Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pozvani ste na intervju za posao – evo šta je vaš sledeći zadatak

Istraživanja pokazuju da većina HR menadžera u prvih 90 sekundi razgovora sa kandidatom odluči da li će mu dati šansu za posao. Upravo iz tog razloga je od izuzetnog značaja za kandidata da se što bolje pripremi, i verbalnom i neverbalnom komunikacijom pokaže poslodavcu da može da računa na njega/nju.

Nije sporno da je radna biografija, odnosno znanja, veštine i iskustvo, najvažnija stavka u procesu selekcije, ali ako postoji veći broj sličnih kandidata, onda, naizgled, sitnice, mogu doneti prevagu.

Evo na šta biste trebali obratiti posebnu pažnju:

 


PRVI UTISAK

Statistika kaže da 55% prvog utiska „otpada“ na način oblačenja, ponašanje i način hoda kada ulazite u prostoriju u kojoj se intervju za posao održava, 38% na kvalitet vašeg glasa, odnosno gramatiku i samopouzdanje, a 7% na izbor reči.

Dve trećine poslodavaca ističu da ne žele kandidate koji su preterano doterani, kao i da način oblačenja može biti presudan faktor prilikom donošenja odluke između dva kandidata sličnih kvaliteta.

 

NAJČEŠĆE NEVERBALNE GREŠKE

Pre nego što počnete s onim što je osnovna funkcija intervjua za posao, odnosno razgovorom sa potencijalnim poslodavcem, obratite pažnju da ne napravite sledeće greške:

-          Neostvarivanje kontakta očima prilikom upoznavanja

-          Slab stisak ruke

-          Premalo znanja o kompaniji u kojoj ste se prijavili za posao

-          „Igranje“ kosom i preterano dodirivanje lica

 

NAJČEŠĆE VERBALNE GREŠKE

Jako je važno da konkretno, kratko i jasno odgovarate na pitanja koja vam postavi HR menadžer, a evo šta ne smete nikako raditi:

-          Predugo objašnjavanje zašto ste izgubili prethodni posao

-          Humor koji na bilo koji način vređa bilo koga

-          Nedostatak entuzijazma

-          Potenciranje sopstvenih želja i potreba

 

Naravno, pre svega ovoga je neophodno da dobro upoznate kompaniju u kojoj želite da uradite, poziciju na koju ste konkurisali i da ste svesni znanja i veština koje posedujete, a koje su neophodne za tu poziciju.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (8)


 • Aleksandar Omoran

  pre 3 meseca i 24 dana

  Odlicne savete!

 • Teodora Tubin

  pre 4 godine i 6 meseci

  Sve pohvale ....hvala
 • Nikola Stankovic

  pre 6 godina i 3 meseca

  Pohvala za sajt posloviinfostud......
 • Ana Sarajlic

  pre 9 godina i 4 meseca

  Za sve one koji imaju vremena za knjigu i ucenje...procitajte " Govor tela" Alana i Barbare Piz ......meni je bila od velike pomoci pogotovo na razgovorina za posao!!!Dok oni procenjuju vas, procenite i vi njih pa se na vreme ispravite ako ste zabrljali u odgovoru na njihova trik pitanja!!! Srecno
 • Bratislav Dokic

  pre 9 godina i 4 meseca

  sve je to uredu a gde se tu nalazi biro rada. Znaci treba njega ukinuti. Kada bi njihovi radnici imali intervjue nikada se nebi zaposlili. hvala