Porodiljsko odsustvo po novom zakonu

Autor - Milan Predojevic | Pravnik odgovara

oct 01

Pojam porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta

Na početku je potrebno terminološki označiti pojmove kojima ćemo se baviti u nastavku teksta. U svakodnevnoj komunikaciji, odsustvo koje zaposlena žena počinje da koristi neposredno pre porođaja i koje traje ukupno 12 meseci (za treće i svako naredno dete 24 meseca) najčešće se jednim imenom naziva porodiljsko.

Treba podvući da sam Zakon (Zakon o radu određuje dužinu trajanja ovog odsustva i ko ima pravo da ga koristi) ovo odsustvo deli na dva dela. Prvi deo se naziva porodiljsko odsustvo jer je vezan za sam porođaj i oporavak od istog. Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva. Dakle, drugi deo odsustva vezan je za negu deteta (počinje od momenta kada se navrše tri meseca od porođaja), i s obzirom na ovu činjenicu, može da ga koristi i otac deteta umesto majke.

Otac deteta može da koristi i pravo na porodiljsko odsustvo, i to u slučaju kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo (izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i dr.). To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.

Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta za treće i svako naredno novorođeno dete traje ukupno dve godine.

Dok je pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, pravo koje ostvaruju zaposleni kod fizičkih i pravnih lica, ostale kategorije radno angažovanih ostvaruju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta.

Roditelj, odnosno usvojilac, hranitelj ili staratelj deteta mlađeg od 5 godina, kome je neophodna posebna nega zbog teškog stepena psihofizičke ometenosti u razvoju, ima pravo da po isteku porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta koristi i odsustvo sa rada radi posebne nege deteta.

Nosioci prava na naknadu zarade

Pre svega, polazimo od toga koja lica po novom zakonu imaju pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta. Pre stupanja na snagu novog zakona pravo na naknadu zarade su imale samo zaposlene porodilje i porodilje koje su obavljale samostalnu delatnost (preduzetnice). Sada je ovaj krug lica proširen, novi zakonom su predviđene dve kategorije.

Prva kategorija ostvaruje pravo na naknadu zarade/plate i odnosi se na zaposlene kod poslodavca. Drugu kategoriju čini pravo na ostale naknade koje ostvaruje majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala prihode:

– a u momentu rođenja deteta je nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti,- po osnovu samostalnog obavljanja delatnosti,- kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,- po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu, autorskog ugovora, kao i ugovora o pravima i obavezama direktora van radnog odnosa.

Bitna razlika između zaposlenih kod pravnih i fizičkih lica s jedne strane, i svih ostalih nosilaca prava na naknadu zarade druge strane, sastoji se u tome što porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta kod zaposlenih majki traje 2 godine za treće i svako naredno novorođeno dete, dok za sve majke koje ostvaruju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta (koje su u prethodnom periodu bile preduzetnice, angažovane po ugovoru o delu i ostale) odsustvo sa rada traje 365 dana kako za prvo i drugo, tako i za svako naredno dete.

U pogledu nosioca prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, napravljen je pozitivan pomak u smislu značajnog proširivanja kruga lica koja ostvaruju pravo na naknadu, jer to više nisu samo zaposlene i preduzetnice, već praktično sve majke koje su pre rođenja deteta ostvarivale prihode. Na žalost, u praksi žene često dugi niz godina obavljaju poslove za poslodavce na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu i slično, iako bi po bitnim karakteristikama tog radnog angažovanja trebalo da se radi o radnom odnosu. Sada se za majke radno angažovane van radnog odnosa, svi ti prihodi uzimaju u obzir i ostvaruje se pravo koje je do sada bilo rezervisano samo za majke u radnom odnosu i preduzetnice. Ovde je naročito značajna činjenica da, po novom zakonu, i žene koje se bave poljoprivredom mogu da ostvare naknadu po osnovu rođenja i nege deteta. S druge strane, za preduzetnice koje imaju troje i više dece učinjen je korak unazad, jer je dužina trajanja odsustva umesto dosadašnje dve godine svedena na 365 dana.

Istovremeno korišćenje prava od strane oba roditelja

Prema novom zakonu oba roditelja mogu istovremeno da koriste određena prava iz ovog zakona za decu različitog reda rođenja, što prema odredbama starog zakona nije bilo moguće. Ovo konkretno znači da ukoliko se desi da majka ispuni uslove za započinjanje korišćenja porodiljskog odustva sa novim detetom, a još uvek nije do kraja iskoristila pravo na odsustvo sa rada radi posebne nege prethodnog deteta (najdalje do pete godine života deteta), otac deteta može da preuzme pravo na korišćenje posebne nege deteta (pravo vezano za prethodno dete), dok majka istovremeno može da ode na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta sa sledećim detetom. Ovde je načinjen napredak u jer se po prethodnom zakonu majci sa otpočinjanjem porodiljskog odsustva sa sledećim detetom automatski prekidalo ranije odsustvo.

Utvrđivanje visine naknade zarade

Najveće promene su nastupile u pogledu utvrđivanja visine naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

Prema starom zakonu naknada zarade za zaposlena lica utvrđivala se u visini prosečne osnovne zarade zaposlenog, uvećane za minuli rad, za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje porodiljskog odsustva, a za preduzetnice u visini prosečne mesečne osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u istom periodu, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.

Za lica koja su bila u radnom odnosu manje od 12 meseci, odnosno koja su samostalno obavljala delatnost manje od 12 meseci, za mesece koji nedostaju uzimalo ce 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike. Ovako utvrđen pun iznos naknade zarade  pripadao je zaposlenim licima i preduzetnicama pod uslovom da su neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu, odnosno samostalno obavljala delatnost, više od šest meseci neprekidno. Ukoliko su porodilje radile tri do šest meseci neprekidno pre početka porodiljskog odsustva, pripadalo im je 60%, a za manje od tri meseca 30% od proseka unazad 12 meseci pre porodiljskog odsustva. Za lica koja su neposredno pre ostvarivanja prava na porodiljsko odsustvo bila u radnom odnosu više od šest meseci neprekidno, mesečni iznos naknade zarade nije mogao biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata.

Novi zakon uvodi radikalne promene. Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za zaposlena lica  utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Dakle, umesto osnovne zarade uvećane za minuli rad uzimaju se u obzir sva primanja koja imaju karakter zarade kao što su topli obrok, stimulacija, bonus i drugi dodaci, što je pozitivna promena.

Umesto 12 meseci pre otpočinjanja porodiljskog odsustva, sada se kao period za utvrđivanje osnovice naknade zarade uzima period od 18 meseci pre prestanka rada zbog trudnoće. Ovo zakonsko rešenje praktično znači da isplata naknade plate tokom trudničkog bolovanja ne ulazi u osnovicu, samo prihodi ostvareni u 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Konkretno, ukoliko zaposlena započne sa bolovanjem zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće npr. u četvrtom mesecu trudnoće, za utvrđivanje osnovice uzimaju se prihodi ostvareni pre tog meseca, a naknada zarade koju će uplaćivati poslodavac, odnosno Fond za zdravstvo, od četvrtog meseca pa do kraja trudnoće, neće ulaziti u osnovicu. Ova promena je pozitivna za porodilju koja je imala primanja svih 18 meseci koje prethode mesecu u kome je prestala da radi,  jer je u tom periodu mogla da ostvari topli obrok, stimulaciju, bonuse, što su primanja koja ne može da ostvari tokom trudničkog bolovanja.

Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, dobija se deljenjem zbira osnovica sa 18 i ne može biti veća od tri prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan podnošenja zahteva. Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate predstavlja, kao što je navedeno, bruto obračunsku vrednost (računaju se i minuli rad, topli obrok, stimulacija, bonus i drugi dodaci). Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva (dakle ne i za vreme odsutva sa rada radi nege deteta), ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade. Prema navedenom, umesto da se za mesece u kojima nema zarade uzima 50% prosečne mesečne zarade, sada se za te mesece uzima podatak od 0 dinara. Ovo konkretno znači da iako trudnica pre prestanka rada zbog trudnoće nije u svih 18 meseci koji prethode mesecu prestanka rada ostvarila primanja, zbir svih primanja se u svakom slučaju deli sa 18 i tako se dobija mesečni iznos naknade (npr imala je devet plata, one se saberu i podele sa 18 i tako se dobije mesečni iznos naknade). Ova promena je izrazito negativna za trudnicu koja je zasnovala radni odnos neposredno pre ili nakon saznanja za trudnoću, jer se zbir svih primanja deli na 18, iako nema 18 zarada, odnosno plata, a trudničko bolovanje, kao što smo naveli, ne ulazi u osnovicu. Takođe, maksimalna mesečna osnovica više nije pet, već tri prosečne zarade. Pun iznos zarade je do sada bio garantovan tokom čitavog trajanja porodiljskog odustva i odsutva sa rada radi nege deteta svima koji su pre započinjanja porodiljskog odsustva imali 6 meseci radnog odnosa, odnosno samostalne delatnosti (dakle računalo se i trudničko bolovanje), dok je sada minimalna zarada zagarantovana samo tokom porodiljskog odsustva (koje traje dok dete ne navrši tri meseca života) licima za koja je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade u periodu pre prestanka rada zbog trudničkog bolovanja, ili porodiljskog, ako nije bilo trudničkog bolovanja (npr porodilja je imala devet plata, one se saberu i podele sa 18-tako se dobije mesečni iznos naknade, s tim što do navršetka tri meseca od dana porođaja ima garantovanu minimalnu zaradu, dok za negu deteta iznos može biti manji od minimalne zarade).

Ovde je jasna namera zakonodavca da eliminiše pojavu radnih odnosa koji se zasnivaju isključivo i jedino u svrhu obezbeđivanja isplate porodiljskog odsustva. Kako je do sada i trudničko bolovanje ulazilo u osnovicu, i bilo je potrebno 6 meseci uplate doprinosa, računajući i trudničko bolovanje, da se obezbedi minimalna zarada, mogući su bili primeri u praksi u kojima trudnica nije provela nijedan dan na radu, a imala je minimalnu zaradu (npr zasnuje radni odnos prvog aprila, istog dana otvori trudničko bolovanje koje traje  6 ili više meseci, sve do otvaranja porodiljskog, i time obezbedi bar minimalnu zaradu). Sada se praktično zahteva da postoji 18 meseci rada za koje su plaćeni doprinosi. Ukoliko je taj broj meseci manji, manja će biti i naknada. Ovo će, s jedne strane sprečiti pojavu „fiktivnih” radnih odnosa, ali će nažalost pogoditi i trudnice koje su provele u radnom angažovanju manji broj meseci od predviđenih 18.

Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, zaposlenog koji je zasnovao radni odnos nakon rođenja deteta, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva po zasnivanju radnog odnosa.

Postupak ostvarivanja prava na naknadu zarade, odnosno plate

Po prethodnom zakonu obračun i isplatu naknade zarade vršio je poslodavac istovremeno sa obračunom i isplatom zarada ostalim zaposlenima. Poslodavac podnosi zahtev za refundaciju sredstava, zajedno sa dokazima da je isplatio naknadu zarade zaposlenoj porodilji.

Po sadašnjem zakonu, utvrđivanje mesečne osnovice naknade zarade odnosno naknade plate, vrši nadležni organ jedinice lokalne samouprave na osnovu podataka o visini osnovice na koju su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, odnosno plate a koji su evidentirani u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava. Ovo značajno olakšava postupak i porodiljama i poslodavcima, jer više nije neophodno da se prikuplja obimna dokumentacija kojom se dokazivala visina zarade u prethodnom periodu koji je ulazio u osnovicu. Na osnovu obračunatog mesečnog iznosa naknade zarade, odnosno naknade plate, obračunava se iznos naknade zarade, odnosno naknade plate koji je umanjen za pripadajuće poreze i doprinose, odnosno neto iznos. Prilikom isplate neto iznosa naknade zarade, odnosno naknade plate, ne vrši se umanjuje se po osnovu novčanih obustava, rate kredita i slično, već je primalac naknade zarade, odnosno naknade plate, dužan da te obaveze izmiri lično ili preko poslodavca.

Poresku prijavu za obračunate poreze i doprinose podnosi ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, a centralizovana isplata mesečne naknade zarade, odnosno naknade plate, vrši se kad poreska uprava prihvati poresku prijavu.

Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade, odnosno naknade plate, bez poreza i doprinosa na tekući račun korisnika, a iznos pripadajućih poreza i doprinosa na račun objedinjene naplate.

Značajna novina je i to što porodilje koje samostalno obavljaju delatnost imaju pravo samo  na neto naknadu, bez poreza i doprinosa, kao i sve porodilje koje se svrstavaju u grupu koja prima ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta.

Zaključna razmatranja

Imajući u vidu sve navedeno, može se reći da novi zakon donosi i pozitivne i negativne promene. Osnovna mu je namera da se zaposlenim porodiljama koje su bile u radnom odnosu u celokupnom periodu koji ulazi u osnovicu, obezbedi pun iznos naknade, odnosno 100% od svih primanja koja imaju karakter zarade (minuli rad, putni trošak, topli obrok, stimulacija, bonus i drugi dodaci), što je korak u dobrom pravcu, a da se porodiljama koje nemaju 18 meseci zarade, odnosno plate naknada tokom odsustva sa rada srazmerno umanji. Ovo jeste učinjeno pre svega da se spreči pojava zasnivanja radnih odnosa do kojih dolazi samo zbog isplate porodiljskog, ali u praksi to znači da  porodilje koje su zaista bile radno angažovane u nekom periodu koji je kraći od 18 mesec bivaju uskraćene za svoju realnu zaradu, čak im ni minimalna primanja nisu zagarontavana tokom odsustva sa rada radi nege deteta, što teško može da se nazove dobrim rešenjem.

Isto tako, dobro je da je postupak ostvarivanja prava maksimalno uprošćen jer je dokumentacija koju je potrebno dostaviti opštinskoj/gradskoj upravi zaista  svedena samo na neophodnu. Korak u pravom smeru je i činjenica da naknadu zarade više ne čini samo osnovna zarada zaposlenog i minuli rad, već i sva druga primanja koja imaju karakter zarade, ali s druge strane  imamo korak unazad priznavanjem samo neto naknade za porodilje koje primaju ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta (preduzetnice, angažovani po ugovoru…).

Vreme će pokazati koliko su dobra rešenja za koja se zakonodavac opredelio i ostaje nam da verujemo da će se zakon menjati u delu u kojem u praksi proizvodi određena rešenja koja nisu najsrećnija i najpravednija.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom

STARI ZAKON

NOVI ZAKON

Obračun osnovice vrši se na osnovu podataka o visini osnovice na koju su plaćeni doprinosi za poslednjih 12 meseci koji prethode porodiljskom odsustvu.

Obračun osnovice vrši se na osnovu podataka o visini osnovice na koju su plaćeni doprinosi za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, a koji su evidentirani u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava.

U prosek plate ulazi samo osnovna zarada, ugovorena ugovorom o radu, uvećana minulim radom bez bilo kakvih dodataka.

U prosek plate ulazi osnovica na koju su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, odnosno plate (minuli rad, putni trošak, topli obrok, stimulacija, bonus i drugi dodaci).

Mesečna osnovica naknade zarade dobija se deljenjem zbira osnovica sa 12. Ukoliko ne postoji 12 evidentiranih osnovica, za mesece koji nedostaju uzima se 50% od prosečne zarade u RS objavljene u mesecu koji prethodi mesecu odlaska na porodiljsko odsustvo.

Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate dobija se deljenjem zbira osnovica sa 18, bez obzira da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci.

Utvrđeni iznos ne može biti veći od pet prosečnih zarada u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Utvrđeni iznos ne može biti veći od tri prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Utvrđeni iznos ne može biti manji od minimalne zarade ukoliko porodilja ima više od šest meseci radnog staža pre odlaska na porodiljsko odsustvo.

Utvrđeni iznos ne može biti manji od minimalne zarade, u periodu od otpočinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta (porodiljsko odsustvo), ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade. Ukoliko nije evidentirano najmanje šest najnižih osnovica, iznos može biti manji od minimalne zarade i u toku porodiljskog odsustva. Takođe, za vreme nege deteta iznos može biti manji od minimalne zarade.

Zahtev se podnosi nakon rođenja deteta i donosi se konačno rešenje.

Po podnetom zahtevu odlučuje se najpre  privremenim rešenjem, a zatim se po rođenju deteta donosi konačno rešenje.

Obračun i isplatu naknade zarade, kao i podnošenje poreske prijave, vrši sam poslodavac, koji nakon toga podnosi zahtev za refundaciju sredstava.

Obračun i isplatu naknade zarade do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec, vrši ministarstvo nadležno za socijalna pitanja na tekući račun podnosioca zahteva. Poresku prijavu za obračunate poreze i doprinose podnosi ministarstvo.

Pravo na naknadu imaju porodilje zaposlene na osnovu ugovora o radu kod pravnog lica i porodilje koje samostalno obavljaju delatnost.

Pravo na naknadu zarade imaju  porodilje zaposlene na osnovu ugovora o radu kod pravnog lica.

Pravo na ostale naknade po rođenju deteta imaju majke koje su pre rođenja deteta ostvarile prihode po osnovu samostalnog obavljanja delatnosti, kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, po osnovu ugovora o delu, po osnovu autorskih ugovora, po osnovu ugovora o pravima i obavezama direktora van radnog odnosa, i koje su a u momentu rođenja deteta nezaposlene a imale su u prethodnih 18 meseci prihode.

Porodilje koje samostalno obavljaju delatnost imaju pravo na neto naknadu i plaćene poreze i doprinose.

Porodilje koje samostalno obavljaju delatnost imaju pravo samo na neto naknadu, bez poreza i doprinosa, kao i sve ostale porodilje koje spadaju u grupu ostalih naknada.

Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, za sve porodilje, traje do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i svako naredno novorođeno dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta traje do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i svako naredno novorođeno dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva za zaposlene kod pravnog lica.Za majke koje primaju ostale naknade odsustvo sa rada traje 365 dana za prvo i svako naredno dete, od dana rođenja deteta.

Otpočinjanjem porodiljskog odsustva sa sledećim detetom, automatski se prekida naknada zarade za ranije stečeno pravo (negu deteta ili posebnu negu deteta sa prethodnim detetom).

Naknadu zarade, odnosno naknadu plate, za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta i naknadu zarade, odnosno plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta, za decu različitog reda rođenja, mogu istovremeno koristiti oba roditelja.

O autoru: Milan Predojevic

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ima dugogodišnje radno iskustvo u oblasti radnog prava i socijalnog osiguranja. Svakodnevni kontakt sa građanima koji su u potrazi za poslom ili menjaju radno mesto pružio mu je uvid u probleme sa kojima se uglavnom susreću. Siguran je da njegovo lično profesionalno iskustvo može da pomogne u pronalaženju odgovora na pitanja koja kandidati na sajtu najčešće postavljaju

Prijavi se i postavi komentar

(448) komentari

Korisnik 7c38445b36 30. 08. 2023.

Poštovani,
Trenutno sam na porodiljskom odsustvu,tačnije na odsustvu sa rada radi nege deteta(beba ima 6 meseci).Inače radim u školi na odredjeno. Postoji mogućnost da dobijem ugovor na neodredjeno,pa me zanima ukoliko prekinem bolovanje kako bih zasnovala radni odnos,da li mogu nastaviti to isto bolovanje(radi nege deteta)? Ukoliko se to ne može ostvariti,da li je moguće da mi poslodavac izadje u susret na taj način što bi se rok od 8 dana potrebnih za prijem u radni odnos,izuzev ako poslodavac ne produži taj rok u opravdanim slučajevima(zakon o radu u drž.slubama,čl.58,stav 1)produžio na period trajanja porodiljskog odsustva? Tj.da se u ugiovoru precizira da na posao stupam po isteku porodiljskog? Hvala

    Milan Predojevic 30. 08. 2023.

    Poštovana
    Pošto ste trenutno na porodiljskom odsustvu,tačnije na odsustvu sa rada radi nege deteta, a ukoliko od istog poslodavca dobijete ugovor na neodređeno,ne vidim razlog da prekinete odsustvo. Ukoliko pak to učinite i prekinete odsustvo sa rada radi nege deteta, kako biste zasnovala radni odnos na neodređeno (premda po mom mišljenju ugovor na neodređeno možete potpisati i bez prekida odsustva),nećete moći da nastavite odsustvo sa rada radi nege deteta. Takođe smatram da je moguće da Vam poslodavac izađe u susret na taj način što bi se rok od 8 dana potrebnih za prijem u radni odnos,produžio na period trajanja porodiljskog odsustva, tj.da se u ugovoru precizira da na posao stupate po isteku porodiljskog.
    Pozdrav

Korisnik 20f02907a0 02. 08. 2023.

Postovani Milane,
Moja supruga se porodila pre 2 meseca ,nije bila u radnom odnosu,bila je na programu moja prva plata.Mene zanima ako bi se ona sada u medjuvremenu zaposlila imam li ja pravo da koristim ostatak porodiljsko i odsustvo radi nege deteta?Ja sam u radnom u odnosu.

    Milan Predojevic 03. 08. 2023.

    Poštovani
    Zakonom o radu propisano je da zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva. Otac deteta može da koristi ovo pravo.
    Shodno navedenom, mišljenja sam da majka mora da bude u radnom odnosu, da bi otac mogao da preuzme pravo na odsustvo sa rada radi nge deteta. Ako je majka u radnom odnosu, otac deteta može da preuzme korišćenje odsustva sa rada radi nege deteta bez ikakvih posebno ispunjenih uslova.
    Pozdrav

Bojana Lukac 22. 07. 2023.

Poštovani Milane,
Na porodiljskom sam odsustvu za treće dete, ali bi trebalo da se porodim sa četvrtim detetom pre isteka ovog porodiljskog.
Šta je potrebno da uradim da ostanem na porodiljskom odsustvu?
Da li da se obratim izabranom ginekologu da mi otvori novo porodiljsko 28 dana pre termina porodjaja i da li ima potrebe da prekidam trenutno porodiljsko ili se ono samo produžava?
Hvala unapred, srdačan pozdrav!

    Milan Predojevic 25. 07. 2023.

    Poštovana Bojana
    Ukoliko ste na porodiljskom odsustvu za treće dete, a trebalo bi da se porodite sa četvrtim detetom pre isteka ovog porodiljskog, mišljenja sam da izabrabi ginekolog treba sa datumom rođenja četvrtog deteta da otvori novo prpodiljsko. Sa tim dokumentom javljate se poslodavcu radi donošenja novog rešenja o porodiljskom odsustvu. Potom predajete zahtev nadležnoj službi lokalne samouprave za donošenje rešenjao visini naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva.
    U svakom slučaj, u službi loklane samouporave dobićete detaljne informacije.
    Srdačan pozdrav

Nikolina Pajevic 21. 07. 2023.

Postovani Milane,

Koji je maksimalan iznos zarade koji se refundira na trudnickom bolovanju (odrzavanje trudnoce) 3 ili 5 prosjecnih osnovica? Podatak koji sam nasla (5) odnosi se na porodiljsko bolovanje…
Da li se u prvom mjesecu odrzavanja trudnoce, kada poslodavac plaća zaradu zaposlenoj, isplaćuje prosjek 12 mjeseci ili taj max iznos ( jer je prosjek veći od tog max iznosa)?

Hvala unaprijed na odgovoru.
Nikolina

    Milan Predojevic 23. 07. 2023.

    Poštovana Nikolina
    Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da osnov za naknadu zarade koja se isplaćuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za svaki pojedinačni mesec koji ulazi u iznos prosečne zarade (12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad) ne može biti viši od najviše mesečne osnovice na koju je plaćen doprinos za mesec koji ulazi u prosečan iznos zarade, u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje. Najviši osnov za naknadu zarade čini prosek najviših mesečnih osnovica na koji se plaća doprinos za mesece koji ulaze u prosečan iznos zarade. Najviša mesečna osnovica doprinosa, koja je u primeni od 1.01.2023. do 31.12.2023. godine, iznosi 500.360 dinara.
    Što se tiče naknade zarade koju u prvih 30 dana bolovanja plaća poslodavac iz svojih sredstava, zakon tu nije propisao ograniečnja u visini naknade zarade, te sam mišljenja da Vam plaća 100% od proečne zarade koju ste kod njega ostvarili u poslednjih 12 meseci pre otvaranja bolovanja.
    Pozdrav

Petar Milovanovic 17. 07. 2023.

Poštovani Milane,

Žena mi se porodila 22.avgusta.2022. I porodipjsko za tu trudnocu traje do 6.8.2023.
Medjutim žena mi se drugi put porodila 13.6.2023. Za vreme trajanja prvog porodiljskog.

Molim te za savet sta je potrebno papiroloski uraditi sad da bi zena nastavila da prima porodiljsku nadondanu?

Zena je bila normalno zaposlena pre prve trudnoce kod fizickog lica 2 ipo godine.

    Milan Predojevic 18. 07. 2023.

    Poštovani Petre
    Potrebno je da izabrani ginekolog otvori novo porodiljsko (logično bi bilo počev od datuma rođenja drugog deteta), te da poslodavac na osnovu toga donese novo rešenje o porodiljskom odsustvu. Sa tim papirima se obraćate službi lokalne samouprave koja je nadležna za isplatu naknade zarade porodiljama, kako bi se donelo novo rešenje o naknadi zarade. Ovo je okvirno put kojim idete, ali u svakom slučaju je najbolje da se obratite nadležnoj službi lokalne samouprave koja je zadužena za brigu o deci i porodici i detaljno se raspitate.
    Srdačan pozdrav

Ljubica Đekić 27. 06. 2023.

Zdravo, pre otvaranja trudnickog bolovanja, nisam bila u radnom odnosu. Da li mi mozete reci kad otvorim porodiljsko da li mogu da ocekujem neka primanja i u kom iznosu ili nemam prava na to? Hvala!

    Milan Predojevic 27. 06. 2023.

    Poštovana Ljubice
    Ukoliko pre otvaranja trudničkog bolovanja nemate nijednu zaradu, niti neko drugo primanje u poslednjih 18 meseci, izvesno je da ćete primati naknadu zarade tokom trudničkog bolovanja u visini minimalne zarade.
    Kad otvorite porodiljsko odsustvo, imaćete takođe minimalnu zaradu, ali samo dok se ne navrši tri meseca od dana porođaja. Od tog momenta, pa do isteka godinu dana od dana otvaranja porodiljskog, primate naknadu zarade prema prosečnoj zaradi koju ste ostvarili u 18 meseci koji prethode mesecu otvaranja trudničkog bolovanja. U Vašem slučaju to znači da nemate naknadu zarade jer nemate nijedno primanje u tih 18 meseci.
    Savetujem Vam da se ovim povodom ipak obratite službi u okviru gradske uprave, koja je nadležćna za isplatu naknade zarade tokom porodiljskog odsustva, gde će službenici nakon uvida u primanja na koja su plaćeni doprnosi moći da daju sigurnu i preciznu informaciju.
    Pozdrav

Marijana Petrovic 07. 06. 2023.

Moje postovanje,

Citala sam tekst sa bloga i nekoliko postavljenih komentara. Takodje, do mene je doslo i nekoliko nezvanicnih informacija da se dopunski posao ne obracunava prilikom odredjivanja nadoknade za porodiljsko odsustvo sa rada radi nege deteta.

Sada sam zbunjena i molim Vas da mi pomognete kako bih otklonila sve nedoumice.

Naime, pored stalnog zaposlenja (kod jednog poslodavca), pre 7 meseci sam potpisala ugovor sa jos jednim poslodavcem. Ako gledamo katalog vrste prihoda za ppp-pd, drugi posao mi je zaveden pod sifrom 605 (kao prihod po osnovu dopunskog rada).

Hoce li se oni uzimati u obzir kada se bude odredjivala nadoknada za porodiljsko i negu deteta ?

Jako bi mi znacilo da hoce.

Hvala veliko na odgovoru.

    Milan Predojevic 09. 06. 2023.

    Poštovana Marijana
    Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom utvrđuje koji prihodi porodilje se uzimaju u obzir prilikom računanja osnovice za naknadu zarade. Nažalost, među tim prihodima nije prihod po osnovu dopunskog rada.
    Pozdrav

Korisnik b9449a9e0c 06. 06. 2023.

Poštovani,

Zaposlena sam u jednoj firmi na neodređeno (radim 40 sati nedeljno, dakle, puno radno vreme).

Ukazuje mi se prilika da započnem saradnju sa još jednom firmom. Vrlo rado bih prihvatila ponudu, ali ne bih da odustanem od prvog posla.

Pri tome, porodična sam osoba i planiram proširenje porodice.

Interesuje me da li bi mi se, ukoliko bih sa drugom firmom potpisala ugovor o delu, obračunavao i taj prihod prilikom određivanja visine prosečnih primanja tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

Ukoliko je odgovor potvrdan, hvala.

Ako je pak odgovor odričan, onda, da li bi ugovor sa drugom firmom, koji bi podrazumevao da prihodujem po osnovu dopunskog rada uticao na novčanu nadoknadu tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta?

Moj cilj je da u skladu sa zakonom zaključim ugovor sa drugom firmom tako da on (ugovor) omogućava obračunavanje tog rada za pomenuta potencijalna primanja u budućnosti.

Unapred hvala na odgovoru.

    Milan Predojevic 06. 06. 2023.

    Poštovana
    Zakonom je propisano da naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruju zaposleni kod pravnih i fizičkih lica. Zakonom je takođe određeno da ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta, može ostvariti majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala prihode (između ostalog i) po osnovu ugovora o delu.
    Shono navedenom, ukoliko u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta budete ostvarivali naknadu po osnovu ugovora o delu, a istovremeno budete i u radnom odnosu, ostvarićete dve naknade-naknadu zarade i ostale naknade o osnovu rđenja i nege deteta. Lokalnoj samoupravi podnosite dva zahteva-za naknadu zarade tokom porodiljskog odsustva i za ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta. Dobićete dva rešenja. Prilikom utvrđivanja osnovice za naknadu, kod naknade zarade uzeće se u obzir samo prihodi koji imaju karakter zarade, a ostvareni su u poslednjih 18 meseci pre meseca otvaranja trudničkog bolovanja (ili pe otvaranja porodiljskog odsustva, ako ne budete na bolovanju). Kod računanja osnovice za ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta, uzimaju se u obzir prihodi koje budete ostvarili po osnovu ugovora o delu u istom tom periodu od 18 meseci.
    Pozdrav

Korisnik 9d49a8ec51 12. 05. 2023.

Poštovani, zaposljena sam po osnovu ugovora o radu na određeno vreme i moj ugovor ističe 21.maja (NEDELJA). Trenutno sam na porodiljskom odsustvu a komisija fonda PIO za ocenu zdravstvenog stanja deteta zaseda 22.maja (Ponedeljak). Da li će rešenje komisije biti validno za produžetak prava za naknadu zarade kod poslodavca na vreme koje bude odredila komisija ili se smatra prekidom?
Veliki pozdrav i hvala

    Milan Predojevic 12. 05. 2023.

    Poštovana
    Da, rešenje komisije će biti validno za produžetak prava za naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posbne nege deteta, i to za period koji bude odredila komisija
    Pozdrav

Korisnik 5abc00026b 06. 03. 2023.

Poštovani, da li je nečim ograničena visina bonusa koji ulazi u obračun za porodiljsko? Bonus je imao karakter zarade i iznosio je preko milion dinara i za isti su uplaćeni doprinosi. Dobili smo rešenje u kojem je za taj mesec uzeto u obzir samo 441400din odnosno uzet je u obzir maksimalni iznos za doprinose koji je važio za 2022.godinu.

    Milan Predojevic 08. 03. 2023.

    Poštovani
    Postoji ograničenje u pogledu visine mesečne osnovice naknade zarade. Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, koji reguliše visinu naknade zarade tokom porodiljskog odsustva, propisano je da mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, ne može biti veća od pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan početka ostvarivanja prava. Dakle 5 prosečnih plata je maksimalna mesečna osnovica.
    Pozdrav

Marina Radosavljevic 05. 02. 2023.

Postovani,
Obracam Vam se sa molbom da mi razjasnite situaciju u kojoj se nalazim i pomognete da uvidim koje mogucnosti imam.
Od 01.12.2019 do 13.11.2022 .bila sam u radnom odnosu na neodredjeno u firmi koja mi nije uplatila poreze i doprinose za Sept 2022, Oktobar 2022 i 13.dana u Novembru. Prijavljena sam bila na minimalnu platu neto 37.300,00 i bruto 58.606,00. Od 14.11.2022 pocinjem da radim u Banka Intesa AD prskticno bez prekida radnog staza.
Ostala sam u drugom stanju i termin porodjaja mi je 30.07.2023. Upoznata sam sa tim da trudnicko bolovanje ne ulazi u obracun za porodiljsko , ali ja i nemam potrebe za bolivanjem, pa sam planirala da otvorim porodiljsko samo, ali zanimam me da li to sto nije uplaceno za 2.5 meseca porez i doprinos umanjuje ili utice na bilo koji nacin na obracun porodiljskog koje poslodavac iz predhodne firme nije uplatio za mene. Racun te firme je u blokadi za iznose poreza i doprinosa za te mesece.
Postoji li mogucnost da ja sama po Bipu uplatim na ime zarade poreze i doprinose za ta dva ipo meseca?

Unpared se zahvaljujem na odgovoru i pomoci

Srdacan pozdrav

    Milan Predojevic 06. 02. 2023.

    Poštovana
    Zakonom je propisano da se osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za zaposlena lica, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva. Prema tome, da bi se primanja iz poslednjih 18 meseci pre porodiljskog uzela u obzir prilikom izračunavnja osnovice za naknadu zarade, doprinosi moraju biti plaćeni. Ako nisu plaćeni doprinosi, ta primanja se uopšte ne uzimaju u obzir. To znači da će Vam naknada zarade biti manja. Umesto 18 zarada, sabraće se 15 plata i zbir podeliti sa 18. To će predstavljati mesečnu osnovicu za naknadu zarade. Ako se doprinosi naknadno plate, može se tražiti preračun i isplata razlike u naknadi zarade koja je plaćena i one koja bi pripala da su svi doprinosi na vreme plaćeni.
    Što se tiče uplate doprinosa umesto poslodavca, poznato mi je da je kod RFPiO to moguće samo ako bi se tom uplatom obezbedio nedostajući staž, koji je neophodan da se ostvari samo pravo na penziju. Ako i bez neplaćenog doprinosa osiguranik ima ulov za penziju, nije moguća uplata neplaćenih doprinosa od strane fizičkog lica umesto poslodavca. Tom logikom ni u ovoj situaciji ne biste mogli Vi sami da uplatite doprinose, ali definitivnu informaciju možete dobiti u Poreskoj upravi. Činjenica jeste da je obaveznik uplate doprinosa po zakonu poslodavac, ali mi nije poznato da li bi Poreska uprava dopustila da fizičko lice uplati doprinose umesto poslodavca.
    Pozdrav

Katarina Todorovic 03. 02. 2023.

Poštovani,
Da li ste sasvim sigurni da naknada za prevoz ulazi u obračun zarade pa samim tim i u obračun za porodiljsku nadoknadu?
Nailazila sam i na stavove da prevoz ne ulazi u obračun.

    Milan Predojevic 04. 02. 2023.

    Poštovana Katarina
    Upravo suprotno-sasvim sam siguran da naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada ne ulazi u pojam zarade, pa samim tim ni u osnovicu za isplatu naknade zarade tokom porodiljskog odustva. Od naknade troškova koje je poslodavac dužan da plati, iz pojma zarade nisu izuzeti topli obrok i regres. Putni trošak jeste izuzet iz pojma zarade.
    Hvala što ste to primetili i skrenuli mi pažnju. Radi se o evidentnoj grešci. Izmenjeno je u tekstu.
    Pozdrav

Korisnik 954ed4a28e 25. 01. 2023.

Mene interesuje produzenje porodiljskog kako je ministarka izjavila da mi sa drugim detetom imamo 15 meseci porodiljsko odsustvo a nije tacno imamo 11

    Milan Predojevic 25. 01. 2023.

    Poštovana
    Zakon o radu utvrđuje dužinu trajanja porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta. Isti zakon nije menjan u poslednje vreme, odnosno i dalje je na snazi odredba po kojoj porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta ukupno traju 365 dana za prvo i drugo sete, odnsono dve godine za treće i svako naredno dete.
    Pozdrav

Deana Pantelić 29. 12. 2022.

Poštovani,
Termin za porođaj mi je 31.01.2023. Kako je u zakonu rečeno da se porodiljsko može otvoriti najkasnije 28 dana pre predviđenog termina, zanima me da li predstojeći praznici ulaze u tih 28 dana, jer mi je sledeće viđenje sa lekarom u svrhu prelaska sa održavanja trudnoće na porodiljsko bolovanje zakazan tek za 05.01.2023.

    Milan Predojevic 30. 12. 2022.

    Poštovana Deana
    Da, i predstojeći praznici ulaze u tih 28 dana. Radi se o kalendarskim, a ne radnim danima. Dakle, mišljenja sam da porodiljsko odsustvo treba da Vam se otvori najkasnije 03.januara. Moguće je da ne mou da Vam nađu slobodan termin, odnosno da je prva mogućnost da budete primljeni na 05.januar. U svakom slučaju, strogo posmatrajući, najkasnije 03.januara bi trebalo da Vam se otvori porodiljsko odsustvo.
    Pozdrav

Nevena Zarkov 07. 12. 2022.

Prijavljena sam 16 meseci u firmi koja je na staklenim nogama, a trudna sam 13 nedelja, ako se firma ugasi u nekom momentu dok sam na bolovanju, ostajem bez primanja.
Ako promenim firmu (pređem u neku stabilniju) da li mogu da otvorim bolovanje posle par dana, ili moram da čekam minimum 3 meseca kod istog poslodavca da bih ostvarila pravo na novčanu naknadu u toku trudničkog i porodiljskog? Hvala

    Nevena Zarkov 07. 12. 2022.

    …i da li možda postoje neke “cake” u ugovoru poput probnog rada i slično, koje mogu da ne uvaže moje otvaranje bolovanja? Hvala 🙂

      Milan Predojevic 08. 12. 2022.

      Poštovana Nevena
      Zakonom o radu propisano je da ugovorom o radu može da se ugovori probni rad za obavljanje jednog ili više povezanih, odnosno srodnih poslova utvrđenih ugovorom o radu. Prema tome, i probni rad se zasniva ugovorom o radu, to jest reč je o vrsti radnog odnosa, tako da i primanja tokom takvog rada ulaze u osnovicu za obračun naknade zarade za vreme trudničkog bolovanja i porodiljskog odsustva.
      Pozdrav

    Milan Predojevic 08. 12. 2022.

    Poštovana Nevena
    Možete odmah nakon zasnivanja radnog odnosa kod novog poslodavca da ozvorite bolovanje, pošto isto ne zavisi od dužine radnog staža, već od zdravstvenog stanja. Ukoliko izabrni ginekolog oceni da se radi o rizičnoj trudnoći, on istog trenutka može da Vam otvori bolovanje, bez obzira na to koliko dugo radite. Ako ste sprečeni za rad iz zdravstvenih razloga, ne može Vas niko obavezati da radite, bez obzira đto ste tek zasnovali radni odnos. Ne morate da čekate minimum 3 meseca kod novog poslodavca da biste ostvarili pravo na novčanu naknadu u toku trudničkog i porodiljskog bolovanja. Ovo pravo ćete u sakom slučaju ostvariti.
    Pozdrav

Goran Pavlović 25. 11. 2022.

Postovani Milane,

Potrebno nam je misljenje . Moja supruga posle 4 meseca trudnickog bolovanja zeli da se vrati na posao i radi do otvaranja porodiljskog odsustva. U tom slucaju kako se racuna prosek i naknada za vreme porodiljskog odsustva?

S postovanjem
Goran Pavlovic

    Milan Predojevic 26. 11. 2022.

    Poštovani Gorane
    Zakonom je popisano da se osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za zaposlena lica, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Imajući u vidu navedenu zakonsku odredbu, a s obzirom da je Vaša supruga već imala 4 meseca trudničkog bolovanja,u mišljenja sam da se u konkretnom slučaju osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu trudničkog bolovsnjs (koje je kod Vaše spruge trajalo 4 meseca).
    Pozdrav

Nataša Petrović 10. 10. 2022.

Poštovani, imam nekih nedoumica oko porodiljskog bolovanja… Porodila sam se u Septembru, moj poslodavac nije predao dokumentaciju još uvek koja je vezana za moje trudničko bolovanje, na trudničkom sam od Aprila, nikakvu uplatu još uvek nisam imala…
A takođe mi nije predata ni dokumentacija koja je vezana za porodiljsko bolovanje, interesuje me da li postoji neki rok za predaju ovih dokumenata? Pogotovo za porodiljsko bolovanje i ako me možete uputiti šta da činim povodom ovoga, hvala Vam:)

    Milan Predojevic 10. 10. 2022.

    Poštovana Nataša
    Mišljenja sam da je poslodavac dužan da preda zahtev filijali RFZO za isplatu naknade zarade na taj način da se naknada zarade isplati do kraja meseca za prethodni mesec. S obzirom da je to rok i za isplatu zarade, a zakon nije predvideo poseban rok u kome se ima isplatiti nakanda zarade, mišljenja sam da se primenjuje rok za isplatu plate. U svakom slučaju, filijala RFZO ima rok od 30 dana od dana predaje kompletne dokumentacije da isplati poslodavcu sredstva za plaćanje naknade zarade zaposlenom. Taj rok je i kraći ako je poslodavac već unapred platio naknadu zaradu, pa čeka refundaciju. Tada filijala RFZO mora da prenese sredstva poslodavcu u roku od 15 dana od dana predaje dokumentacije neophodne za obračun i isplatu naknade zarade.
    Što se tiče zahteva za isplatu naknade zarade tokom poodiljskog dsustva, isti ne podnosi poslodavac već Vi kao prodilja. Dakle poslodavac nije učesnik u tom postupku, niti posreduje izmešu Vas i lokalne samouprave. Morate sami da podnesete zahtev nadležnoj službi lokalne samouprave. Prema tome, zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate podnosite organu uprave prema Vašem prebivalištu, i to najkasnije do isteka zakonom utvrđene dužine trajanja prava.
    Pozdrav

Korisnik af45cb1ebd 23. 08. 2022.

Poštovani,
moja supruga nije zaposlena. Da li ja kao otac i u kom slučaju mogu koristiti porodiljsko odusustvo? U blogu nista nije precizirano, po onome sto piše, trebalo bi da može, molim Vas da malo razjasnite nedoumicu. Takodje, ko plaća tu naknadu, poslodavac ili Republika?

    Milan Predojevic 24. 08. 2022.

    Poštovani
    Zakonom o radu propisano je da porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja, te da navedeno pravo može da koristi otac deteta kada majka nije u radnom odnosu. Takođe, propisano je da zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva, a da otac deteta može da koristi ovo pravo, bez nekih posebnih uslova. Shodno navedenom, mišljenja sam da Vi kao otac deteta kome je majka nezaposlena možete da korisite i porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta.
    Zahtev podnosite nadležnom organu u okiru lokalne samouprave, koja i plaća naknadu zarade.
    Pozdrav

Milan Predojevic 25. 07. 2022.

Poštovani Željko
Zakon propisuje da se osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta za zaposlene, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.
Dakle, apsolutno se radi o primanjima kod bilo kog poslodavca, dokle god su ostvarena u poslednjih 18 meseci. Prema tome, promena posla neće uticati na obračuna
Pozdrav

Aleksandar Milenkovic 11. 06. 2022.

Поштовани,

Занима ме да ли је могуће да се након доношења решења о коришћењу поридиљског одсуства којим је мајци ово право признато на две године (након рођења трећег детета), поменуто решење, на захтев мајке (корисника права)УКИНЕ након годину дана од почетка коришћења одсуства?

Основ укидања био би чл. 184. Закона о општем управном поступку Р. Србије („Сл. Гласник РС“), бр. 18/2016 и 95/2018 – аутентично тумачење)

Унапред захвална,
Мајка која ускоро треба да добије треће дете а којој би одговарало да се на рад врати након годину дана од почетка коришћења одсуства

    Milan Predojevic 13. 06. 2022.

    Poštovani Aleksandre
    Porodilja ima pravo na naknadu zarade tokom porodiljskog odsustva. Naravno, ne radi se o obavezi. Prema tome, porodilja može da zahteva da se vrati na rad pre isteka porodiljskog odsustva i to jeste njeno pravo.
    Pozdrav

Igor Mitrovski 10. 06. 2022.

Postovani Milane,
Moja trudna zena (sa blizancima na putu) i ja bi trebali da se preselimo u Spaniju, jer sam ja dobio premestaj u firmi (moja firma ce srediti sve papire).
Mozete li mi reci da li u tom slucaju moja zena moze da nastavi da prima platu iz svoje firme u roku od 2god (sto bi trebao da je rok za blizance)?
Dobio sam konfliktne informacije sa vise strana, jer ce mozda njena firma traziti raskid ugovora zbog odlaska iz zemlje, ali sa druge strane firma joj ne bi smela dati otkaz dok je na ovom odsustvu. I jos mogu da navedem da bi mi mogli da ostanemo prijavljeni na adresama u Srbiji.
Unapred hvala na odgovoru!

    Milan Predojevic 13. 06. 2022.

    Poštovani Igore
    Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom propisano je da naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruju zaposleni kod pravnih i fizičkih lica. Zakonom o radu je određeno da za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
    Shodno navedenim zakonskim odredbama, mišljenja sam da poslodavac Vaše supruge nema pravo da otkaže ugovor o radu jer ćete boraviti u Španiji. Poslodavac može da predloži Vašoj supruzi sporazumni raskid ugovora o radu (to onda ne bi bio otkaz), ali to verovatno nije u njenom interesu.
    Pozdrav

Korisnik a26bb094b7 01. 06. 2022.

Poštovani,ja sam kod sadašnjeg poslodavca zaposlena 5 god. otvorila trudnicko bolovanje od danas 01.06.2022,poslednjih 7 meseci sam radila a prethodnih 11 sam bila na porodiljskom.interesuje me kako ce mi sada obracunati trudnicko i porodiljsko.Takodje me interesuje da li mi ulazi u obračun (tr.i po) bonus koji sam primila za prethodnu god. dok sam bila na porodiljsko prošle godine.
Hvala unapred.

    Milan Predojevic 01. 06. 2022.

    Poštovana
    Zakonom je propisano da osnov za naknadu zarade koja se isplaćuje iz sredstava poslodavca (prvih 30 dana) i iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (od 31. dana), za osiguranike zaposlene, čini prosečna zarada koju je osiguranik ostvario u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad.
    Zaradu, u navedenom smislu, čini zarada za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, utvrđena u skladu sa propisima o radu, i to:
    1) osnovna zarada zaposlenog;
    2) deo zarade za radni učinak;
    3) uvećana zarada
    Plaća se 100% od ovako utvrđenog osnova.
    Zakonom je izričito propisano da učešće zaposlenog u dobiti ostvarenoj u poslovnoj godini ne ulazi u pojam zarade. Prema tome, ako je bonus koji ste ostvarili učešće u dobiti firme u kojoj radite-to ne ulazi u osnovicu. Ako se pak radi o nekoj vrsti stimulacije, to bi se smatralo delom zarade za radni učinak i to bi se moralo računati. Uglavnom, u osnovicu kod Vas ulazi zarada iz poslednjih 7 meseci i 5 meseci porodiljskog.
    Kada je reč o naknadi zarade tokom porodiljskog odsustva, osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za zaposlena lica, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Pošto od 01.juna koristite trudničko bolovanje, računa se 18 meseci pre juna ove godine (7 zarada i 11 nporodiljskih naknada). Takođe, sve što je navedeno za učešće u dobiti i bonus kod trudničkog bolovanja važi i ovde.
    Pozdrav

Korisnik 2f3272be5a 10. 05. 2022.

Da li je sad po zakonu da porodiljsko ne ulazi u radni staz?

    Milan Predojevic 12. 05. 2022.

    Poštovana
    Navedeno nije tačno. S obzirom da primate naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, uplaćuju Vam se i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, pa Vam samim tim ovaj period ulazi u radni i penzijski staž.
    Izuzetak su ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta (za preduzetnice i majke koje rade po ugovoru van radnog odnosa). Njima se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko osiguranje.
    Pozdrav

Biljana Pejović 05. 05. 2022.

Poštovani, Molim Vas da me uputite na prava porodilje koja je na odsustvu do juna, a poslodavac stavlja radnju u mirovanje sa neodređenim datumom nastavka obavljanja delatnosti. Da li se porodilja odjavljuje sa osiguranja kod poslodavca s obzirom da isti nema nameru da nastavi sa radom?

    Milan Predojevic 12. 05. 2022.

    Poštovana
    U slučaju prestanka obavljanja delatnosti od strane poslodavca, svi zaposleni, pa i Vi, ostajete bez posla i odjavljujete se sa socijalnog odiguranja po osnovu radnog odnosa. U tom slučaju, prijavljujete se kod NSZ radi novčane naknade za nezaposlena lica i jedino kod ove ustanove može biti nastavljena isplata porodiljskog odsustva.
    Pozdrav

Nina Popovic 03. 05. 2022.

Mene interesuje kako ce da mi se racuna porodiljsko i nega deteta. Imam 10 meseci rada (ugovor o privremeno povremenim poslovima), 2 meseca pauze, i 6 meseci (ugovor o radu na neodredjeno).

    Milan Predojevic 04. 05. 2022.

    Poštovana Nina
    U opisanom slučaju ostvarujete i naknadu zarade, pošto ste trenutno u radnom odnosu, i ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta, jer ste u poslednjih 18 meseci pre otvaranja porodiljskog odsustva imali primanja i iz radnog odnosa i van radnog odnosa. Biće doneta dva rešenja od strane nadležne službe lokalne samouprav-jedno o pravu na naknadu zarade i drugo o pravu na ostale nakande po osnovu rođenja i nege deteta. Prvo pravo ostvaruju majke iz radnog odnosa, a drugo pordilje koje sz imale prihoda van rad nog odnosa. Što se tiče naknade zarade, osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, dobija se deljenjem zbira osnovica sa 18. Prema tome, sabere se 6 zarada koje ste ostvarili, podeli sa 18 i dobijate mesečnu osnovicu za naknadu zarade. Kada je reč o naknadi po osnovu ugovora o pp poslovima, osnovica za ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta, za lica koja su ostvarivala prihode van radnog donosa, utvrđuje se srazmerno zbiru mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi, osim osnovice doprinosa za prihode koji imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, odnosno danu rođenja deteta.
    Pozdrav

Katarina Pešić 01. 03. 2022.

Pozdrav, porodila sam se 03.02.2019. U radnom odnosu sam bila od 06.-09.2018. sa punom prijavom. Po porođaju nikavu naknadu u vidu porodiljskog nisam dobila. Možete li mi reći da li imam pravo da mi se, zbog promene zakona, te naknade vrate? Hvala Vam unapred.

    Milan Predojevic 02. 03. 2022.

    Poštovana Katarina
    Ustavni sud Republike Srbije svojim odlukama od 7, 21. i 28. maja ove godine oglasio je neustavnim određene delove Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. Dalje, zakon ili drugi opšti akt za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nisu u saglasju sa Ustavom ne mogu se primenjivati na odnose koji su nastali pre dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nisu pravnosnažno rešeni. Takođe, svako kome je povređeno pravo konačnim ili pravnosnažnim pojedinačnim aktom, donetim na osnovu zakona za koji je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nije u saglasnosti s Ustavom, ima pravo da traži od nadležnog organa izmenu tog pojedinačnog akta, i to u roku od šest meseci od dana objavljivanja odluke u „Službenom glasniku Republike Srbije“, ako od dostavljanja pojedinačnog akta do podnošenja predloga ili inicijative za pokretanje postupka nije proteklo više od dve godine.Stranka koje se to tiče (porodilja) može podneti zahtev za izmenu konačnog i pravnosnažnog rešenja, ukoliko od konačnosti, odnosno pravnosnažnosti rešenja o naknadi nije prošlo više od dve godine. Rok za podnošenje ovog zahteva za porodilju je 6 meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda. Kako je odluka objavljena 21.maja 2021. godine, to rok za podnošenje zahteva za izmenu rešenja ističe 21.novembra 2021. godine. Shodno navedenom, mišljenja sam da je u Vašem slučaju protekao rok za podnošenje zahteva za izmenu rešenje o naknadi zarade tokom porodiljskog odsustva.
    Pozdrav

      Katarina Pešić 02. 03. 2022.

      Hvala Vam puno na odgovoru.

Marijana Dusanovic 19. 02. 2022.

Dobar dan moje postovanje imam jedno pitanje porodila sam se 14 07 2021 dobila sam resenje za deciji dodatak iznos decijeg dodatka iznosi 2545 a kad udjem da proverim pise mi da naknada ostalih prihoda da li je to deciji ili nesto drugo inace mi je prvo dete i neznam kako to oko decijeg funkcionise, i dal ce mi biti sad povecano na 3000 hvala na odgovoru

    Milan Predojevic 19. 02. 2022.

    Poštovana
    Zakonom je propisano da visinu i način usklađivanja dečijeg dodatka, propisuje Vlada na predlog ministra nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom. Počev od 01.01.2022. godine dečiji dodatak iznosi 3.326,47 dinara.
    Pozdrav

Sanela Milovanovic 14. 02. 2022.

Poštovani,
Ispunjavam uslove za porodiljsko neprekidim radom od 18mes,11mes u privatnoj firmi i 7 mes u javnom sektoru (gde sam i dalje njihov radnik i kod njih otvorila porodiljsko).
Po otvaranju trudnickog obracunska sluzba mi je trazila proseke plate zadnjih 5mes od predhodnog poslodavca zbog isplate trudnickog.
Po isteku trudnickog istog dana sam predala u firmi doznake u pravnoj sluzbi i obracunskoj. Pravna sluzba mi je rekla da sacekam da naprave resenje i da ce me obavestiti kad bude gotovo a da svakako ne mogu da predam pre porodjaja u decijoj zastiti(gradskoj upravi).
Moje pitanje glasi: 1. Da li je potrebno opet od predhodnog poslodavca da nabavim papir proseka 11mes rada kod njih plus 7 od sadasnjeg poslodavca kako bi dostavila za upaltu porodiljskog?
2. Da li moram da cekam da se porodim da bi predala za porodiljsko ili mogu i odmah nakon zatvaranja trudnickog sa resenjem poslodavca o porodiljskom da predam u dexijoj zastiti(G. U.).
HVALA PUNOO

    Milan Predojevic 16. 02. 2022.

    Poštovana Sanela
    1. Nije potrebno opet od predhodnog poslodavca da nabavite papir proseka 11 meseci rada kod njih plus 7 od sadašnjeg poslodavca, jer podatke neophodne za izračunvanje osnovice za naknadu zarade tokom porodiljskog odsustva nadležni organ pribavlja sam, po službenoj dužnosti. Obračun osnovice naknade zarade, odnosno naknade plate, vrši organ lokalne samouprave na osnovu podataka o visini osnovice na koju su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, odnosno plate, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, a koji su evidentirani u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava. Na osnovu navedenih podataka organ uprave formira izveštaj o evidentiranim osnovicama za period koji je od uticaja na ostvarivanje prava, a koji čini sastavni deo spisa predmeta. Dakle, niste obavezni po zakonu da ove podatke dostavite organu lokalne samoprave nadležnomu za uplatu porodiljskog jer će ih on sam pribaviti.
    2.Ne morate da čekate da se porodite da biste predali za porodiljsko. Možete odmah nakon zatvaranja trudničkog sa resenjem poslodavca o porodiljskom da predate zahtev u dečijoj zaštiti. Ako podnesete zahtev pre porođaja, važećim propisima je predviđeno da se po podnetom zahtevu odlučuje privremenim rešenjem do tri meseca, ako u trenutku odlučivanja nije poznata činjenica rođenja deteta. Ako je o pravu odlučeno privremenim rešenjem, pre isteka dužine trajanja prava, radi se preračun naknade zarade i donosi novo rešenje po službenoj dužnosti.
    Pozdrav

Korisnik b9e2ae41c4 17. 01. 2022.

Pozdrav, znima me na koju dužinu porodiljskog bolovanja imam pravo u sledećem slučaju:
2016. Godine sam po isteku trudničkog otvorila porodiljsko bolovanje, u 38. Nedelji trudnoće mi je dete preminulo u stomaku.
Mrtvorodjeno dete na porođaju, bila sam na bolovanju još mesec dana i vratila se na posao.
U septembru 2020. Godine sam rodila drugo dete, to jest prvo živo dete.
Trenutno sam u trećoj trudnoći, pa me zanima da li ja sada imam pravo na dve godine porodiljskog bolovanja ili opet samo na godinu dana?
Ovo će mi biti treće porodiljsko koje otvaram ali drugo živo dete.

Hvala unapred na mogucem odgovoru!

    Milan Predojevic 17. 01. 2022.

    Poštovana
    Zakonom o radu propisano je da porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja. Istim zakonom određeno je da pravo da koristi porodiljsko odsustvo u trajanju do navršena tri meseca od dana porođaja ima i zaposlena žena ako se dete rodi mrtvo ili umre pre isteka porodiljskog odsustva. Kako ste Vi nakon prvog porođaja, kada je dete nažalost rođeno mrtvo, bili svega mesec dana na bolovanju, plašim se da Vam je nadležni organ utvrdio da Vam ne pripada prodiljsko odsustvo, već obično bolovanje, koje je trahalo tri meseca. U suprotnom, da je utvrđeno da Vam pripada pravo na porodiljsko odsustvo, Vi biste ga koristili tri meseca. Kako ste odsustvovali sa posla samo mesec dana, radi se verovatno o običnom bolovanju, koje se ne svratava u pordiljsko odsustvo. Dakle neko je ocenio da Vam ne pripada pravo na porodiljsko odsustvo nakon prve trudnoće, koja je okončana na neželjeni način. Shodno navedenom, plašim se da će Vam se sledeće porodiljsko odsustvo tretirati kao drugo, a ne kao treće, te da će usled toga trajati godini dana, zajedno sa odsustvom radi nege deteta.
    Pozdrav

      Korisnik b9e2ae41c4 17. 01. 2022.

      Hvala puno na odgovoru. Trudnoću sam vodila državno, kod doktorke koja baš nije bila najljubaznija i posvećenija. Njenom greškom se i desilo šta se desilo. Došla sam na kontrolu nakon porođaja, ona kaže danas ćemo i zaključiti porodiljsko, reko pa zar ja nemam prava na 3 meseca? Ona kaže, ne. Mesec dana se dobija u tom slučaju. Rekoh, važi.
      Dolazim na posao, iz kadrovske službe me zovu na razgovor i da me zamole da napišem izjavu da sam se svojevoljno vratila na posao ranije. (A nisam) Mada nisam više mogla ništa uraditi kada mi je u tom trenutku porodiljsko bilo zaključeno već.

Korisnik cc1f73741c 08. 12. 2021.

Postovani,

zaposlena je na porodiljskom odsustvu od januara 2020 godine i vraca se aprila 2022 godine. Poslodavac je sa svim zaposlenima zakljucio Sporazum o isplati neisplacenog regresa i toplog obroka za period od avgusta 2018 pa do septembra 2021 godine. Zanima me da li se isti moze zakljuciti i sa ovom zaposlenom? i kako bi se istoj vrsila isplata? s obzirom da se ostalim zaposlenima isplacuje u devet rata i to uz obracunatu zaradu.

    Milan Predojevic 09. 12. 2021.

    Poštovani
    Zaposlena koja je na porodiljskom odsustvu i dalje je u radnom odnosu, samo koristi zakonsko odsustvo. Mišljenja sam da bi se sporazum o isplati svega što je po osnovu radnog odnosa ostalo neisplaćeno mogao potpisati čak i da je radni odnos prestao. Isplata je tehničko pitanje i ako se ostalima isplaćuje uz zaradu, porodilji može da se isplati u istim mesečnim ratama kao i ostalim zaposlenima, samo ne uz zaradu.
    Pozdrav

      Korisnik cc1f73741c 12. 12. 2021.

      Hvala Vam puno na odgovoru. Pozdrav