućeg poslodavca 🙂

O autoru: Tamara Prodanović

Deo male, ali savršeno postavljene posade broda HelloWorld.rs, koji ambiciozno plovi domaćim IT morem. Ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. Život joj je lep. Još lepši uz kofere, planinu, vino i Thievery Corporation.