Zbog prvog honorara bio sam “glavni u raji”

Autor - Redakcija Poslovi Infostud | Tražim posao

sep 19

Nije teško pretpostaviti da bi svaki posao osnivača i frontmena popularne rok grupe Zabranjeno pušenje Dr Neleta Karajlića, pa i onaj prvi, morao biti u nekoj vezi sa muzikom, ali manje je poznato da je Sarajlija imena Nenad Janković svoju karijeru zapravo započeo svirajući klavir u holu jednog sarajevskog pozorišta.

Iako klavir nije bio njegov omiljeni instrument, već je na majčino insistiranje još kao osnovac praktično nateran da upiše muzičku školu, a o čemu piše u svojoj prvoj knjizi Fajront u Sarajevu, Neletu je baš ovo muzičko znanje poslužilo da već kao gimnazijalac dobije svoj prvi posao.

Prvi posao u pozorištu

Za sajt Poslovi Infostud Dr Nele Karajlić priseća se kako ga je čuveni sarajevski glumac Zijah Sokolović pozvao da u holu Kamernog teatra 55 improvizuje na klaviru.

– Ja sam svirajući klavir jako zabavljao goste koji su došli da gledaju predstavu „Kako ubiti suprugu i zašto“, u kojoj je upravo Zijah Sokolović bio glavni protagonista. U trenutku kada sam dobio taj poziv, bio sam tek drugi razred Gimnazije Ognjen Prica u Sarajevu. Pošto sam mnogo voleo muziku, zaboravio sam prosto da svog poslodavca pitam kolika će mi biti plata za to angažovanje, pa sam bio jako iznanađen kada mi je Zijah nakon odigrane desete predstave u ruke tutnuo koverat prepun para – kaže nam Karajlić.

Kad mu je dosadio klavir osnovao “Pušenje”

Bilo je to davno, pa se ne seća koliko je vredeo njegov prvi honorar, ali se, kaže nam, i te kako seća da je sa tim novcem, te večeri kada je dobio honorar bio „glavni u raji“.

Imao sam sreće što je predstava bila izuzetno gledana i popularna među sarajevskom pozorišnom publikom, pa se samim time i moje angažovanje produžilo na više od godinu dana. Kao i svaki nezreli gimnazijalac, prestao sam da sviram kada mi je taj posao dosadio i nakon toga sam osnovao Zabranjeno pušenje – kaže nam popularni umetnik koji se tokom svoje karijere osim komponovanjem i sviranjem rokenrola bavio i gotovo svakom drugom vrstom umetnosti.

Tako ga je, među jugoslovenskom publikom, jednako kao i muzička karijera u Zabranjenom pušenju proslavila i uloga u popularnoj, najpre radio, a onda i televizijskoj emisiji Top lista nadrealista. Tu je bio i scenarista i jedan od glavnih glumaca.

Komponovao je i muziku za nekoliko filmova Emira Kusturice, ali i glumio u njima, radio scenario i režiju za seriju Složna braća, napisao je između ostalog i romane, ponenuti Fajtont u Sarajevu, kao i knjigu Solunska 28, a nekoliko poslednjih godina je i deo voditeljskog tandema TV kviza Ja volim Srbiju.

Nele nas je podsetio da je jedna od poslednjih stvari koje je radio, i to baš ovog leta, na neki način zapravo povratak na ono što je radio na samom početku svoje bogate karijere – zajedno sa našim čuvenim violinistom Stefanom Milenkovićem spojio je klasičnu i rok muziku na koncertu koji su održali na beogradskom stadionu Tašmajdan, na radost brojne publike.

Foto: Đorđe Kojadinović

O autoru: Redakcija Poslovi Infostud