Perike prave vlasuljari – evo kako izgleda taj posao

Autor - Nataša Sedlaček | Tražim posao

mar 17

U svetu mode, pozorišta i filma, oni koji prave perike – vlasuljari, predstavljaju neizostavnu kariku u stvaranju upečatljivih i autentičnih likova i vizuelnih detalja koji publiku nikada ne ostavljaju ravnodušnom.

Svojim veštinama i kreativnošću, ove zanatlije decenijama uspešno odolevaju svim izazovima u toj branši. I, nije tajna da vrhunske majstore prati dobar glas, ali je potrebno puno rada i strpljenja da bi se zanat usavršio. A formalno obrazovanje je dobra polazna tačka na tom putu.

Veliko interesovanje

Iz godine u godinu, vlasuljarsko zanimanje izaziva veliku pažnju među budućim profesionalcima. Do zvanja se može doći u Školi za negu lepote.

– Završio sam ovu školu 1999. godine, smer za scenskog maskera i vlasuljara. Obrazovanje traje 4 godine, i taj smer obučava školarce u muškom i ženskom frizeraju, vlasuljarstvu i scenskoj i korektivnoj šminci. Na taj način objedunjuje nekoliko lepih zanata i popularan je i dan-danas. Škola je dobra polazna tačka ali je neophodno i višegodišnje usavršavanje da bi se vlasuljarstvo radilo samostalno. Uporedo sa školom išao sam na praksu, između ostalog i u Narodno pozorište, gde sam po završetku škole počeo i da radim da bi 3 godine kasnije otvorio svoju privatnu radionicu – objašnjava Marko Majstorović iz vlasuljarske radionice Wig & hair master.

Prema rečima Majstorovića, ovaj zanat se vodio kao stari zanat u izumiranju i bio je polaznicima najmanje interesantan u odnosu na druge zanate sve do kraja 90-ih godina. Međutim, početkom 21. veka počela je prava ekspanzija, pre svega, nadogradnje kose a zatim i izrade perika.

– Iz današnje perspektive ovaj zanat je daleko od izumiranja, jer smo po broju porudžbina u ovom trenutku prebukirani u naredna tri meseca. Imam utisak da je ovaj posao sve popularniji. Poslednjih 20-ak godina vlada ogromno interesovanje za ovaj obrazovni profil u Školi za negu lepote. Dobrim delom i zbog toga što smo branšu dosta popularizovali prisustvom na raznim sajmovima i generalno kroz rad – ističe Majstorović za Infostud.         

Pipav posao iziskuje puno strpljenja

Vlasuljarska ponuda proizvoda obuhvata gotovo sve artikle na koje pomislite, a da se mogu izraditi od vlasi.

– Radimo sve vlasuljarske proizvode, najčešće perike, tupee (dodatke koji prekrivaju nedostatak kose na temenom i potiljačnom delu glave), nadogradnju kose, brkove, obrve, brade za film, pozorište i TV industriju. Sve naše proizvode izrađujemo ručno, isključivo od prirodne nefarbane kose, minimalne dužine 40 cm – priča Marko.

On naglašava da vreme neophodno za izradu jedne perike zavisi od vrste i sistema izrade:

– Ako se kompletno radi ručno i ako se izrađuje sistemom knifanja gde se kroz jako fin til plete dlaka po dlaka kroz svaku rupicu, onda izrada jedne takve perike može da potraje i dva meseca. kada se sve to uzme u obzir, i sami proizvodi su prilično skupi. Postoji opcija i industrijske proizvodnje perika i ako neka od mušterija eksplicitno želi baš takvu, imamo saradnike u inostranstvu koji imaju pogone za izradu perike, tako da nam i oni stoje na raspolaganju kao resurs – tvrdi Majstorović.

Kvalitetna perika košta minimum 700 evra

Na našem tržištu postoje i kompanije koje se bave uvozom i prodajom gotovih perika i drugih vlasuljarskih proizvoda, no pre nego što stignu do kupaca, prolaze rigorozne kontrole.

–  Kompanija “Moja perika” je uvoznik i distributer ženskih perika od sintetičkih vlakana renomiranog nemačkog proizvođača Ellen Wille. Ponuda obuhvata kako perike za stilizovane frizure, tako i poseban program namenjen za korišćenje u medicinske svrhe. Sve perike u Nemačkoj prolaze jedan vid kontrole, da bi nakon uvoza, i u Srbiji prošle obavezan sanitarni pregled jer se perike kod nas tretiraju kao vid ortopedskog pomagala – objašnjava Biljana Poznić, vlasnica kompanije.

Biljana Poznić, vlasnica kompanije Moja perika

Prema Biljaninim rečima, u asortimanu se trenutno nalazi 77 modela perika i svaki u nekoliko različitih boja. Vrlo su lagane, teže otprilike 130 g i lako se održavaju.

– Prednost sintetike leži u tome što se nakon prirodnog sušenja vraća u svoje prvobitno stanje. Treba imati u vidu da se perike vremenom ućebaju ili oštete usled nošenja, te uz jedan uslužan servis mogu da im povratim izgled kao kada su kupljene. Stepen zapuštenosti ima veze sa odgovornošću korisnika, nekome je potreban servis nakon 5 meseci, a nekome posle godinu dana. Za razliku od perika izrađenih od prirodne kose kod kojih je cena uslovljena dužinom vlasi, cenu perika od sintetičkih vlasišta diktira izrada potkape. U zavisnosti od modela,  u našem salonu mogu se kupiti perike već od 15.000 din pa naviše, dok za kvalitetnu periku od prirodne kose treba izdvojiti minimum 700 evra – tvrdi Poznić za Infostud. 

Široka primena i u medicini

Naši sagovornici navode da u njihovom poslu postoji i tužna strana medalje koja je ujedno i najveći pokretač. Pored šarolike klijentele iz raznih industrija koje uz pomoć vlasuljarskih proizvoda teže vizuelnom savršenstvu, u svaku vlas perika podjednako su utkani humanost i empatija. Posebno kada je reč o mušterijama sa zdravstvenim problemima.

– Ako izuzmemo rad sa pozorištima, filmskim produkcijama i snimanje spotova, naši kupci su mahom onkološki pacijenti, osobe sa alopecijom i androgenom ćelavošću, kao i sve veći broj žena kojima je opala kosa usled preležanog virusa COVID 19. A, u poslednje vreme nam dolaze i žene koje imaju potrebu za perikama zbog loših frizerskih usluga – ističe Biljana, i navodi da je dolazak u njen salon moguć samo uz prethodno zakazan termin:

– Svojim klijentima želim da obezbedim vrstu intime jer je to vrlo osetljiva i delikatna tema za njih. Tako eliminišemo nepoželjne poglede, postavljanje raznih pitanja i dobacivanja. Zajedno prolazimo proceduru stavljanja i nameštanja perike, njenog pranja i održavanja. Ceo proces traje 30-45 minuta, ponekad i sat vremena – objašnjava ona. 

Poslednjih par godina, u fokusu Markove radionice su najmlađi korisnici perika.

– U organizaciji udruženja “Uvek sa decom” izrađujemo perike za decu obolelu od raka. Protekle 2-3 godine na ovom polju smo najviše angažovani. Udruženje organizuje donacije prirodne kose koju naša radionica koristi za izradu perika. Do sada smo isporučili preko 40 perikica za najmlađe, i nastavljamo dalje punom parom – zaključuje Majstorović.

O autoru: Nataša Sedlaček

Iako je po struci magistar arheologije, svoju pasiju prema pisanju pretočila je iz hobija u profesiju Content writera. Kreira sadržaj iz oblasti nekretnina, ličnog razvoja i zapošljavanja pružajući vrednost krajnjim korisnicima/klijentima/kupcima. Zaljubljenik u marketing i preduzetništvo. Obožava tenis, hladnu nes kafu i slatkiše.