Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Privremeni i povremeni poslovi

Postovani,potpisala sam 15.11.ugovor o pp poslovima,ne pise do kad traje?Do kad bih trebao da traje?Unapred hvala.

Poštovani, 

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima se zaključuje za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 27.11.2017

Ostalo

Postovani, Poslodavac mi nije isplacivao porodiljsko bolovanje od novembra prosle godine,od maja je u blokadi a meni se porodiljsko zavrsilo 05.06.2017. I otisla sam na biro. Tada su mi u opstini rekli da to nezastareva 3 god i da sacekam da bude 3 meseca u blokadi,pa da mi drzava isplati a sada mi kazu da ne moze. Da li mogu da naplatim to ili ne.

Poštovani, 

Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 27.11.2017

Ostalo

Postovani, Da li je moguce da poslodavac uplacuje doprinose samo za zdravstveno osiguranje, a ne i za penzijsko osiguranje? Hvala

Poštovani, 

Moguće je da poslodavac uplaćuje doprinose samo za zdravstveno osiguranje. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 27.11.2017

Odsustvo sa rada

Postovani...interesuje me dali se subota i nedelja racunaju kao slobodni dani tokom bolovanja.Naime...radim cele sedmice smenski posao...ako otvorim bolovanje ponedeljkom npr.tih radnih 5 dana mi se racunaju kao bolov.a sub.i ned.kao sl.dani...zatim opet bolovanje Dali je to ispravno....

Poštovani, 

Ukoliko otpočnete odsustvo sa rada (bolovanje) onda se smatra da ste privremeno sprečeni za rad sve do momenta dok se bolovanje ne zaključi, bez obzira koji je dan početka korišćenja bolovanja. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.11.2017

Otpremnina

Postovani, prijavljen sam na neodredjeno, radim vec 1godinu I 11 meseci, sad zele da me otpuste, ne zele da me proglase tehnoloskim viskom, vec da mi daju neki sporazumni na koji ce pisati da nisam imao rezultate I da sa tim mogu da dobijem biro.moje pitanje je, jel imam pravo na otpremninu?konsultovao sam se sa advokatom, kaze da moram da dobijem otpremninu I biro.sta vi mislite?

Poštovani, 

Ukoliko potpišete sporazumni prestanak radnog odnosa nećete imati pravo ni na otpremninu ni na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Otpremninu možete dobiti samo ukoliko Vas poslodavac proglasi tehnološkim viškom. 

 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 27.11.2017

Ostalo

Poštovani, ako zaposlena koja je na bolovanju već duži vremenski period, prekine bolovanje radi korišćenja odmora, da li treba prekinuti ugovor o radu zaposlenoj koja je angažovana kao zamjena zaposlene koja je na bolovanju?

Poštovani, 

Ugovor o radu poslodavac ne mora  otkazati zaposlenoj koja je na privremenoj zameni sve dok se zaposlena koja je odsutna (zbog bolovanja) ne vrati na rad. Međutim, poslodavac može da joj otkaže ugovor o radu ukoliko je izvesno da će se zaposlena po isteku prava na godišnji odmor vratiti na rad. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 27.11.2017

Godišnji odmor

Porodiljsko mi je isteklo 14.novembra,poslodavac je rekao da me je stavio na godisnji odmor jer po zakonu kao mora,posto nije nikad,a hoce da mi da otkaz kao tehnoloski visak koliko sam shvatila da se to sprema,kako ja mogu da znam sta ona radida li sam stvarno na godisnjem ili sam zaposlena posto vidim da mi je zdravstvena produzena do 31.12.,i da li dok sam na godisnjem mogu da odem na trudnicko…

Poštovani, 

Poslodavac je dužan da Vam izda Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak korišćenja godišnjeg odmora. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.11.2017

Ostalo

Mog oca zele da proglase tehnoloskim viskom i ima pravo na otpremninu. Ima 42 godine radnog staza da li on ima pravo na naknadu sa biroa 12 meseci, posto ima 42 godine radnog staza?

Poštovana,

Novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca ukoliko nezaposlenom do ispunjenja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do 2 godine. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 27.11.2017

Ostalo

Dobar dan. Aneksom 1 ugovora o radu od 2013 ugovoreno je da je poslodavac u obavezi da mi isplacuje duplo vecu zaradu od do tada ugovorene, sto do danas nije ucinio (zarada je ugovorena u evrima, a isplacuje se u dinarskoj protivvrednosti). Takodje mi nije isplatio ni naknadu za neiskorisceni godisnji odmor za protekle 4 god koji nisam iskoristio krivicom poslodavca. Pozdrav

Poštovani, 

Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 27.11.2017

Otkaz ugovora o radu

Posto je u pitanju prodavnica, koja radi svaki dan da li mi u vreme otkaznog roka ulazi i taj slobodan dan na koji ste mi rekli da imam pravo? Posto mi poslovodja kaže da u vreme otkaznog roka nemam pravo na slobodan dan.

Poštovani, 

Imate pravo na slobodan dan uz odobrenje poslodavca. U suprotnom, nemate pravo. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 27.11.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.