Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Tužba zbog nezakonitog otkaza

Postovani, dobio sam otkaz a da mi to gazda nije ni rekao, vec je na moje mesto doveo novog radnika. Razlog za tako nesto bio je pogresno izdavanje racuna, jer sam kasir na jednoj benziskoj stanici.To je sastavni deo posla-greske kasira, koje se najjednostavnije ispravljaju.Samo racunovodstvo moje firme nije dozvoljavalo sitne greske i od toga je pravilo problem. Takodje od kako…

Ukoliko niste dobili pismeno rešenje otkaz je nezakonit i u sudskom postupku biste uspeli da pobijete otkaz ugovora o radu. Pokušajte da se dogovorite sa nekim advokatom da advokat dobije sudske troškove i procenat kada se naplatite. Ukoliko račun poslodavca nije blokiran uspećete da se dogovrite sa nekim advokatom.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 03.02.2011

Prekovremeni rad

dali poslodaavac moze da trazi 200radnih sati mesecno a da u ugovoru pise 160 i da ne placa prekovremeni rad

Ne može. Poslodavac je dužan da vam plati za prekovremeni rad.Međutim, prekovremeni rad ni ne može da traje duže od osam časova nedeljno, niti duže od četiri časa dnevno po zaposlenom.

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 03.02.2011

Radni odnos na određeno vreme

Vec 6 godina radimo u drzavnoj firmi i svih godina imamo ugovore na odredjeno. prvo na mjesec, pa tri, pa opet mjesec i sve tako. Do 01 octobra smo imali ugovor na dvije godine i 27 oktobra znaci po isteku ugovora nam salju na potpis ugovor na 3 mjeseca. 31.decembra je ugovor istekao i do danas nam ne salju nikakav ugovor a mi i dalje radimo ,a kad ih pitate za ugovor pravna sluzba…

Možete podneti tužbu sudu radi preobražaja radnog odnosa na određeno vreme u radni odnos na neodređeno vreme.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 03.02.2011

Naplata potraživanja

Postovani, dobila sam resenje o odlasku u inv. penziju u decembru mesecu. Odjavljena sam iz firme i tom prilikom sam dobila papir na kom pise da nemam nikakva potrazivanja, koji je potpisan samo sa njihove strane a meni samo prosledjen. Tokom bolovanja na kom sam bila, cak ni te isplate nisam redovno dobijala a i znatno je smanjena osnovica na koju su uplacivani doprinosi. (Ugovor…

Jedini način da dođete do svojih potraživanja je tužba nadležnom sudu. Možete se obratiti inspekciji rada, ali oni ne mogu da donesu rešenje kojim će naložiti poslodavcu da vam isplati otpremninu, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 02.02.2011

Prava u slučaju zasnivanja radnog odnosa na određeno vreme

Postovani, Radim 10 godina u skoli na poslovima predmetnog nastavnika, ali sve na ODREDJENO VREME. Da li imam pravo na ostvarivanje jubilarne nagrade za 10 godina radnog staza i na druge nagrade (npr.nagrade ili pomoci koje drzava, ministarstvo prosvete daje svim zaposlenim, tipa za dan Svetog Save)?\r\nUnapred Hvala...

Imate pravo. Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika predviđeno je pravo na jubilarnu nagradu. Pravo ima zaposleni. Budući da kolektivnim ugovorom nije posebno predviđeno da ova prava imaju samo zaposleni ne neodređeno vreme to znači da i zaposleni na određeno vreme imaju pravo na nagradu.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 02.02.2011

Prestanak radnog odnosa

Šta se desava sa nekim ko se nalazi na porodiljskom bolovanju u koliko poslodavac zatvori firnu?

Morate navesti na koji način je poslodavac zatvorio firmu. Da li je poslodavac sproveo postupak likvidacije ili stečaja ili je firma samo faktički prestala da radi jer joj je račun blokiran?
Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.02.2011

Prestanak radnog odnosa

Radim kod privatnika 7 godina. Trenutno sam na porodiljskom bolovanju. Zanima me sledece. Nemogu da se vratim na posao iz odredjenih razloga. Devojka koja me menja je primljena na odredjeno vreme pa me zanima kako ja da dobijem potvrdu o prekidu rada kao visak a da poslodavac nema nikakvih posledica? Kako da se definise raskid ugovora da bih ja mogla da dobijem naknadu sa biroa…

Možete se dogovoriti sa poslodavcem da vam da otkaz kao tehnološki višak, a da se odreknete prava na otpremninu. U tom slučaju imate pravo na naknadu za slučaj nezposlenosti. Budući da u tom slučaju poslodavac ne bi smeo da zapošljava nikoga na poziciji na kojoj ste vi radili potpišite poslodavcu da se odričete prava na tužbu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.02.2011

Ugovor o delu

Radim u jednoj firmi godinama po ugovoru o delu 4 dana nedeljno. Sada sam se razbolela ,imala sam operaciju i mesec dana nisam isla na posao. Nisam primila platu. Da li imam pravo na zaradu??U napred hvala!

Ugovor o delu se zaključuje radi obavljanja poslova koji su van delatnosti poslodavca, a koji imaju za predmet samostalnu izradu ili opravku određene stvari, samostalno izvršenje određenog fizičkog ili intelektualnog posla. Dakle, na osnovu ugovora o delu nemate pravo na zaradu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 02.02.2011

Ugovor o radu na određeno vreme s prekidima

Postovani, prosle godine sam radila kod poslodavca 3 meseca po ugovoru na odredeno,ali po isteku tog perioda nije mi produzen ugovor. Medjutim posle par meseci dobila sam ponovo poziv da radim u toj firmi sto sam i prihvatila. Zanima me da li se ona 3 meseca iz predhodne godine mogu racunati za dobijanje ugovora na neodredjeno,posto mi je potrebno 12 meseci da radim da bi dobila…

Ukoliko je prekid rada duži od 30 dana prva 3 meseca se ne računaju. Neophodno je da radite 12 meseci neprekidno ili sa prekidima do 30 dana, da bi se smatralo da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 02.02.2011

Isplata zarade

Radim na mestu menadzera prodaje i primam platu po dva osnova tj fiksni deo i deo koji zavisi od realizovane prodaje. Ovog meseca mi je poslodavac obracunao samo fiksni deo bez ikakvog objasnjenja. Da li on to sme da uradi bez nekog pisanog dokumenta sa obzirom da kad sam se zaposlio pre 4god potpisao sam ugovor u kom stoji da cu primati i taj drugi deo. Da napomenem da se promet…

Poslodavac ne sme to da uradi bez neke pismene odluke. Imate pravo da pred nadležnim sudom potražujete razliku zarade.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 02.02.2011
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.