Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Rad u prodaji: motivišite sami sebe u nekoliko koraka

motivacija u prodajiDa li spadate u one srećnike koji bi prodali i frižider Eskimima, da su u prilici? Da budemo realni, većina ljudi nije talentovana za prodaju. Na sreću, i ovo je veština koja se da naučiti, makar u osnovim crtama jer i u našoj zemlji najčešći način dodatne zarade leži upravo u nekoj vrsti prodaje.

Trik sa pravilnom radnom motivacijom nije u tome da se jednostavno motivišete za posao, već u tome da se motivišete da radite stvari zbog kojih ćete biti uspešniji, a to je donekle lakše.

 Predlažemo vam da pročitate naredna pitanja i za svako odvojite barem 10 sekundi da bi ste iznašli sopstveni odgovor. Ovo će vam pomoći da otkrijete kako da uskladite svoje želje i ciljeve sa ciljevima kompanije.

Šta je svrha mog posla i zašto to radim?

Zašto radite u prodaji? Da li zaista želite da pomognete ljudima? Da li bi vam bilo dosadno kada ne biste proizvodili profit? Da li zapravo želite fiksnu platu da biste prehranili porodicu? Zapamtite da ovde nema "pravih" i "pogrešnih" odgovora, ali i da je potrebno da saznate zašto zapravo radite, da biste mogli svom poslu da date odgovarajući smisao.

Kako to što ja radim utiče na mene?

Što više uspete da udružite to što radite sa vašom sopstvenom svrhom, lakše će vam biti da se motivišete da uradite sav neophodan posao. Na primer, ako težite da pomažete ljudima, onda treba da se fokusirate na onaj aspekat posla koji je vašim kupcima ili klijentima najkorisniji i koji im zaista pomaže. :)

Jedan dobar način je i da verujete u proizvode koje prodajete: to je lako kada su u pitanju knjige, zdrava hrana, karte za pozorišta, kozmetika netestirana na životinjama i sl., dok se oko prodaje nekih proizvoda poput veb hostinga ili auto delova treba malo pomučiti i ući u srž: kome je to korisno, zašto i na koji način. Što više znate o proizvodu i njegovim osobinama, lakšu ćete komunikaciju ostvarivati sa kupcima, pa i kada je reč o poslu tokom leta.

Kako se ciljevi koje su postavili moji šefovi uklapaju u moja htenja?

Najčešće vaši šefovi žele da vi budete uspešni zato što to pomaže njima u ostvarivanju svojih ciljeva. Usklađivanjem onoga što vi želite sa njihovim ciljevima ukloniće prepreke koje osećate kada mislite da ste "prisiljeni" da radite i time ukloniti osećaj otpora koji se prirodno javlja kada smo pritisnuti.

Kako se strategija moje kompanije može povezati sa mojim ličnim ciljevima?

Mnoge kompanije osnovane su sa nekom vrstom višeg cilja (primera radi, mnoge napredne, dobro razvijene firme žele da "promene svet"). Usklađivanje vaših želja sa strategijom kompanije za koju radite stavlja vaše svakodnevne aktivnosti u širi kontekst, čineći vas delom jedne veće celine.

To ne mora da bude korporacija sa ustanovljenom pisanom strategijom - u malim privatnim preduzećima svakako ćete pre ili kasnije biti u prilici da intervjuišete osnivača i saznate šta ga pokreće. Na sličan način možete dobiti informacije i od kolega koje su tu duže od vas i koji su uspešniji.

Bez brige, iza mnogih poslova stoji neka dugoročna i lepa zamisao, najčešće opštečovečanski prihvatljiva.

Koji su moji specifični ciljevi i ambicije?

Sada kada ste sve povezali, vreme je da postavite ambiciozne ciljeve koji, kada ih dosegnete, predstavljaju sami po sebi uspeh za vas, za vaše proizvode, za vašeg šefa i kompaniju. Ne govorimo ovde o radu "na normu" u kome je potrebno dostići željenu kvotu, govorimo o ciljevima koji će vas inspirisati, i učiniti stopostotno sigurnim u to da ćete ispuniti svoje želje.

Neka taj cilj bude pametan. Izaberite nešto do čega je vama lično stalo (za proveru oprobajte ovo pitanje: koliko je ovaj cilj meni lično privlačan na skali od 1 do 10?). Zapitajte se kako ćete znati da ste ga ostvarili (možda ćete hteti da postavite vremenski okvir za cilj), i ne zaboravite da ga memorišete (još bolje: zapišete), naravno, u afirmativnom obliku.

Koji je moj plan za ostvarivanje ovih ciljeva?

Razmotrite svoj plan korak-po-korak, šta je potrebno da učinite da biste se približili ostvarenju ciljeva (ako još nemate plan, pravo je vreme da ga napravite!). Proverite da li su vaši koraci izvodljivi i razumni. Nemojte se plašiti da, ako treba, i promenite plan da biste došli bliže cilju.

Motivacija se hrani trenutkom. Ako pređete na akciju, ovoga časa, dok još razmišljate o pitanjima, to će vas držati tokom dana, održavajući vaš fokus na aktivnostima koje će vas odvesti ka cilju i ispunjenju želje/htenja.

Literatura:

Geoffrey James

Podelite savet

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta