Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Isplata zarade

Postovani, molim Vas da mi pomognete u vezi sledeceg: radim u u manjoj privatnoj firmi u kojoj vlasnik firme vec dve godine malo po malo smanjuje platu a pocela je i da kasni i dugovi se samo gomilaju, zelim da dam otkaz ali neznam koja su mi prava u tom slucaju, jer ugovor ne poznajem dovoljno, direktor tj. vlasnik je ekonomista i pravnik a uz to i nemoralna osoba pa ne bih zeleo…

Imate pravi da data otkaz, ali ste dužni da otkaz dostavite poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji ste naveli kao dan prestanka radnog odnosa. U svakom slučaju i ako date otkaz i ukoliko ostanete u radnom odnosu imate pravo da pred nadležnim sudom potražujete neisplaćene zarade. Sva prava ostvarujete pred nadležnim sudom ili inspekcijom rada.

Imate pravi da data otkaz, ali ste dužni da otkaz dostavite poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji ste naveli kao dan prestanka radnog odnosa. U svakom slučaju i ako date otkaz i ukoliko ostanete u radnom odnosu imate pravo da pred nadležnim sudom potražujete neisplaćene zarade. Sva prava ostvarujete pred nadležnim sudom ili inspekcijom rada.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.01.2011

Otkaz kao tehnološki višak

fali mi dve godine do penzije u firmi se nudi da se prijavim dobrovoljno kao tehnoloski visak i otpremnina 158 zakona o radu tehnoloskom odredbom clan 179.nije mi sve jasno sta mi se nudi i na sta imam pravo

Ukoliko dobijete otkaz kao tehnološki višak imate pravo na otpremninu koja ne može biti niža od zbira trećine zarade za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih 10 godina provedenih u radnom odnosu i četvrtine zarade za svaku narednu navršenu godinu rada u radnom odnosu preko 10 godina provedenih u radnom odnosu. Pored navedenog imate pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.01.2011

Ugovor o radu

Postovani, radila sam u skoli na zameni lica na porodiljskom bolovanju. 17. januara ugovor o radu je istekao jer se radnica sa bolovanja vratila. Istog dana sa dokumentima odlazim da se prijavim na biro za zaposljavanje i nakon samo dva dana, dakle 19. januara ista ustanova objavljuje konkurs za radno mesto za koje sam ja strucna, a da pritom naravno nisam obavestena o tom konkursu..…

Vi ste primljeni u radi odnos radi zamene privremeno odsutnog radnika. Kada se privremeno odsutni zaposleni vratio na posao vama je prestao radni odnos. Škola je postupila u skladu sa zakonom. Škola nije dužna da vas zaposli, jer je vaš radni odnos vezan za zamenu privremeno odsutnog zaposlenog. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.01.2011

Otkaz od strane poslodavca

Postovani,pisem vam vec treci put u nadi da cete da mi odgovorite,posto u dosadasnjim odgovorima nisam nasla slucaj sliican mom.Radila sam tri godine jedan mesec i deset dana ,uvek na poslovima medicinske sestre kod istog poslodavca.Ugovore sam potpisivala na tri pa na sest pa na tri meseca,po potrebi sluzbe,zatim na godinu i sest meseci na zameni pa jos dva puta po sest meseci…

Stekli ste pravo da tražite da se vaš ugovor o radu smatra ugovorom o radu na neodređeno vreme. Ono što vi možete da uradite je da pobijate otkaz pred nadležnim sudom. U pitanju niste naveli koji je razlog naveden u otkazu ugovora o radu. Ukoliko razlozi ne stoje šanse da uspete u sporu su izvesne.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 21.01.2011

Osnivanja škole stranog jezika

Postovani, zanima me kakva je procedura za osnivanje skole stranih jezika.Kakva dokumentacija je potrebna i gde bi bilo najbolje da se raspitam o svemu. Hvala!

Osnivanje se vrši u Agenciji za privredne registre. Ukoliko školu osnivate u formi preduzetnika potrebna je samo fotokopija lične karte, popunjeni obrasci i taksa. Kod ministarstva prosvete možete se raspitati da li je potrebno da ispunite neke posebne uslove u pogledu kadrova i prostora.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.01.2011

Pravo na akcije

Postovani, od 1997-2009 bio sam radnik Nis-expresa.Interesujeme da li imam pravo na akcije tog preduzeca?

Samo svojstvo radnika preduzeća ne daje vam pravo na akcije. U pitanju niste na veli koji je osnov da dobijete akcije (privatizacija ili neki drugi osnov)?

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.01.2011

Ugovor o dopunskom radu

Postovani, Zanima me da li je moguce imati dva ugovora o radu? Imam jedan na 8h, i ponudjen mi je posao na 20% radnog vremena u drugoj organizaciji. Da li je to legalno i kako onda se to pravno ugovori. Hvala najlepse.

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. Ugovorom o dopunskom radu utvrđuje se pravo na novčanu naknadu i druga prava i obaveze po osnovu rada. Ugovor o dopunskom radu zaključuje se u pisanom obliku.

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 19.01.2011

Otkaz od strane zaposlenog

da li ukoliko predam otkaz poslodavcu i nakon toga odem na bolovanje, meni za vreme bolovanja tece zakonski rok od 15 dana koje moram da ispostujem, ili se otkazni rok prekida, pa tek kad zakljucim bolovanje nastavlja se i odradjujem otkazni rok? Da li poslodavac moze da me tuzi ako dam otkaz i ne pojavljujem se uopste tih 15 dana otkaznog roka na poslu?

Poslodavac može da vas tuži samo pod uslovom da je pretrpeo štetu zbog toga što niste ispoštovali otkazni rok. Ukoliko poslodavac ne trpi štetu ili štetu ne može da dokaže na sudu, nema osnova za tužbu protiv vas. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 19.01.2011

Mobing

Odlukom generalnog direktora moj bivsi pripravnik (koga sam primio u radni odnos ne svojom voljom- bolje reci u pitanju je bila veza) sada mi je pretpostavljeni. Obzirom da imam mnogo vise radnog iskustva od njega (a po mom misljenju i znanja) tesko mi je da prihvatim tu cinjenicu, Radi se o ociglednoj protekciji i nepotizmu ali sam ja tu nemocan. Na moju primedbu HR menageru kompanije…

U ovom slučaju ne radi se o mobingu. Poslodavac ima pravo da zaposlenog koji je bio vaš pripravnik postavi za šefa. Ne postoje pravna sredstva kojima biste mogli da stavite van snage takvu odluku poslodavca.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 19.01.2011

Radni odnos na određeno vreme

Postovani, da li (strucno) lice koje je primljeno po konkursu radi zamene radnika na porodiljskom bolovanju mora da potpise resenje do povratka radnika sa odsustva ili se moze sklopiti drigaciji ugovor ( npr. do sledeceg konkursa, itd. ) ?

Radni odnos na određeno vreme, radi zamene privremeno odsutnog zaposlenog, može se zasnovati do povratka privremeno odsutnog zaposlenog. Pored navedenog osnova radni odnos zasniva se na vreme čije je trajanje unapred određeno kada su u pitanju: sezonski poslovi, rad na određenom projektu, povećanje obima poslakoji traje određeno vreme i sl. za vreme trajanja tih potreba, s tim što…

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 19.01.2011
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.