Izbor za Mis CV-ja

Autor - Tamara Prodanović | Tražim posao

jul 21

Koliko vremena i pažnje poslodavci posvećuju radnim biografijama kandidata? Nekoliko HR-ova mi reče između 6 i 15 sekundi. Čoveče, duže naručujem piće u kafiću. Konkurencija je jaka, a kruna je samo jedna.

Kako ne bih otkrivala toplu vodu i izmišljala matematičke teoreme, popričala sam sa jednim HR-om i pitala je šta je ono što je njenom oku milo u tih 15-ak sekundi. Iliti: šta je ono što ti donosi krunu za mis/mistera CV-jeva?

Stari, dobri CV format

Česta greška koju kandidati rade, u pokušaju da im CV „zablista“, jeste da svu svoju kreativnost pretoče na tu jednu stranicu. Viđala sam svašta – od emotikona, simbola, duginih boja, funky okvira… Osim ako nisi u umetničkoj profesiji, nema potrebe za šaranjem biografije.

Zašto? Da bi se poslodavac snašao i što brže pronašao njemu potrebne informacije. Dakle, klasična forma: ime, prezime, fotografiju i kontakt podatke pozicioniraj na vrh i naglasi celine (Radno iskustvo, Obrazovanje…).

Nisi na takmičenju grafičkih dizajnera. Suština je ispred forme.

Sliku tvoju ljubim

Funkcija fotografije u CV-ju je raspoznavanje kandidata u daljem procesu selekcije. Ona rekruterima znatno olakšava posao, jer lakše povezuju svoje komentare na CV-ju sa likom osobe koju su intervjuisali.

Naglasi ono što je važno

Najrelevantnije pojedinosti moraju biti najvidljivije. Ne zaslužuje svako radno iskustvo i projekat isti prostor. Prilagodi svoj CV konkursu tako što ćeš istaći ona iskustva koja su najbliža poziciji za koju konkurišeš.

Obrnuta hronologija

Koristi obrnuti hronološki redosled navođenja podataka. U svakom segmentu dokumenta navedi relevantne informacije počevši od poslednjeg iskustva/obrazovne ustanove. Kod radnog iskustva koje ima veze sa pozicijom za koju konkurišeš slobodno malo šire opiši svoja zaduženja i postignuća. Ako nemaš radnog iskustva navedi sve što je u korelaciji sa željenom pozicijom (sezonski poslovi, prakse, projekti na fakultetu itd).

Listam te, listam

Biografija ne bi trebalo da bude duža od jedne (maksimum dve) strane A-4 formata. Prevelika slova ostavljaju loš utisak, pa je preporučljivo koristiti font veličine 10-12. CV bi trebalo da bude lak za čitanje – budite jasni i precizni, koristite kratke rečenice, a pravopisne i gramatičke greške neću ni da spominjem, samo me uznemire 🙂

Kao što vidiš, u jednostavnosti je suština. Radna biografija je samo mamac – ne mora da sadrži sve detalje o tebi, već samo one koji će zainteresovati poslodavca. Način na koji ćeš to iskazati daje ti šansu da kasnije, na razgovoru za posao, zaintrigiraš poslodavca i dobiješ tu krunu 🙂 Kako CV u svakom slučaju ne treba da izgleda pročitaj ovde.

[tcb-script src=“https://infostud.activehosted.com/f/embed.php?id=10″ type=“text/javascript“ charset=“utf-8″][/tcb-script]

O autoru: Tamara Prodanović

Deo male, ali savršeno postavljene posade broda HelloWorld.rs, koji ambiciozno plovi domaćim IT morem. Ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. Život joj je lep. Još lepši uz kofere, planinu, vino i Thievery Corporation.