Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Da li je za rad u Republičkom geodetskom zavodu potreban položeni pravosudni ispit?

Odgovor


Poštovani, 

Zavisi od potreba  poslodavca. Ukoliko postoji potreba za pravnikom koji ima završen pravosudni ispit onda bi trebalo da imate, u suprotnom- možete raditi bez pravosudnog ispita. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.12.2019

Ostalo


Poštovani, završio sam kontakt sa trenutnim poslodavcem. Medjutim i dalje sam prijavljen na socijalno osiguranje. Kako da se odjavim bez da stupam u kontakt sa poslodavcem?

Odgovor


Poštovani,

Poslodavac je u obavezi da izvrši odjavu zaposlenog sa obaveznog socijalnog osiguranja. Možete se obratiti Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.12.2019

Ostalo


  1. Dobar dan. Da li je moguce zasnivanje radnog odnosa osobe od 18 godina, ako u trenutku zasnivanja radnog odnosa pohadja vanredno skolu?

Odgovor


Poštovani, 

Radni odnos sa licem mlađim od 18 godina života može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom. Lice mlađe od 18 godina života može da zasnuje radni odnos samo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa kojim se…

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.12.2019

Ostalo


Postovani, Postovani, U fimi sam zaposlena vec 13 god na neodredjeno.Poslednjih par meseci u firim je bas lose stanje, smene direktora, reorganizacije, zaposleni daju otkaze takodje neki i dobijaju.Dosta njih koji su dobili odnosno potpisali sporazumni dobili su neku vrstu naknade (3,4,5 plata u napred, ne svi samo neki). Trenutno su se okomili na mene, u smislu da mi racunaju pauze i sl, pricama…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko otkažete ugovor o radu ili potpišete sporazumni raskid radnog odnosa nećete imati pravo na novčanu naknadu kod NSZ. Ukoliko trpite bilo kakvo zlostavljanje na radu od strane poslodavca  savetujemo Vam da se obratite Inspekciji rada ili podnesete tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.12.2019

Ostalo


Primljen sam u javnom preduzecu kao pk radnik, u medjuvremenu sam zavrsio skolu za kv radnika. Da li poslodavac ima obavezu da mi da resenje za kv radnika ako je uredno obavesten o tome da je skola zavrsena?

Odgovor


Poštovani,

Poslodavac nema obavezu da donese navedno rešenje osim ako to nije predviđeno postojećim ugovorom o radu ili opštim aktom poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.12.2019

Ostalo


Oostovani Radio sam u jednoj firmi od juna 2016 do oktobra 2019. Od juna 2016 do marta 2018 sam radio na crno,aposle toga sam prijavljen....Sad vise nisam u radnom odnosu.Zanima me kakva su moja prava za period kada sam radio,a nisam bio prijavljen.

Odgovor


Poštovani, 

Iz ovog što ste napisali pretpostavljamo da možete podneti tužbu za utvrđenje postojanja radnog odnosa (nemamo detaljnih saznanja)  ali Vam savetujemo da potražite stručnu pomoć advokata. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.12.2019

Ostalo


Poštovanje, na porodiljskom bolovanju sam od novembra 2018. God do novembra 2020 god. Pre par dana sam u firmi (železnice srbije) predala papire iz banke da overim radi podizanja kredita, naravno, rekla sam im da mi ne treba prosek zarade jer za to imam rešenje o porodiljskom nego samo potvrda da sam zaposlena za stalno u firmi. Danas sam dobila odgovor da ne mogu da mi overe papire da sam njihov…

Odgovor


Poštovani, 

Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.12.2019

Ostalo


Koliko je potrebno radnog iskustva u Republičkom geodetskom zavodu radi ispunjenja uslova za polaganje pravosudnog ispita?

Odgovor


Poštovani, 

Pravosudni ispit može polagati lice koje je diplomiralo na pravnom fakultetu i koje je posle završenog pravnog fakulteta steklo dve godine radnog iskustva na poslovima pravne struke u sudu, javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu i advokaturi ili tri godine radnog iskustva na poslovima pravne struke u organu za prekršaje, drugom državnom organu, organu teritorijalne…

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.12.2019

Ostalo


Pozdrav, ja sam zaposlena u školi već 5 godina, ali na ugovor na odredjeno koji se produzuje svake godine zbog zabrane zapošljavanja, inače sam se udala u BiH, ali i dalje radim u Srbiji, imam dva pitanja, da li imam pravo na porodiljsko od godinu dana iako će mi isteći ugovor,tj. da li će se produžiti i da li ako se dete rodi u BiH imam pravo na jednokratnu pomoć za prvo dete inače,…

Odgovor


Poštovani, 

Imate pravo na porodiljsko odsustvo ukoliko ste u radnom odnosu u Srbiji kao i pravo na jednokratnu pomoć za dete. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 02.12.2019

Ostalo


"Potpisivanjem ovog Ugovora zaposleni izjavljuje da prihvata da se na njega ne primenjuju odredbe Kolektivnog ugovora kod Poslodavca. Potpisivanjem ovog Ugovora zaposleni izjavljuje da istupa iz Sindikata Poslodavca." Ovo je citat iz ugovora o radu koji se ovih dana potpisuje. Da li je ovakav Ugovor o radu po zakonu, da li poslodavac ima pravo na ovakvo ponašanje, da li je ovo krivično delo?

Odgovor


Poštovani, 

Ugovorom o radu poslodavac ne može isključiti primenu odredaba kolektivnog ugovora. Odredbe ugovora kojima su utvrđeni nepovoljniji uslovi rada od uslova utvrđenih zakonom i opštim aktom (kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu) ništave su. Dakle, nije u pitanju krivično delo već ništavost navedenih odredaba što bi značilo da navedene odredbe ne proizvode pravno…

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 02.12.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.