Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Godišnji odmor

Imam 10 dana odmora, pa me interesuje, kada bih dala otkaz, da li bi to uslo u otkazni rok ili bih morala prvo da iskoristim odmor pa onda da dam otkaz

U zavisnosti od potrebe posla, poslodavac odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju zaposlenog. Ukoliko vam ne odobri godišnji odmor poslodavac je dužan da vam isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 22.03.2017

Otkaz od strane zaposlenog

Postovani,radim u firmi u kojoj sam racunopolagac magacina,dao sam otkaz putem mejla 15 dana pre napustanja,koja su moja prava i dali poslodavac moze da me drzi posle otkaznog roka?hvala Vam

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Nije dovoljno da otkaz date putem mejla. Kada u pisanom obliku date otkaz poslodavac po isteku otkaznog roka mora da donese rešenje o prestanku radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 22.03.2017

Prijem dokumetacije

Postovani, Recite mi, da li je poslodavac obavezan da po prijemo bilo kog dopisa, odluke itd. od strane zaposlenog ili nekog od predstavnika sindikata u obavezi da odmah zavede i izda kopiju dokumenta? Unapred zahvalan,

Poslodavac je je dužan da zavede svaki dokument koji primi, ali nema obavezu da izda kopiju dokumenta. Zaposleni ima pravo uvida u dokumente koji sadrže lične podatke koji se čuvaju kod poslodavca i pravo da zahteva brisanje podataka koji nisu od neposrednog značaja za poslove koje obavlja, kao i ispravljanje netačnih podataka.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.03.2017

Isplata zarade

Zaposlena sam u trafici preko invalidskog biroa (invalid sam 1 stepena) prijavljena na neodredjeno , medjutim placena na dnevnicu ( koliko dana radim toliko primim , ako sam bolesna ili ne radim nista ne primam ) . Zanima me da li je to po zakonu , da nemam fiksnu platu , a prijavljena sam na minimalac ?

Ukoliko imate zaključen ugovor o radu poslodavac je dužan da vam isplati zaradu i u slučaju bolesti naknadu zbog privremene sprečenosti za rad. Nije u skladu sa zakonom da vam poslodavac plaća dnevnicu samo za dane u kojima radite.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.03.2017

Likivadicija firme

Postovani, Direktor sam i jedini zaposleni u firmi koju su osnovali strani državljani. .firma je D.O.O...posle 7 meseci nisam primio platu preko računa nego samo nešto na ruke..novac nikada nije uplaćen na račun firme...doprinosi takodje nisu plaćeni. ..u razgovoru sa osnivačem saznao sam on planira da zatvori firmu...zanima me da li je pametnije da ja dam otkaz pre…

DOO se zatvara nakon sprovedenog postupka likvidacije. Da bi se okončala likvidacija od poreske uprave morate dobiti potvrdu da su izmirene sve poreske obaveze. Ukoliko nisu izmirene sve poreske obaveze nećete moći da zatvorite firmu u postupku likvidacije, već u postupku stečaja. Vi kao direktor ste odgovorni za zakonit rad privrednog društva. U slučaju da doo ne posluje…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.03.2017

Otkaz od strane poslodavca

Krajem januara sam dobio otkaz kao "tehnološki višak"zbog likvidacije firme.Poslodavac nam je isplatio sve plate.Ulaskom u Novu radnu godinu da li imam pravo na ceo godišnji odmor,ili proporcionalno koliko sam radio u toj godini,i najvažnije da li imam prava na otpremnine.U toj firmi sam radio 11 godina na neodređeno.

Imate pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora za 2017. godinu - dvanaestinu godišnjeg odmora za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj vam je prestao radni odnos. Pravo na otpremninu imate ukoliko ste otkaz dobili kao tehnološki višak. Proverite u rešenju o prestanku radnog odnosa koji su razlozi navedeni za prestanak radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.03.2017

Osnivanje agencije za vođenje poslovnih knjiga

Postovani, da li je moguce otvoriti agenciju za vodjenje poslovnih knjiga, ukoliko vec radim u firmi kao turisticki vodic i prijavljena sam na odredjeno vreme, vodjenje knjiga bi bio drugi dodatni posao? Agenciju bih otvorila na svoje ime, zavrsila sam ekonomski fakultet. Unapred hvala na odgovoru.

Nema zakonskih smetnji da kao lice u radnom odnosu registrujete agenciju (preduzetničku radnju) za vođenje poslovnih knjiga.

Kategorija pitanja: Diskriminacija pri zapošljavanju i na radnom mestu | postavljeno: 20.03.2017

Prekovremeni rad

Poštovani, Radim u jednoj firmi, u kojoj je prekovremeni rad neminovan, tj svakodnevan, s obzirom da prekovremeni rad najviše može da traje osam časova nedeljno, koliko je poslodavac dužan da isplati taj prekovremeni rad? Srdačan pozdrav.

Zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, za prekovremeni rad - najmanje 26% od osnovice. To znači da se radni sat prekovremenog rada plaća najmanje 26% više od redovnog radnog sata.

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 20.03.2017

Preobražaj radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme

Postovani, istekao mi je ugovor o radu na odredjeno sa poslednjim danom porodiljskog bolovanja. Proslo je vise od 5 radnih dana a jos uvek nisam dobila resenje o raskidu ugovora. Nisam se pojavila na poslu, cekam da dobijem resenje jer znam da mi nece svakako produziti ugovor. Koja su moja prava? Napominjem da mi nisu cak ni poslali aneks ugovora o radu u kojem bi pisalo…

Nema osnova za preobražaj u radni odnos na neodređeno vreme. Zakonom je propisano da u slučaju da zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme. U vašem slučaju nema osnova za preobražaj radnog odnosa u radni odnos ne neodređeno vreme jer…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 20.03.2017

Isplata zarade

Da li mozete da mi kazete..Imam posao za stalno..Da li je mogudje da mi u racunovostvu odbiju od plate prekid koji nisam koristila..Posto sam zaposlena za stalno..Inace greska sefa u karnetu.

Poslodavac je dužan da ispravi grešku koju je napravio. Ne može vam poslodavac smanjivati zaradu zbog greške, koju je sam napravio.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 20.03.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.