Nekada polutka, a danas bonus i 13. plata: Koje beneficije su zaista bitne kod jednog poslodavca?

Autor - Nikola Stantić | Želim da napredujem u karijeri

dec 18

Nekada polutka i kasa uzajamne pomoći a danas privatno zdravstveno osiguranje i rad od kuće, beneficije su u vrlo kratkom roku evoulirale što zbog vremena ali i zbog tranzicije tj prelaska na novi način privređivanja.

Beneficije su sve ono što poslodavac nudi svojim radnicima pored mesečnih primanja. Odmah da napomenemo da prijava od prvog dana, isplata zarade na vreme i prijava na pun iznos NISU beneficije koje treba da se reklamiraju jer su to zakonom zagarantovane kategorije. Nažalost, istorija nam je dodelila ulogu u vremenu u kojem smo svedoci pojave radnih okruženja u kojima se osnovne stvari iz ugovora o radu ne poštuju, nego reklamiraju kao nešto što poslodavac dodatno nudi.

Za potrebe ove teme, bavićemo se onim stvarnim beneficijama a to je sve ono što poslodavac nudi svojim radnicima kako bi ih zadržao i kako bi naravno, privukao nove i proširio svoj tim sa talentovanim ljudima.

Šta je na vrhu liste

Od svih ponuđenih stvari koje poslodavci nude radnicima kao beneficije, pojedine su se izdvojila kao najvažnije, tj. one koje radnici stavljaju na vrh svoje liste  i zbog kojih će možda i da prevagne njihova odluka da svoj karijerni put nastave na drugom PIBu.

Neke od najtraženijih beneficija možemo podeliti u nekoliko grupa:

Beneficije u vezi sa organizacijom radnog vremena, u koje pre svega spadaju postojanje fleksibilnog radnog vremena, tj mogućnost da se na poslu pojavite npr između 7 i 9 ujutru i u skladu sa time radite 8 sati. Ovo je naročito zgodna pojava jer postoje ustanove čije radno vreme se poklapa sa vašim pa je nemoguće obaviti neke obavezne administrativne poslove koje onda stalno odlažete. Kod organizacije radnog vremena visoko je pozicinirana i beneficja rada od kuće, odnosno mogućnost da deo nedelje ili deo meseca svoj posao obavljate od kuće. Epidemija korona virusa je išla u korist ovoj beneficiji i posle samo par meseci, svi koji su bili u prilici su „preko noći“ dobili zeleno svetlo od menadžera da počnu sa radom od kuće. 

Pomenute dve beneficije kod organizacije radnog vremena su zaposlenima najkorisnije pošto se primenjuju svaki dan i omogućuju lakši balans između poslovnog i privatnog. Vremenom su se javile i nove, koje dobijaju sve više na značaju pa tako postoji: skraćeno radno vreme petkom, skraćeno radno vreme za majke koje su došle sa porodiljskog,  dodatni slobodni dani, dodatni dani godišnjeg odmora…

Beneficije vezane za zdravlje zaposlenih su takođe u vrhu liste, u pojedinim zemljama koje nemaju obavezno zdravstveno stanje ova beneficija je čak i presudni faktor u odabiru poslodavaca. Kod ove vrste beneficija poslodavci nude sve što se tiče očuvanja zdravlja svojih zaposlenih: privatno zdravstveno osiguranje, godišnji sistematski pregledi, pregledi kod očnog lekara, pregledi kod zubara, privatno penziono osiguranje, životno osiguranje, mogućnost bavljenja sportom i članstvo u teretanama i sportskim klubovima…

Državno zdravstveno osiguranje u našoj zemlji je obavezno i finansira se od zarada zaposlenih ali smo svedoci da je ono postalo vremenom preopterećeno i teško dostupno onda kada nam je najpotrebnije tako da se sve više radnika okreće privatnoj praksi. Od ostalih navedenih beneficija u ovoj grupi, visoko su pozicionirane sve vrste godišnjih pregleda koji nam mogu na vreme ukazati da je našem telu potreban odmor ili da su nam pojedine loše navike došle na naplatu.

Zavise od statusa koji imate u firmi

I konačno, treća ali naravno ne i konačna grupa, su beneficije vezane za primanja. Tu spadaju bonusi, 13. plata, godišnje povišice, učešća u dobiti kompanije,  razne vrste popusta i otplata na rate, godišnje nagrade, pokloni, podrška za roditelje i porodice…U suštini, radi se o finansijskim davanjima različite vrste, a koja opet zavise od finansijskog stanja firme, kulture poslovanja i aspiracija da pojedine kategorije radnika poslodavac dodatno podrži.

Grupa beneficija koja je navedena je ono što prosečnom zaposlenom najviše znači ali važno je napomenuti da beneficije koje nama kao pojedincima najviše prijaju, svakako zavise od statusa u kojem se trenutno nalazimo. Pa tako obuke, radionice i plaćeno usavršavanje će nam biti više pozicionirane na listi beneficija ako smo na radnim mestima koja su dinamična ili smo na karijernim počecima.

Sa druge strane, male stvari poput obezbeđenog parking mesta će pojedincima značiti mnogo više nego na primer wellnes tretman, jer ujutru neće kasniti na posao zbog kruženja oko poslovne zgrade.

Isto tako ako nemate auto, parking mesto može da vam deluje kao trivijalna stvar ali će vam možda sa druge strane značiti da obavezno imate espreso aparat i čaj na radnom mestu. Ovo za kafu mogu da potvrdim i lično.

Za kraj jedan zanimljiv podatak, po istraživanju kompanije Glassdor iz 2015. godine 60% ispitanika je reklo da su beneficije radnog mesta jedan od glavnih faktora prilikom prihvatanja radne ponude, a čak 80% zaposlenih se izjasnilo da bi radije prihvatilo dodatnu beneficiju umesto povišice.

Koja beneficija je vama najbitnija?

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.