Kako sam pomogao prijatelju da dobije posao

Autor - Nikola Stantić | Svi tekstovi

maj 23

Traženje posla putem interneta nam je omogućilo da iskažemo interesovanje za upražnjeno radno mesto jednim klikom miša i umnogome pojednostavilo ceo proces zapošljavanja. Na ovaj način se veza koju stvaraju poslodavac i kandidat skratila, ubrzala ali je sa sobom odnela i dozu prisnosti i na određeni način ogolila proces selekcije kandidata.

Propratno pismo ili motivaciono pismo je upravo korak u kojem se mi možemo izraziti posebnom porukom za svaki konkurs koji nam je bitan, možemo istaći naše najjače strane koje su istovremeno povezane sa uslovima konkursa. Možemo se pozvati na odlično znanje stranih jezika i to potkrepiti dobrim primerom iz života: Učestvovao sam na Work and Travel-u; Radio sam na brodu godinu dana; Bio sam aktivan član AIESEC-a i učestvovao u razmeni studenata… ova svedočanstva na kratak i jasan način dokazuju poslodavcu da vaš engleski izlazi iz okvira „školskog“ znanja i obezbeđuju vam bolje šanse za prolazak u naredni krug selekcije.

Iskustva HR-a iz naše kompanije govore da je propratno pismo koristan deo prijave u kojem kandidat može napisati Šta je to što ga motiviše da prijavi na ovaj konkurs? Kao i da pojasni svoje motive da aplicira na konkurs za koji nema dovoljne kompetencije jer je to poruka koja se u samom CV-ju teško može preneti.

Prošli mesec sam pomogao prijatelju da aplicira na nekoliko konkursa koji su bili aktivni na sajtu, CV je bio spreman a moje je bilo da pošaljem prijavu na konkurse koje smo zajednički odabrali i to u skladu sa njegovim željama kao i sposobnostima koje poseduje.
Kako smo bili u žurbi, isti CV smo slali na sve adrese i nismo se bavili uređivanjem istog kako bi poslodavcima posebno istakli ono što je za njihov konkurs važno. Da bi premostili ovaj „propust“ i prijavi dali lični ton, iskoristili smo polje Propratno pismo. Otvorili smo prozorčić i koristeći jednostavne komande editovanja napisali poruke za dva poslodavca.

Poruke propratnog pisma su bile sažete i fokusirane na poznavanje engleskog jezika i radno iskustvo jer se u oba konkursa visoko cenio taj uslov. Poruke propratnog pisma i inače treba da su sažete i ako govorimo o štampanom izdanju, ne bi smele da pređu 1 stranicu A4 formata.
Na kraju propratnog pisma smo napisali zahvalnicu poslodavcu na izdvojenom vremenu i izrazili nadu da će kontakt biti ostvaren.

Odgovori od oba poslodavca su stigli iste nedelje i rezultat je 2 zakazana intervjua kod oba poslodavca.

Nakon nedelju dana pregovaranja odabir je pao na poslodavca koji je prvi ponudio posao i fleksibilnije uslove rada.

Saveti za pisanje propratnog pisma takođe mogu da se nađu na našoj web stranici a ono što bih i ja na osnovu iskustva mogao da potvrdim je rečenica…“Propratno pismo je pored CV-ja vaša prezentacija i treba imati na umu da ono govori u vaše ime sve dok se vi ne pojavite na intervjuu.

Budite korak ispred i ostavite dobar utisak pre ličnog upoznavanja, ovaj korak će vam omogućiti da stvorite bolju vezu sa poslodavcem i reklasiraće odnose kod upoznavanja u 4 oka.

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.

Prijavi se i postavi komentar

(2) komentari

Nenad Kocic 24. 05. 2019.

Šta da napišemo u propratnom pismu mi od šezdeset godina, koji ne znamo engleski već samo srpski? Sa završenim četvrtim stepenom obrazovanja koji više niko ne ceni. Poslovi koje smo radili su navedeni u radnoj biografiji ili CV -u kako se sada zove. Mladi uglavnom beže iz Srbije za boljim životom . Ovde se rmbači za dvesta evra po 12 sati dnevno. Kako mi što smo pred penzijom isterani sa posla sa po 36 godina radnog staža stignemo do penzije. Eto to Vi meni objasnite. Gde god sam tražio posao traže mlađe a mlađi odoše iz Srbije. Pošaljite mi neki savet o tome ,pomognite da neđem posao a ne da mi šaljete neke mejlove koji nemaju blage veze sa mnom i stvarnošću.

  Nikola Stantić 27. 05. 2019.

  Poštovani Nenade,

  Hvala vam na povratnoj informaciji i na vremenu koje ste izdvojili za čitanje našeg bloga.

  Moj savet vam je da u tekstu propratnog pisma istaknete zavidno radno iskustvo koje posedujete. Naglasite poslodavcima u kojim poslovima ste iskusni i koliko godina se bavite tim aktivnostima, na taj način ćete ostaviti dobar utisak kod jer se iskustvo danas vrednuje sve više i dolazi u isti rang sa obrazovanjem, kod pojedinih klijenta.

  Trend odlazaka mladih ljudi iz naše zemlje je zaista primetan ali baš taj trend otvara sve veći prostor za sve nezaposlene ljude koji aktivno traže posao. Mladost jeste prednost u određenim situacijama i kod određenih poslodavaca ali ono sa sobom nosi i dozu nezrelosti, što kod vas verujem da nije slučaj i takođe predstavlja dodatnu vrednost za poslodavce.

  Lep pozdrav.