Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Zasnivanje radnog odnosa

Konkurisanje na radno mesto u drugom stanju Da li imam pravo da konkurišem na radno mesto u drugom stanju?

Poštovana, 

Možete konkurisati na radno mesto iako ste u drugom stanju. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 26.06.2017

Zasnivanje radnog odnosa

Postovanje,skoro sam pocela da radim u jednoj prodavnici.Juce su mi trazili podatke radi prijave,medjutim kada sam im rekla da se moje prebivaliste vodi u drugom gradu rekli su mi da ne mogu da me prijave dok ne promenim prebivaliste cak i zdravstvene knjizice traze da menjam. E sada mene buni to sto sam pre par godina isto tako pocela da radim u istom ovom gradu i kada je poslodavac hteo da me…

Poštovana, 

Prilikom zasnivanja radnog odnosa nije od značaja što Vam je mesto prebivališta u drugom gradu, odnosno što niste promenili adresu u ličnoj karti. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 26.06.2017

Godišnji odmor

Radnica je na porodiljskom odsustvu od 26.06.2016. do 25.06.2017. godine. Nije koristila godišnji odmor za 2016. god. Kada dođe na posao (26.06.2017) da li ima pravo na godišnji odmor za 2016. godinu i na koliko dana.

Poštovani, 

Radnica će imati pravo da uzme 4 dana  godišnjeg odmora odnosno od 26-30 juna. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 26.06.2017

Pripravnici

Dobro veče zamolili bih vas da mi odgovorite da li imam pravo na plavu ako radim kao pripravnik u vrtiću? Recite mi molim vas sta znaci pripravnik STAZISTA I da li imaju pravo po zakonu da nas tako prime da odradjujemo pripravnici bez plate a radimo isto sto i ostale vaspitaca u nekim slučajevima i više od njih?

Poštovana, 

Pripravnik je lice koje prvi put zasniva radni odnos za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom. 

Ukoliko je poslodavac zasnovao radni odnos sa pripravnikom, pripravnik ima pravo na zaradu i sva druga prava iz radnog odnosa, u skladu sa zakonom, opštim…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 26.06.2017

Radni staž

Postovani, da li mi se pri sporazumnom raskidu radnog odnosa u apoteci (zbog smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru) u ukupan radni staz racuna i staz stecen u srednjoj skoli (u kojoj sam radila kao profesor pre nego sto sam zapocela radni odnos u apoteci)?

Poštovana, 

Računa Vam se i radni staž koji ste stekli radeći kao profesor u srednjoj skoli. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 26.06.2017

Godišnji odmor

postovani, radim u jednoj firmi 8 godina i hocu da raskinem ugovor o radu (tj da dam otkaz) ostalo mi je 10 radnih dana odmora, da li poslodavac po zakonu mora da mi isplati novac za tih 10 dana

Poštovani, 

U slučaju prestanka radnog odnosa poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije koristio godišnji odmor u celini ili delimično isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 26.06.2017

Pripravnici

Postovani, ko je obveznik zdravstvenog osiguranja pripravnika- volontera. Da li tu obavezu ima advokat ili je volonter duzan da samostalno uplacuje zdravstveno osiguranje?

Poštovani, 

Ukoliko je poslodavac zasnovao radni odnos sa pripravnikom pripravnik ima pravo na zaradu i sva druga prava iz radnog odnosa, u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Postoji razlika između pravnog statusa pripravnika i volontera. Pripravnik je u radnom odnosu kod poslodavca a volonter nije. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 26.06.2017

Višak zaposlenih

Poštovani, 1. Da li zaposlenom na odredjeno vreme ( istek ugovora je 01.10.2017. godine ) može da se otkaže Ugovor o radu kao tehnološkom višku? 2. Da li zaposleni ima pravo na naknadu na Birou ukoliko mu prestane radni odnos kod Poslodavca usled isteka roka na koji je zasnovan? I ukoliko ima pod kojim uslovima? Zahvaljujem ,

Poštovana, 

Poslodavac ne može proglasiti tehnološkim viškom zaposlenog koji ima zaključen ugovor o radu na određeno vreme. Novčana naknada pripada nezaposlenom od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja  ako se prijavi i podnese zahtev  Nacionalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 26.06.2017

Prekovremeni rad

Postovani,moje pitanje je vezano za prekovremene sate koje sam ostvario u 2014 i 2015 godini. Imam 441 sata prekovremenog u 2014-oj i 128 sati prekovremenog u 2015-god. Posto je rok za tuzbu 3-godine dali imam pravo da tuzim za celu 2014-u godinu ili samo od 6-og meseca do danas(posto je sad 6-mesec)? Drugo pitanje ako se ne isplati dali mogu da koristim te sate kao slobodni dani, a pritom da mi…

Poštovani, 

Sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od nastanka obaveze. Imate pravo da tužbom tražite isplatu cele 2014. godine, jer je na poslodavcu da uloži prigovor zastarelosti potraživanja. U praksi se dešava da, ukoliko poslodavac ne uloži prigovor zastarelosti, Vama pripada naknada za celu 2014. godinu. Poslodavac može prekovremeni rad regulisati odobravanjem…

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 26.06.2017

Prekovremeni rad

Postovani,samohrana sam majka deteta od pet godina.Suprug je preminuo.Radim 40 casova nedeljno,da li moram da radim subotom sto spada u prekovremeni rad.Unapred hvala.

Poštovana, 

Samohrani roditelj koji ima dete do 7 godina života može da radi prekovremeno samo uz svoju pismenu saglasnost. Dakle, ako nema Vaše pismene saglasnosti sa prekovremenim radom niste dužni da radite prekovremeno. 

 

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 26.06.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.