Ljubinko Drulović: Od rada na njivi do prvog tima Zlatara sa samo 15 godina

Autor - Konstantin Radulović | Tražim posao

avg 26

Dok je kao dečak od desetak godina radio na njivi i plastio seno, Ljubinko Drulović je maštao o tome da jednog dana postane profesionalni fudbaler. Bilo je u tim snovima i prostora za kapitensku traku, trofeje i nastup za reprezentaciju svoje zemlje.

I sve to je momak rođen u Novoj Varoši uradio kasnije, a kao nagrada su došli i trenerski uspesi. Najvrednija je titula evropskog šampiona sa omladinskom reprezentacijom Srbije.

Bio je nekadašnji fudbaler Rada, Žil Visentea, Porta, Benfike i Partizana, kao i deo stručnog štaba selektora Dragana Stojkovića na Mundijalu u Nemačkoj, a trenutno je i selektor mlade reprezentacije Srbije.

Koliko je i kako taj rad na selu trasirao put do blistave sportske karijere, Ljubinko Drulović otkriva u razgovoru za Infostudov serijal „Moj prvi posao“.

– Mlad sam počeo da treniram fudbal i već sa 15 godina postao prvotimac Fudbalskog kluba Zlatar. Brzo posle toga sam počeo da zarađujem od sporta i nije bilo mnogo vremena da se rade drugi poslovi. Fudbal sam počeo da igram zato što sam ga voleo, a ostao sam u njemu jer sam uporan i kada se posvetim onda je to onako do kraja. Samo velikim radom čovek može da uspe u onome što radi – smatra Drulović.

Roditelji se žrtvuju za nas, moramo da im pomognemo

Upornost koja ga je krasila kao fudbalera stekao je, kako kaže, u najranijem detinjstvu dok je na porodičnom imanju pomagao u raznim poslovima. Nije bilo ničega čega se stideo da radi, uvek je bio tu da pomogne, ali je i tada znao da je fudbal za njega na prvom mestu.

– Odlazio sam do Nove Varoši na treninge peške sat vremena u jednom pravcu, isto toliko nazad i to mi stvarno nikada nije padalo teško. Pošto sam odrastao  na selu, bilo je logično da pomognem porodici u svim seoskim poslovima. Nema toga šta nisam radio. Plastio sam seno, hranio stoku i vodio je na ispašu, okopavao zemlju, pomagao prilikom pravljenja sira i kajmaka, sejao, zalivao i navodnjavao, brao…Ma, šta god je bilo potrebno. Uvek su mi kao unuku davali nešto posle toga, ali ne mogu da kažem da je to bila plata, jer verujem da bi me častili i da nisam radio. Ali, zaista nisam mogao da sedim i gledam kako rade dok ja odmaram. Zato se i danas, kad god pojedem zlatarski kajmak i sir, zajedno sa vrućom pogačom, setim detinjstva na selu – navodi Drulović.

Treba imati ideju koja će vas voditi napred

Da nije praktično kao dečak počeo da igra u seniorskom fudbalu, Drulović bi sasvim sigurno u tom uzrastu već zarađivao od nekog posla, jer je za to imao poseban motiv. Shvatio je da su mu roditelji omogućili da radi ono šta najviše voli, pa je i on želeo da im se oduži.

Ljubinko Drulović danas je selektor mlade reprzentacije Srbije

– Moji roditelji su, kao uostalom i sve druge majke i očevi, podnosili veliku žrtvu da bi nas izvukli na pravi put. Deca u tom uzrastu nisu ni svesna koliko se mame i tate muče da bi njima mogli da priušte školovanje, bavljenje sportom, muzikom, glumom. Zato je važno da mladi čim budu u prilici, krenu da zarađuju novac za sebe. Važno je da steknu radne navike, koje će im kasnije u životu biti od neprocenjive vrednosti – kaže Drulović i dodaje:

– Sticanje veština i znanja je dragoceno, budući da nikada u životu ne znate kada nešto može da vam zatreba. A uz to, treba imati i ideju koja će vas voditi napred. Moja želja je bila da igram fudbal, a kasnije kao profesionalni fudbaler sam znao da ću se baviti trenerskim poslom. Uporedo sam igrao i završavao trenersku školu i sve postizao zbog dobre organizacije. Trudim se da se svakodnevno usavršavam, da težim tome da budem bolji i radujem se tome što i sada mogu da radim ono što volim.

Danas kao selektor mlade reprezentacije Srbije, Ljubinko Drulović ima cilj da svoj borbeni duh i radnu etiku prenese i na najtalentovanije srpske fudbalere, a oni na njegovom ličnom primeru mogu da vide koliko je to važno za ostvarivanje uspeha.

Foto: Fudbalski savez Srbije

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.