Kako se pripremiti za Skype intervju

Autor - Ivan Marinović | Tražim posao

jul 30

Svesni činjenice da je sve veća tržišna borba za kvalitetne kandidate, poslodavci su u neku ruku postali prinuđeni da prošire potragu za potrebnim ljudima mimo grada u kojem je sedište poslodavca.

Ujedno, kandidati koji su stekli neko značajnije radno iskustvo, znanje i veštine tragaju za sve kvalitetnijim radnim mestom.

U oba slučaj to za sobom najčešće povlači preseljenje kao nužnost.

Brz internet je doneo mnoge mgućnosti koje ranije nismo mogli ni da zamislimo, a jedna od njih je i intervju za posao preko video veze. Ranije bi se osoba iz HR službe ili direktor/vlasnik uputili do određenog grada u kojem bi imali intervjue ili bi kandidadati putovali na intervju i tako je sve funkcionisalo. Sporo, skupo i sa upitnim efektima.

Trenutak kada su online intervjui postali učinkovitiji od putovanja i intervjua licem u lice, možemo smatrati prekretnicom u eri regrutacije i selekcije. Od tada, ako zamenarimo birokratske međudržavne odnose, tržište rada je prošireno na ceo svet, bez granica.

Zakazivanje intervjua

Pisali smo već o pronalaženju konkursa, informisanju o poslodavcima i pisanju CV-ja. Kada prođe sve to i poslodavac te izdvoji kao adekvatnog kandidata, uslediće pozv na intervju. Oni (poslodavci) najčešće preferiraju telefonski poziv za zakazivanje intervjua kao najbrži i najefikasniji način.

Ti, sa strane kandidata, vrlo lako može da se desi da ti iz tog razgovora promakne neki detalj jer u trenutku razgovora nemaš dostupan papir i olovku da zapišeš sve podatke, a treba da zapamtiš nekoliko njih: koji poslodavac te je pozvao i za koje radno mesto, u kojoj ulici i na kom broju će biti intervju, u koliko sati i kome treba da se javiš. Iako deluje jednostavno, uvek dođe do nekog pitanja u glavi kao na primer “šta je rekao: pola 12 ili 12 i 30?” Stoga, iako tekst pišem u kontekstu skype intervjua, vredan savet može da ti bude da se zahvališ na pozivu i da ih zamoliš da ti te podatke pošalju na tvoju e-mail adresu i da ćeš im formalno potvrditi i putem e-maila svoj dolazak.

Zašto je ovo važno? Jendostavan je odgovor – postignut je dogovor, stavljen je “na papir” i uklonjena je bilo kakva mogućnost nesporazuma a otvoren je dodatni direktni kanal komunikacije ukoliko dođe do nepredviđenih izmena u rasporedu bilo koje strane.

Dodatno, ali ovo svakako nije obavezno, ako osetiš da je prikladno, pitaj i za vremensko trajanje intervjua, u nastavku ćeš saznati zašto je to važno.

Provera tehničkih uslova za sastanak

„Ok, skype intervju je zakazan, šta sada da radim?“

Pre svega, treba odrediti gde ćeš biti tokom intervjua – u sobi, dnevnom boravku, trpezariji ili u nekom prostoru koji izdaje u zakup svoje kancelarije kao što su to HUB-ovi. Kada definišeš gde će to biti, potrebno je da proveriš kakvi su tehnički uslovi za održavanje sastanka i pod ovim prvenstveno mislim na brzinu i stabilnost internet veze jer je ona indirektno ključna za kvalitet toka intervjua.

Dakle, našli smo mesto sa dobrim wifi signalom – idemo dalje. Da li ti je Skype ažuriran u skorije vreme i kada je bio u upotrebi poslednji put? Skype naješće sam nudi ažuriranje na svežiju veziju ali je moguće da prilikom instalacije kliknemo da nećemo da to ide automatski. Ostaje ti još samo da testiraš da li sve funkcioniše, pa zamoli nekoga iz svog bliskog okruženja da se vidite preko video veze na par minuta i proverite da li sve radi ok. Ukoliko ćeš intervju obaviti od kuće (ili kod nekog bliskog), tu proveru možeš čim pre da uradiš. Ukoliko ćeš otići u neki tebi nepoznat prostor, ovu proveru obavezno učini neposredno pre početka intervjua.

I još nešto, mnogima od nas su podešene automatske notifikacije sa novim porukama i/ili vestima koje nam iskaču u donjem desnom uglu ekrana – probaj da ih isključiš tokom intervjua, a ako to ne umeš, onda se potrudi da ih mentalno “isključiš” ne obraćajući pažnju na iste.

Reč-dve o ambijentu

Ako ostaješ u kući/stanu, pre intervjua proveri šta ćeš imati kao pozadinu, šta visi na zidu, da li je dovoljno osvetljena prostorija, kakvi zvuci mogu se pojave i  kako da ih otkloniš (npr. mašina za veš u momentu centrifuge i sl.), a sve to u cilju otklanjanja tih pratećih “ometača”.

Jedan od ometača je i mobilni telefon, pa ga najbolje skloni u drugu prostoriju i isključi zvuk, a ako si u nekom iznajmljenom prostoru, isključi zvuk i vibraciju i stavi ga u torbu ili džep od jakne.

„Oblačenje za skype intervju – pa zar i to?“

Imaj na umu da je intervju ipak ništa drugo do intervju, bez obzira u kojim okolinostima se radi. U skladu sa radnim mestom i kompanijom, treba se pripremiti adekvatno.

Probaj da izbegavaš one ideje da se obučeš u neku finu košulju i da ti je frizura ok, a da si od pojasa na dole u pidžami ili boksericama sa jednom čarapom na nozi. Nikad ne znaš šta može da te iznenadi! 🙂

Izvor: Imgur.com

Intervju sa više osoba na raličitim računarima

Kod intervjua u internacionalnim kompanijama, čest je slučaj da se uključi i treća osoba na trećoj lokaciji, potencijalno i iz druge vremenske zone/države. Dodatno, to može da znači i da će intervju biti na engleskom/drugom jeziku. Ovo pišem samo da te upoznam, ukoliko to ne znaš, da je moguće imati i ovu situaciju, kao i da te ne iznenadi još jedan prozorčić i kako da ga uključiš ukoliko se to od tebe traži (neću objašnjavati ovaj deo, Google zna sve što ti treba samo ukucaj “više od dva korisnika u skype video call”).

Prednosti i nedostaci skype intervjua

Prednosti

Nedostaci

Kada se radi o udaljenim lokacijama ovo je najefikasniji način. Internet veza kod tebe ili poslodavca može da počne da “štuca” ili da web kamera počne da otkazuje poslušnost.
Iz ugla intervjuera, odmah može da uoči govor tela (pa stoga obrati pažnju na pokrete :)) Osim što vidiš intervjuera, možeš da vidiš i sebe u malom ekranu i to ti može malo pokrenuti nervozu (“jao, vidi mi kosu!”) a najmanje što želiš je da sebi učiniš ovo još gorim.
Iz tvog ugla, potencijalno ćeš moći da vidiš u kakvom okruženju ćeš raditi. Kada se radi o višim ili top menadžment pozicijama ipak se preporučuje lični intervju jer tokom intervjua mogu da se spomenu i neki strateški podaci o kompaniji koji ne smeju da dođu u javnost (a Skype intervju može da snima, pa samim tim i hakerski napadne).
Ovi intervjui su jeftiniji način (umesto odlaska u drugi grad i troškova) da se uradi prvi intervju i obe strane zaključe da li su spremne na dalji tok selekcije. Skype intervjui nisu adekvatni za sva radna mesta, jer pre svega, ljudi u određenim profesijama nemaju susret sa tehnologijom tog tipa pa nemaju ni znanje o ovoj oblasti, niti im je ključno za njihov posao da to znaju.
Ukoliko si u radnom odnosu, jako je teško da se lični intervju dogovori tako da odgovara obema stranama, i onda Skype intervju može da zameni standardni tako što će bti u npr. 19h. Ponekad je potrebna i dodatna procedura oko registracije za intervju kao mera opreza i tada mogu da nastanu komplikacje.
Intervju možeš i da snimiš pa da ga naknadno pogledaš i vidiš kakve su ti bile reakcije i odgovori i da radiš na sebi da popraviš što je potrebno popraviti. Postoji i mogućnost prevare, jer ono što vidiš i čuješ ne mora da bude istinito, naročito ako se radi o zaposlenju u inostranstvu i svakako treba biti na oprezu.

 

I za kraj, pogledaj ovaj intervju https://www.youtube.com/watch?v=HB3xM93rXbY i obrati pažnju na govor tela, reakcije, pitanja, stavove… Mnogo toga može da se otkrije 🙂

Kakvo je tvoje iskustvo ukoliko su te intervjuisali putem Skype-a? Ako nisu, kako se tebi čini ovaj vid intervjuisanja? Piši mi u komentarima.

*Sve navedeno se odnosi i na bilo koji drugi softverski alat za video pozive kao što je FaceTime i sl. kojih ima na stotine na internetu, ali je kod nas najrasprostranjeniji Skype i kao takav je uzet za primer pri pisanju ovog teksta.

O autoru: Ivan Marinović

Volim da podelim svoja saznanja ukoliko to može nekome da poboljša kvalitet života. Lepo je učiti iz tuđih grešaka, ali je nekada bolje izaći iz zone komfora i sam pogrešiti. To može da nas ojača. Umetnik sam u duši, sportista u srcu i težak kupac u prodavnici.