Kako savladati stresne situacije na poslu

Autor: Milica Stojiljković | Svi tekstovi

jan 18

Bez obzira kojim poslom se bavimo, u kakvoj firmi radimo, koliko kolega imamo, svaki posao ima svoje dobre strane i one koje ne volimo, koje su nam naporne i zamorne. Svako ko je radio u bar dve firme, svestan je ove činjenice. Zato ne možemo menjati poslove samo zato što nam se na jednom mestu nešto ne sviđa. Zapravo, možemo, ali će nas i na sledećem poslu dočekati slične prepreke.

Ima nekoliko stalnih izazivača stresa i nezadovoljstva koji se na poslu mogu pojaviti. Prvi se tiče umora i prekomernog rada. Često imamo zaista puno radnih zadataka i kratke rokove i jednostavno smo psiho-fizički umorni. Ako se odmorimo, umor se nagomilava, a za njim i neraspoloženje i ljutnja. Takođe, skoro svima nam se dogodi da na poslu izgubimo koncentraciju. Jednostavno, ne možemo da se fokusiramo na ono što radimo. Razlozi mogu biti različiti, ali pad koncentracije često izaziva kašnjenje u obavljanju radnih zadataka, a onda i nervozu ostalih članova tima, prekorevamo, potom, sami sebe i tako u krug. I, izvor stresa na poslu, mogu biti i odnosi sa kolegama. Često imamo člana tima sa kojima se oko nečega ne slažemo ili jednostavno nismo obostrano dobre volje i ulazimo u konflikt koji traži rešenje.

Postoji nekoliko načina, koje kao stalne, jednostavne vežbe možemo uneti u svoju poslovnu svakodnevicu i koje će nam pomoći da se rešimo stresa ili ga makar ublažimo do trenutka kada budemo imali vremena i kapacitet da ga sa sobom razrešimo do kraja.

Napravi pauzu od pet minuta na svakih sat vremena

Kako bismo imali energije za ceo radni dan, veoma je korisno uvesti sebi da na svakih sat vremena napravimo pauzu od pet minuta. Tačnije, 55 minuta rada, 5 minuta pauza. Zvuči možda smešno, ali ovim postupkom poklanjamo sebi čistu ljubav i čašicu energije koja će nam pomoći da uspešno završimo radne zadatke. Korisno je namestiti alarm da nas upozorava na ovu vežbu svakih 55 minuta. Za to vreme, dovoljno je ustati sa stolice, prošetati, porazgovarati sa kolegama o neobaveznim temama i jednostavno samo ćutati. Dovoljno je uraditi bilo šta što će nas na kratko pomeriti iz rutine, skrenuti fokus na drugu stranu, kako bi se uspostavio balans koji nam je potreban za dalji rad.

Usmeri fokus na 10 sekundi

U trenucima kada nemamo koncentraciju, a neophodna nam je, znači da nam je pažnja rasuta na više različitih tema. Da bismo promenili fokus i usmerili ga na radni zadatak, a u isto vreme oslobodili se stresa, korisno je da sebi poklonimo kratkotrajno zaustavljanje. Zašto? Zato što nam je potreban mir da bismo nastavili dalje i zato što ništa dobro u životu ne možemo postići ako osećamo nemir. S obzirom da na poslu nemamo previše vremena za ozbiljnije vežbe promene fokusa, korisno je makar uraditi sledeće: zatvoriti oči, umiriti disanje i brojati polako od jedan do deset. Svoju pažnju tako usmeravamo ka unutra, dozvoljavamo svojoj energiji da se vrati na optimalan nivo i koncentraciji da se usmeri na pravo mesto. Ovu vežbu možemo raditi i svaki put kada osetimo nagli priliv stresa. Poenta je u zaustavljanju, koje onemogućava da upadnemo u paniku i još veći stres.

Uvažite mišljenje kolege, pa nastavite razgovor

Čest razlog konflikta sa drugim ljudima upravo je činjenica da ne uvažavamo međusobna mišljenja. Mi mislimo jedno i želimo da druga strana to prihvati, a i druga strana želi isto. Zato postoji jedna magična rečenica kojom obe strane dobijaju i koja automatski stišava konflikt, a to je: U redu, uvažavam tvoje mišljenje, ali te molim da sada i ti saslušaš moje. Ovom rečenicom smo prvo, dali sagovorniku ono što želi – da ga uvažavamo. Drugo, otvorili smo sebi prostor da izrazimo svoju ideju i mišljenje, što je ključno za nas. I samim tim konflikt se stišava. Probajte ovo da uradite u svakom ragovoru koji vam je važan, ne mora biti konfliktan i shvatićete koliko je ova rečenica moćna. Pomislite samo koliko je vama samima prijatno, kada čujete da neko uvažava vaše mišljenje.

O autoru: Milica Stojiljković

Milica Stojiljković, savetnik za lični i poslovni razvoj, osnivač Centra za lični razvoj „Lepo mi je“. Svi programi koje Milica kreira i realizuje nastali su iz znanja i iskustva koje je stekla tokom 15 godina poslovne karijere u vodećim kompanijama u Srbiji, više od 100 treninga poslovnih i komunikacijskih veština koje je održala, 10 godina praktikovanja i proučavanja veština ličnog razvoja, iskustva kao majke, rada sa decom i odraslima. Autor je projekta „Neguj radost života“ i projekta „Lepo mi je, jer tako želim“, u kome poznati ostvareni ljudi drže motivaciona predavanja na različite životne teme, kao i autor sajta www.lepomije.rs.