Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Pravo na naknadu

Zanima me dali imam pravo na neku nadoknadu iz bivse firme koja je otisla pod stecaj a ja sam prestao da radim pre toga stecaja firma je privatna d.o.o. ako imam neka prava kome da se javim i gde. Unapred hvala

Niste naveli na koji način ste prestali da radite u firmi. Ukoliko ste dobili otkaz kao tehnološki višak imate pravo na otpremninu. Međutim, čak i da imate pravo na naknadu male su šanse da bilo šta naplatite od firme, imajući u vidu da je pokrenut stečaj nad firmom.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 18.01.2011

Otkaz od strane poslodavca

Poštovani Dana 01.12.2010 zasnovao sam radni odnos na neodređeno vreme.Posle nekih nesporazuma 17.12.2010 mi stiže upozorenje na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu.Istog dana sam dostavio pismeno izjašnjenje.Dana 29.12.2010 mi stiže rešenje o otkayu ugovora o radu,na koje se nisam žalio,niti pokrenuo postupak pred nadležnim sudom.Međutim dana 14.01.2011 mi ponovo stiže identično…

Poslodavac bi morao da vas odjavi sa danom uručivanja otkaza ugovora o radu, ukoliko u otkazu nije naveden drugi datum. Kada vas odjavi, poslodavac je dužan da vam vrati radnu knjižicu. Ukoliko poslodavac ne bude želeo da vam vrati radnu knjižicu nakon odjave, možete podneti prijavu inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 18.01.2011

Zasnivanje ugovora o radu

Postovani, zanima me da li ja koja sam zavrsila fakultet iz odredjene oblasti imam pravo da se zaposlim kao neko sa zavrsenom visom skolom posto jos uvek ne postoji potreba za mojim kadrom? Hvala.

Imate pravo da se zaposlite na poziciji na kojoj se traži viša stručna sprema ukoliko fakultet koji ste zavšili pokriva poziciju na kojoj treba da se zaposlite.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 17.01.2011

Prava nezaposlenih

17. god. sam prijavljena u NSZ. Koja su moja prava, sobzirom na duzinu prijavljenih god.?

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti nisu predviđena posebna prava za lica koja se nalaze na evidenciji NSZ duži vremenski period.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 17.01.2011

Visina otpremnine

stekao sam po godinama staza i zivota pravo na penziju . Poslodavac mi je izdao resenje o isplati 3 prosecne zarade na nivou RS,moje zarade i zarade na nivou radne organizacije. Na moje trazenje da me u pismenoj formi izvesti o visini 3 prosecne zarade po predlogu u resenju, kaze da nije u obavezi..prosecnu zaradu RS mi je dao tacnu. Visinu moje prosecne zarade je odredio na osnovu…

Zakonom je propisano da je poslodavac dužan da zaposlenom isplati otpremninu prilikom odlaska u penziju u skladu sa opštim aktom, najmanje u visini tri prosečne zarade. Pod prosečnom zaradom smatra se prosečna zarada u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku. Odgovor na vaše pitanje da li prosek čine 3 meseca ili poslednji mesc zavisi…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 17.01.2011

Ugovor o radu na određeno

Postovani, potpisala sam sa poslodavcem ugovor o radu na odredjeno vreme (na tri meseca) u kome je navedeno da se ugovor moze otkazati pre njegovog isteka ukoliko prestane potreba za obavljanjem posla za koji se ugovor zasniva. Nakon dva meseca rada, poslodavac mi je dao otkaz uz resenje o prestanku potrebe. Da li je ovakav otkaz zakonit, kao i da li je poslodavac duzan da isplati…

Otkaz koji ste vi dobili je nezakonit. Nemate pravo na otpremninu, ali možete sudski pobijati otkaz ugovora o radu.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 17.01.2011

Otkaz od strane zaposlenog

Postovani, zelim da dam otkaz, trenutno sam na bolovanju, da li imam pravo na koriscenje godisnjeg odmora i nakon toga da prestanem radni odnos? Naravno unapred bih obavestila poslodavca o tome.

Zaposleni može dati otkaz, ali je dužan da poslodavca pismenim putem obavesti o prestanku radnog odnosa najmanje 15 dana pre dana koji je naveo kao datum prestanka radnog odnosa. Poslodavac odlučuje o rasporedu korišćenja godišnjeg odmora. Za vas je bolje da iskoristite godišnji odmor i da nakon toga date otkaz.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 17.01.2011

Obavljanje taksi delatnosti

Poštovani 1987 godine posedujem taksi dozvolu,i obavljao sam posao taksi voyača aktivno do 1998 god,kad zbog zdravstvenih razloga nsam bio u mogućnosti da obavljam posao.Taksi delatnost nisam odjavio,sa predpostavkom da kada se steknu mogući uslovi ,da nastavim saposlom koji sam i do tada obavljao.U gradskom sekretarijatu za saobraćaj saznao sam da mi je taksi dozvola "ukinuta"obzirom…

Morate podneti novi zahtev za dobijanje dozvole. Nebitno je da li ste ranije posedovali taksi dozvolu, ukoliko je njena važnost istekla.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 14.01.2011

Izmena ugovora o radu

poslodavac mi usled sistematizacije nudi drugo radno mesto koje mi garantuje sigurnost 4 godine. Napomenula bih da je posao tezi i da se puno putuje.Imam 55 godina i 24 godine radnog staza.Sta da radim?

U svakom slučaju potpišite aneks ugovora o radu, jer je nepotpisivanje osnov za otkaz ugovora od strane poslodavca. Jedino što možete da uradite je da nakon potpisivanja, sudskim putem pobijate aneks ugovora o radu.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 13.01.2011

Izmena ugovora o radu

Postovanje,imam 55 god i 24 godine radnog staza,zbog sistematizacije mi nude drugo radno mesto ili da dam otkaz,napominjem da su mnogo gori uslovi rada koje treba da prihvatim zbog putovanja,sta da radim da bi ostvarila prava u svoju korist?

Ukoliko ne potpišete aneks ugovora o radu poslodavac može da vam da otkaz. Potpišite aneks ugovora o radu, a zatim sudskim putem pobijajte navedene izmene ugovora o radu.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 13.01.2011
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.