Dva odlična razloga da istražiš poslodavca pre intervjua

Autor - Nikola Stantić | Svi tekstovi

jun 08

Trećinu života ćete provesti radeći, zar ne biste želeli da znate kome to vreme posvećujete?

Iako zvuči neverovatno, provodeći 8 sati dnevno na poslu mi zaista u zbiru provedemo skoro trećinu života radeći. Na taj način, skoro trećinu života,  mi u stvari izgrađujemo sebe i stičemo sredstva za pokrivanje svojih potreba. Da bismo zaista ispunili sebi ove ciljeve i bili zadovoljni na poslu, pre svega je potrebno naći partnera, tj poslodavca koji poseduje dobre uslove za ostvarenje ovih ciljeva.

A kako svi poslodavci nisu isti, na nama je da odaberemo kome ćemo posvetiti svaki treći minut svog života. Na nama ostaje da uradimo domaći i informišemo se.  

KAKO SU MI POSTERI OBEZBEDILI POSAO U INFOSTUDU

Meni je slučajnost pomogla da se istaknem na intervjuu pri dolasku u Infostud. Spremio sam se za standardna pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao ali se nisam upoznao sa samom kompanijom. Tokom penjanja na prvi sprat, obratio sam pažnju na enterijer zgrade a na moju sreću na zidovima su se nalazile fotografije web sajtova koji su bili u vlasništvu Infostuda.

Poslovi, Polovni automobili, Najstudent su bile tri fotografije velikog formata okačena na razmaku od par metara.

Ta mala zapažanja su mi puno pomogla na razgovoru sa HR-om jer se već na sredini razgovora javilo pitanje “šta znaš o našoj kompaniji?”, izrecitovao sam sajtove i osmeh je bio širok.

DA LI STE SIGURNI DA ŽELITE DA RADITE KOD TOG POSLODAVCA?

Kako volim da se dotaknem realnih priča i stvarnog stanja na terenu, rešio sam da podelim jedan primer o tome kako je potrebno ponekada zaista malo zastati i proveriti stvari, pre nego što nam bude žao.

Drugar je nedavno dobio ponudu za zaposlenje u banci/call centru/komercijali i trebalo je da se javi sutradan. Odluku je već doneo, prihvatiće, kaže da će dobiti veću platu, prijavu na pun iznos i neradne subote.

Pitao sam: Ali šta znaš o tom poslodavcu?

  • Vrlo malo, raspitaću se. Veća mi je plata, prijavljen sam na pun iznos a ostalo me ne zanima.

Primanja su danas i dalje, na žalost, presudni faktor kod zaposlenja ili promene zaposlenja. Umeju da privuku i zarobe, pogotovo one bez ili sa vrlo malo radnog iskustva.

Rekao sam: Hajde se malo informiši. Evo ja ću ti pomoći. Imam par ideja.

Pristao je, dogovorili smo se da se sutradan čujemo.

Internet je bio preplavljen komentarima bivših radnika koji su imali obećane dobre uslove ali samo na papiru. Radna atmosfera na vrlo niskom nivou praćena velikom fluktuacijom radnika i zadovoljstvom postojećih samo po pitanju isplate zarada.

Trećina života u ovakvim uslovima?

Drugar je odlučio da mu to ipak ne odgovara, i nije zažalio.

To je samo jedan od slučajeva – do sutra bih mogao da vam nabrajam one za koje znam da nisu istražili poslodavca pre nego što su počeli da rade kod njega, i sad kukaju na uslove… da li se to i vama desilo?

A KAKO POSLODAVAC VIDI INFORMISANOG KANDIDATA?

Sa druge strane, istraživanje poslodavca, samo na drugi način, može da vas katapultira u sam vrh poželjnih kandidata ukoliko je firma u kojoj konkurišete ZAISTA i firma u kojoj želite da radite.

Zamislite da ste vi poslodavac i da treba da primite u tim novu osobu koja treba da vam pokriva vitalan deo poslovanja od kojeg vam zavisi opstanak firme. Da li biste obratili pažnju na sve detalje tokom razgovora sa kandidatom?

Da li bi vam posvećenost kandidata značila?

Koliko?

Posmatrajući temu informisanja, probao sam da se stavim u cipele poslodavca i da proverim kako oni gledaju na kandidate koji su informisani o kompaniji v.s. oni koji nisu.

Pretpostavio sam da biti informisan znači biti pre svega zainteresovan, biti spreman da se potrudi i da ceni šansu koja mu je pružena. U procesu zapošljavanja, svaka strana gleda da postigne najbolji učinak za sebe pa tako i poslodavac želi najboljeg kandidata za svoj tim.

Tražiti nekoga ko se neće strogo  držati okvira svog radnog mesta, nego će biti spreman da iskorači kada bude zatrebalo, je stanovište od kojeg sam pošao. Takođe sam opisao da takav kandidat može biti ocenjen kao osoba koja je spremna da postane pouzdan saradnik/kolega/timski igrač.

Da bih proverio ovo zapažanje, razgovarao sam našim kolegama iz ljudskih resursa i oni su podelili svoja iskustva koja prenosim:

Zašto i koliko je vama značajno, kada kandidat poznaje vašu kompaniju?

Kada kandidat istraži kompaniju, on pokazuje prvenstveno da je zainteresovan za rad baš u toj kompaniji. Pored toga, pokazuje da je generalno sklon da se posveti nekom zadatku. U zavisnosti od mere informisanosti o kompaniji, često tu već možemo da vidimo i koliko je kandidat sistematičan, kao i da razmišlja o svojoj karijeri na jedan konstruktivan način.

Da li je to uslov koji će kandidata da pošalje u uži krug ili je samo kulturno znati nešto o poslodavcu kod kojeg idete na razgovor?

Reč je o jednom proaktivnom pristupu prema sebi i svojoj karijeri. Tako da istraživanje kompanije pre apliciranja/dolaska na intervju zaista može mnogo da nam govori o tome kako kandidat razmišlja i koliko je spreman da se posveti.

Da li vam više znači ako je CV prilagođen već za Infostud ili je dovoljno samo na razgovoru da zna odgovor na pitanje Šta znaš o našoj kompaniji?

Najviše nam znači kada je CV prilagođen poziciji koju tražimo. Ono što može biti pozitivno kod kandidata je kada pokuša da na osnovu informacija koje je prikupio o nama, predstavi kako se on uklapa u našu kulturu i to sa konkretnim primerima i veštinama. Tako prilagođen CV u kombinaciji sa znanjem o kompaniji daje nam mnogo više informacija o kandidatu i njegovom interesovanju za rad kod nas 😊

U slobodnom prevodu, ovo znači da ćete kod poslodavca ostaviti pozitivan utisak, izdvojićete se kao proaktivan, zainteresovan i kandidat koji je sklon razvoju karijere. Sumirano – dobre šanse za prolazak ako ne u uži onda bar u naredni krug selekcije.

***

Postoji jednostavan način da se na sledećem intervjuu ne osećate neprijatno.

Ako ste analitičar tu je sajt agencije za privredne registre, ako ste društvenjak onda svakako društvene mreže a ako ste pak zaljubljenik našeg sajta onda definitvno sekcija “Upoznajte poslodavca”.

Svi ovi kanali imaju svoje prednosti i mane, ali o tome više u narednom pisanju. 

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.