Evo koja su prava zaposlenih trudnica, porodilja i roditelja – i šta da uradite ako ih neko krši

Autor - Milan Predojevic | Pravnik odgovara

feb 26

Zakonom o radu određeno je da su prava zaposlenog iz radnog odnosa sledeća: pravo na odgovarajuću zaradu, bezbednost i zdravlje na radu, zdravstvenu zaštitu, zaštitu ličnog integriteta, dostojanstvo ličnosti i druga prava u slučaju bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i starosti, materijalno obezbeđenje za vreme privremene nezaposlenosti, kao i pravo na druge oblike zaštite, u skladu sa zakonom i opštim aktom, odnosno ugovorom o radu.

U skladu sa navedenim, a osim pobrojanih prava, zakon propisuje posebnu zaštitu za zaposlenu ženu za vreme trudnoće i porođaja i za zaposlenog radi nege deteta, što je tema ovog teksta. Posebnu zakonsku zaštitu imaju i zaposleni mlađi od 18 godina života, kao i zaposlene osobe sa invaliditetom, ali se zaštitom tih kategorija zaposlenih ne bavimo ovom prilikom.

Imajući u vidu da je strogo zabranjena neposredna i posredna diskriminacija zaposlenih i lica koja traže zaposlenje s obzirom na njihova lična svojstva (pol, nacionalna i verska pripadnost, boja kože, zdravstveno stanje, lična uverenja i drugo), Zakon o radu naročiti naglašava da se odredbe zakona, opšteg akta i ugovora o radu koje se odnose na posebnu zaštitu i pomoć određenim kategorijama zaposlenih, a posebno one o zaštiti osoba sa invaliditetom, žena za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, posebne nege deteta, kao i odredbe koje se odnose na posebna prava roditelja, usvojitelja, staratelja i hranitelja – ne smatraju diskriminacijom. Ovo stoga što početna pozicija navedenih kategorija zaposlenih nije ista sa ostalim zaposlenima, te bi jednako postupanje sa nejednakima samo po sebi bilo nepravedno, što iziskuje takozvanu pozitivnu diskriminaciju, odnosno preduzimanje mera kojima se žele smanjiti postojeće nejednakosti među zaposlenima.


Zaštita od poslova štetnih po zdravlje zaposlene trudnice, dojilje i/ili njenog deteta

Postoji niz odredbi Zakona o radu koje za cilj imaju zaštitu žena u periodu trudnoće, nakon porođaja, kao i zaštitu roditeljstva.

Tako zaposlena za vreme trudnoće i zaposlena koja doji dete ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, a naročito na poslovima koji zahtevaju podizanje tereta ili na kojima postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama. Prema navednom, poslodavac ne može trudnicu ni dojilju da rasporedi na posao koji je po oceni nadležnih stručno-medicinskih službi štetan za njeno zdravlje i/ili zdravlje njenog deteta. Pri tom zakon već precizira da se takvim poslovima smatraju poslovi koji zahtevaju podizanje tereta ili na kojima postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama, s tim da nadležan zdravstveni organ može da donese nalaz o štetnom dejstvu i nekog drugog radnog mesta. Poslodavac je u tom slučaju dužan da zaposlenoj obezbedi obavljanje drugih odgovarajućih poslova, a ako takvih poslova nema, da je uputi na plaćeno odsustvo.

Zaštita od prekovremenog i noćnog rada

Zaposlena za vreme trudnoće i zaposlena koja doji dete ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje deteta, na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa. Ovo znači da trudnica i dojilja ne mogu da rade duže od 40 časova nedeljno, koliko iznosi puno radno vreme,   niti mogu da rade u periodu od 22,00 časova do 6,00 časova narednog dana (noćni rad),  ako bi stručno-medicinski organ takvo angažovanje smatrao štetnim po zdravlje zaposlene trudnice i dojlje, odnosno po zdravlje deteta.

Jedan od roditelja sa detetom do tri godine života može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost. Majka ili otac deteta, a ovo pravo imaju i  usvojilac, hranitelj, odnosno staratelj deteta, mogu da rade duže od 40 časova nedeljno, odnosno u periodu  od 22,00 časova do 6,00 časova narednog dana, samo uz svoju saglasnost, koja je data u pisanoj formi i svojeručno potpisana.

Samohrani roditelj koji ima dete do sedam godina života ili dete koje je težak invalid može da radi prekovremeno, odnosno noću, takođe samo uz svoju pisanu saglasnost. Kao što vidimo, za roditelja koji se sam stara o detetu, a isto pravo zakon garantuje i za usvojioca, hranitelja, odnosno staratelja koji se sam stara o detetu, zaštita od prekovremenog i noćnog rada je opravdano izraženija, jer je starosna granica za dete  pomerena sa tri na sedam godina, a kada se radi o detetu koje je težak invalid, nije propisana starosna granica.


Pravo na odlazak sa posla tokom radnog vremena radi obavljanja pregleda u trudnoći

Zaposlena za vreme trudnoće ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada u toku dana radi obavljanja zdravstvenih pregleda u vezi sa trudnoćom, određenih od strane izabranog lekara u skladu sa zakonom, o čemu je dužna da blagovremeno obavesti poslodavca. Ovo praktično znači da nakon što trudnica obavesti poslodavca da tokom radnog vremena ima zakazan zdravstveni pregled u vezi sa trudnoćom, poslodavac je dužan da je pusti da obavi ovaj pregled i za taj period ne sme da joj umanjuje zaradu, odnosno taj period mora da tertira kao period u kojem je zaposlena trudnica redovno obavljala svoje radne zadatke, iako se zapravo nalazila van svog radnog mesta.


Zaštita od preraspodele radnog vremena

Po zakonu o  radu  poslodavac ima pravo da vrši preraspodelu radnog vremena, odnosno da zbog prirode posla odredi da u nekom periodu godine zaposleni u određenom obimu rade duže, a potom da u istom tom obimu jedan deo godine rade kraće. U ovom slučaju ukupno radno vreme zaposlenog u periodu od šest meseci u toku kalendarske godine u proseku ne može da bude duže od ugovorenog radnog vremena zaposlenog, a radno vreme ne može da bude duže od 60 časova nedeljno. Primera radi, u hotelu u kojem je mnogo veći obim posla tokom letnjih mesci, u periodu april-septembar poslodavac odredi da se radi 50 časova nedeljno, a u periodu oktobar-mart 30 sati nedeljno. Međutim, određene kategorije zaposlenih su posebno zaštićene od preraspodele radnog vremena, pa tako poslodavac može da izvrši preraspodelu radnog vremena zaposlenoj ženi za vreme trudnoće i zaposlenom roditelju sa detetom mlađim od tri godine života ili detetom sa težim stepenom psihofizičke ometenosti – samo uz pisanu saglasnost zaposlenog.


Pravo na produženu pauzu ili skraćenje radnog vremena zbog dojenja deteta do godinu dana

Poslodavac je dužan da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta, obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta, kako bi mogla da doji svoje dete, ako dnevno radno vreme zaposlene žene iznosi šest i više časova. S obzirom da porodiljsko odsustvo započinje između 28 i 45 dana pre termina porođaja, a imajući u vidu i mogućnost da porodilja nešto ranije započne sa radom, sve dok dete ne navrši godinu dana života poslodavac je porodilji dužan da obezbedi navedenih 90 minuta pauze ili 90 minuta skraćenja radnog vremena. Ovako utvrđena pauza ili skraćeno radno vreme računaju se u radno vreme, a naknada zaposlenoj po tom osnovu isplaćuje se u visini osnovne zarade, uvećane za minuli rad.

Rad na određeno vreme i posebna zaštita trudnica

Iako smo o ovoj temi posebno pisali u tekstu koji se bavi radom na određeno vreme, zbog važnosti zakonske odredbe i ovde ponovo istčemo da za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. U skladu sa navednim, zaposlenom koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se radni odnos do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Takođe, rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju navedenih okolnosti i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.

Ostale zakonske odredbe od značaja za materinstvo i roditeljstvo

Generalno se može reći da je intencija zakonodavca u pogledu zaštite prava trudnica, porodilja i roditelja pozitivna i da je napravljen korak u pravom smeru donošenjem Zakona o radu iz 2014. godine, kao i novom zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom (usvojen krajem 2017. godine), jer su mnoga prava proširena. Ipak, ovde treba istaći jedan problem koji je prouzrokovan definicijom zaposlenog iz Zakona o radu, koja nije menjana. Naime, sve zakonske odredbe o zaštiti materinstva i roditeljstva se odnose na zaposlene, a u  smislu Zakona o radu zaposleni je fizičko lice koje je u radnom odnosu kod poslodavca. To praktično znači da ove odredbe o posebnoj zaštiti nemaju primenu u  pogledu žena i roditelja  koji su radno angažovani van radnog odnosa-po ugovoru o delu i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Ovo nije dobro rešenje i može podstaći određene poslodavce da zbog proširenih prava  trudnica, porodilja i roditelja u radnom odnosu izbegavaju da zaposle određene kategorije lica, odnosno pokušaju da ih angažuju kroz modalitete radnog angažovanja van radnog odnosa. Na taj način ideja zakonskog poboljšanja položaja trudnica, porodilja i roditelja u radnom odnosu može kod određenih posodavaca da proizvede kontraefekat i praktično podstakne diskriminaciju prilikom zapošljavanja, i to prema polu, bračnom i porodičnom statusu. Stoga bi bilo poželjno da se pronađe način da se pruži posebna zaštita i trudnicama, porodiljama i roditeljima koji rade van radnog odnosa, kako poslodavci ne bi više imali motiv da ih angažuju van radnog odnosa. Doduše, prilikom zasnivanja radnog odnosa poslodavac ne može od kandidata da zahteva podatke o porodičnom i bračnom statusu, niti zasnivanje radnog odnosa sme da uslovljava testom trudnoće (osim kod poslova štetnih po zdravlje žene), čime se samo delimično ublažavaju gore navedeni potencijalni negativni efekti.

U slučaju sumnje da im je neko garantovano pravo povređeno, sve kategorije zaposlenih na koje se odnose navedene zaštitne odredbe treba da se obrate Inspekciji za rad ili u krajnjem slučaju da podnesu tužbu nadležnom sudu. Primeni ovih zakonskih odredbi u praksi Inspekcija rada posvećuje posebnu pažnju i u ovim predmetima postupa hitno, što je neophodno, posebno imajući lošu demografsku sliku u našoj zemlji i  zvanično proklamovanu pronatalitetnu politiku.

O autoru: Milan Predojevic

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ima dugogodišnje radno iskustvo u oblasti radnog prava i socijalnog osiguranja. Svakodnevni kontakt sa građanima koji su u potrazi za poslom ili menjaju radno mesto pružio mu je uvid u probleme sa kojima se uglavnom susreću. Siguran je da njegovo lično profesionalno iskustvo može da pomogne u pronalaženju odgovora na pitanja koja kandidati na sajtu najčešće postavljaju

Prijavi se i postavi komentar

(187) komentari

Korisnik 07be5a9b78 18. 02. 2024.

Pozdrav. Zaposlena sam u firmi 8 godina, otisla sam na trudnicko i posle porodiljsko, kroz 2 meseca mi se zavrsava to porodiljsko i trebala bi da se vratim na posao al sam opet u drugom stanju. Da li imam pravo da opet otvorim trudnicko bolovanje ili moram neko odredjeno vreme prvo da se vratim na posao da ne bi dobila otkaz?

    Milan Predojevic 20. 02. 2024.

    Poštovana
    Ukoliko ste otišli na trudničko i posle porodiljsko, koje Vam se završava kroz 2 meseca, ne morate da se vratite na posao ako Vaš izabrani ginekolog oceni da je potrebno održavanje trudnoće, to jest mirovanje. U tom slučaju, naravno ne morate da se vratite na posao. Prema tome, imate pravo da opet otvorite trudničko bolovanje odmah nakon porodiljskog, ako tako oceni Vaš ginekolog, to jest ne morate neko odredjeno vreme da se vratite na posao da ne biste dobili otkaz. Pri tom, trudnica i porodilja je zaštićena od otkaza.
    Pozdrav

Milan Predojevic 28. 01. 2024.

Poštovana Ivana
Zakonom o radu propisano je da za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
Zaposlenom se u opisanom slučaju rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.
Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.
Prema tome, krajnji rok je 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.
Pozdrav

Ivana Vranić 27. 01. 2024.

Poštovani, da li postoji neki zakonski rok za prijavu trudnoće poslodavcu?

Danijela Belić 17. 01. 2024.

Poštovani Milane, zanima me jedna stvar. Ako saberem plate zadnjih 18 meseci, podelim ih sa 18 i recimo dobijem 40000. Da li je tolika uplata ili deo tog novca ide na doprinose, a ono što ostane je na račun?

    Milan Predojevic 18. 01. 2024.

    Poštovana Danijela
    Ukoliko je iznos koji ste dobili neto zarada, a morao bi biti jer bruto zarada ne može da bude samo 40 hiljada, onda je to iznos koji Vam leže na račun, a posebno se plaćaju dorpinosi. Dakle, imate pravo i na neto zaradu, kao i na uplatu doprinosa posebno. Tokom porodiljskog odsustva Vam ide penzijski staž.
    Pozdrav

Teodora Tapušković 24. 12. 2023.

Poštovani,
Radim u firmi u kojoj sam prijavljena na neodređeno već 4 godine.
Saznala sam da sam trudna, međutim postoji šansa da se firma zatvori u narednih par meseci. Da li ću u slučaju zatvaranje firme imati pravo na novčanu nadoknadu trudničkog i porodiljskog bolovanja?

    Milan Predojevic 24. 12. 2023.

    Poštovana Teodora
    Naknadu zarade može da prima samo zaposleno lice. Prema tome, ako ostanete bez posla, ne možete primati naknadu zarade. Međutim, ako otvorite porodiljsko i ostanete bez posla, imate oravo na novčanu nakandu od NSZ koja će se nastaviti plaćati sve do isteka porodiljskog odsustva.
    Ukoliko pak ne otvorite porodiljsko odsustvo pre prestanka radnog odnosa, imaćete pravo na tzv ostale nakade po sonvu rođenja i nege dteeta, zato što ćete u 18 meseci pre porođaja imati primanja na koja su plaćeni doprinosi.
    U svakom slučaju, ostavrićete određena prava ili kod NSZ ili kod gradske/opštinse službe za isplatu porodiljskih nakanda.
    Pozdrav

Jelena Vuličević 14. 12. 2023.

Poštovani, bila sam zaposlena na određeno, zatrudnela sam, medjutim iako su znali nisu mi produzili ugovor, naime, otisla sam u inspekciju i vratili su me, otvorila sam trudničko, sada sam na porodiljskom, ali me zanima, 11 februara se navršava dve godine, da li moraju da mi daju stalan radni odnos, ili kako to već ide? Hvala vam

    Milan Predojevic 15. 12. 2023.

    Poštovana Jelena
    Pošto Vam je ugovor o radu na određeno vreme produžen po sili zakona, jer postoji posebna zaštita trudnica i porodilja od otkaza, nema osnova za prerastanje rada na određeno u stalni radni odnos. Ovo stoga jer je poslodavca bio u obavezi da Vam produži ugovor i ako se zbog te njegove obaveze navrši dve godine rada na određeno, nema pravng osnova za prerastanje u radni odnos na neodređeno vreme.
    Pozdrav

Korisnik b06dea9d97 06. 06. 2023.

Poštovani,

otvorila sam trudničko bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. Ukoliko se budem osećala bolje u narednom periodu i sve bude u redu sa trudnoćom, da li mogu da zatvorim bolovanje i vratim se da radim? Jel postoji neko zakonsko ograničenje za trudnice u broju radnih sati u toku meseca?

Hvala unapred.

    Milan Predojevic 06. 06. 2023.

    Poštovana
    Ukoliko se nakon otvaranja bolovanja osećate bolje, u svakom trenutku možete tražiti da Vam lekar zaključi bolovanje i vratite se na posao.
    Ne postoji neko zakonsko ograničenje za trudnice u pogledu broju radnih sati u toku meseca. Postoje sledeća ograničenja, to jest zaštitne mere za trudnice na radu (predviđena Zakonom o radu):
    -Zaposlena za vreme trudnoće ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, a naročito na poslovima koji zahtevaju podizanje tereta ili na kojima postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama;
    -Zaposlena za vreme trudnoće ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje deteta, na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa;
    -Zaposlena za vreme trudnoće ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada u toku dana radi obavljanja zdravstvenih pregleda u vezi sa trudnoćom, određenih od strane izabranog lekara u skladu sa zakonom, o čemu je dužna da blagovremeno obavesti poslodavca;
    -Poslodavac može da izvrši preraspodelu radnog vremena zaposlenoj ženi za vreme trudnoće samo uz njenu pisanu saglasnost.
    Što se tiče rada sa manjim brojem radnih sati od punog radnog vremena, Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa da izabrani lekar predlaže prvostepenoj lekarskoj komisiji da utvrdi potrebu za rad osiguranika sa skraćenim radnim vremenom u toku lečenja, te da po osnovu tog predloga prvostepena lekarska komisija utvrđuje potrebu osiguranika za rad sa skraćenim radnim vremenom u toku lečenja.
    Pozdrav

Jovana Milasinovic 23. 12. 2022.

Postovani,
Od avgusta meseca sam na trudnickom bolovanju isplacen je samo prvi mesec od firme i sve do sada nista vise mi nije uplaceno. Sledece nedelje otvaram porodiljsko, zakljucno sa decembrom imam zakasnelu isplatu za 4 meseca. Na zavodu su mi rekli da firma nije predala dokumenta u firmi mi kazu da nije do njih. Kome ja da se obratim za pomoc da li postoji neki broj ili mail na koji mogu da pisem jer me stavljaju u situaciju da nemam novca da pripremim bebin dolazak.

    Milan Predojevic 25. 12. 2022.

    Poštovana Jovana
    Ako su Vam u RFZO rekli da poslodavac uopšte nije podneo zahtev, onda ga trebate podsetiti da to što pre učini. Poslodavac je dužan da preda filijali RFZO u Vašem gradu zahtev za isplatu naknade zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja uz odgovarajuće dokaze o visini Vaše zarade u poslednjih 12 meseci u odnosu na mesec kada Vam je otvoreno bolovanje. Bez toga neće biti isplate naknade zarade. Možda je posldoavac predao zahtev, ali isti nije kompletan. U svakom slučaju, poslodavac treba hitno da preda odgovarajući zahtev. Veoma je moguće da on to nisjeučno jer mi nije poznatoi da RFZO toliko kasni sa isplatom bolovanja.
    Pozdrav

Korisnik ad49a47e26 27. 10. 2022.

Poštovani,od 1. juna sam na bolovanju radi odrzavanja trudnoce,termin porodjaja je krajem januara. Interesuje me da li cu od momenta rodjendan deteta imati jos godinu dana placeno odsustvo ili se nadovezuje na ovih 8 meseci jos 4 meseca?
Hvala unapred.

    Milan Predojevic 29. 10. 2022.

    Poštovana
    Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta traje ukuno 12 meseci. Porodiljsko odsustvo otvara se najranije 45 dana pre termina porođaja, a najkasnije 28 dana pre predviđenog datuma porođaja. Od momenta otvaranja, traje 12 meseci.
    Pozdrav

Milos Arsenijevic 22. 03. 2022.

Postovani,

Bila sam zaposlena otprilike 8 meseci, od pocetka na neodredjeno. Pre toga nisam bila zaposlena. Potpisala sam sporazum o prestanku radnog odnosa. Moj decko i ja planiramo trudnocu u skorije vreme. Imam par pitanja. Da li ja moram da budem zaposlena da bih imala neka primanja za trudnicko i porodiljsko? Ako se zaposlim na drugom mestu, da li mi prethodne plate (sa prethodnog posla) uticu na visinu naknade? Da li moram da se zaposlim odmah, da bi se to racunalo kao rad u kontinuitetu? Da li mogu da se obratim prethodnom poslodavcu u slucaju da zatrudnim u narednih 30 dana, s obzirom da je u pitanju bio sporazum o prestanku radnog odnosa?

Hvala unapred,
Pozdrav

    Milan Predojevic 23. 03. 2022.

    Poštovana
    Odgovori na Vaša pitanja su sledeći:
    -morate da budete zaposleni ili samostalni delatnik da biste imali pravo na trudničko bolovcanje. Pravo na naknadu zarade tokom privremene sprečenosti za rad je rezervisano za lica u radnom odnosu i preduzetnike. Pravo na isplatu naknade zarade tokom porodiljskog odsustva vezano je za porodilje u radnom odnosu, dok ostale radno angažovane porodilje (preduzetnice, ugovor o delu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima) imaju pravo na tzv ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta
    -Ako se zaposlite na drugom mestu, prethodne plate (sa prethodnog posla) ne utiču na visinu naknade zarade koju ćete ostvariti iz sredstava poslodavca,a to je samo za prvih 30 dana bolovanja. Kada je reč o bolovanju koje plaća RFZO, a u pitanju je naknada zarade od 31.dana neprekidne sprečenosti za rad, osnovicu za isplatu naknade zarade čini prosečna zarada koju ste ostvarili u prethodnih 12 meseci, kod bilo kog poslodavca. Dakle da bi se izračunala prosečna zarada koju ste ostvarili u poslednjih godinu dana, uzimaju se u obzir sve zarade iz polsednjih 12 meseci, bilo da su ostvarene isključivo kod sadašnjeg ili i kod prethodnih poslodavaca
    -ne morate da se zaposlite odmah, odnosno nije nužan kontituitet staža u poslednjih 12 meseci da biste imali pravo na trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo. Svaka zaposlena žena ima to pravo, ali što više staža imate u poslednjih 12, odnosno 18 meseci (kod porodiljskog se za osnovicu uzima prosečna zarada iz poslednjih 18 meseci) viši će biti iznos naknade zarade.
    -ne možete da se obratite poslednjem poslodavcu ako zatrudnite u roku od 30 dana s obzirom da ste sporazumno raskinuli radni odnos. Da ste kojim slučajem dobili otkaz od strane poslodavca, takvo njegovo rešenje bi bilo nišavo ako biste u roku od 30 dana podneli dokaz o trudnoći.
    Pozdrav

Marina Radenkovic 08. 03. 2022.

Poštovani,

na porodiljskom sam, imam ugovor na neodređeno. Moj partner živi u Nemačkoj i uskoro planiram da idem tamo sa bebom i probam da ostanem i duže od 90 dana, što znači da bih prijavila boravak tamo uz obavezno zdravstveno osiguranje. Da li znate:
– da li porodilje mogu da borave u inostranstvu i koji Z to uredjuje?
– da li, u slučaju prijave boravka u Nemackoj, gubim porodiljsku i zdravstvenu zaštitu u Srbiji? u RFZO su mi rekli da ne gubim, ali nisam sigurna da li su me rezumeli….

Hvala puno

    Milan Predojevic 09. 03. 2022.

    Poštovana
    Zaposleni za vreme bolovanja ne sme bez dozvole stručno-medicinskog organa koji ocenjuje sprečenost za rad (lekar ili lekarska komsija) da napušta mesto boravka. Ukoliko to učini bez dozvole, rizikuje da mu se ne plati naknada zarade za vreme bolovanja. Što se tiče porodiljske naknade, mišljenja sam da zakon nešto slično ne propisuje. Sigurnosti radi, obratite se nadležnom organu u Vašoj lokalnoj samoupravi koji vrši isplatu porodiljske nakande, i obavestite ih o Vašim namerama. Ponavljam, u zakonu ne vidim osnov da Vam se zbog toga ukine isplata naknade zarade.
    Pozdrav

Irena Ranđelović 22. 02. 2022.

Postovani,
trenutno se nalazim porodiljskom odsustvu, da li imam pravo na dopunsko angazovanje kod drugog poslodavca, da li bi to uticalo na porodiljsko odsustvo?
Hvala unapred na odgovoru.

    Milan Predojevic 23. 02. 2022.

    Poštovani
    Imate pravo na dopunsko angažovanje kroz rad van radnog odnosa-ugovor o delu ili ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Ne može biti reči o ugovoru o radu.
    Pozdrav

Ivona Dalip 10. 02. 2022.

Poštovani,
Trenutno sam na porodiljskom do juna,ugovor o radu mi ističe sad u februaru i danas su mi rekli kako mi neće produžiti ugovor. Koja su moja prava? Inače imam i stari odor i novi kako to iskoristiti.
Hvala

    Milan Predojevic 11. 02. 2022.

    Poštovana
    Poslodavac ne može da Vam otkaže ugovor o radu u februaru, bez obzira što tada ističe ugovor o radu na određeno vreme, pošto ste porodilja.
    Zakon o radu u tom pogledu propisuje sledeće: „Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege detetaposlodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
    Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.
    Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.“
    Shodno navedenim zakonskim odredbama, za slučaj da Vam poslodavac ipak da otkaz, takvo rešenje o otkazu bi po zakonu bilo ništavo i potrebno je da se sa istim odmah javite Inspekciji za rad. Poslodavac je po sili zakona dužan da sa Vama potpiše novi ugovor o radu koji će trajati baarem do isteka porodiljskog odsustva.
    Pozdrav

cc24c7064a6c193c3175f74cdd0437e2 08. 02. 2022.

Запослени који је нераспоређен у складу са законом (члан 28.) има право на
накнаду плате у периоду за који, у складу са законом, такву накнаду остварује, у
висини 65% основне плате за месец који претходи месецу у коме је остао
нераспоређен.
Да ли ја као радник у просвети који прима накнаду плате као нераспоређени запослени имам право на повећања примања која су најављена у просвети.

    Milan Predojevic 09. 02. 2022.

    Poštovani
    Mišljenja sam da Vam, shodno citiranioj zakonskoj odredbi, pripada 65% od one zarade koja je prethodila mesecu kada ste ostali neraspoređeni, ali za period za koji ostvarujete takvu naknadu.
    Pozdrav

Sandra Erdeljanov 03. 02. 2022.

Postovanje, da li postoji zakon koji oslobadja majku rada vikendom i u popodnevnoj smeni prilikom povratka sa porodiljskog? Hvala

    Milan Predojevic 07. 02. 2022.

    Poštovana Sandra
    Ne postoji zakonska odredba koja zabranjuje rad vikendom ili u popodnevnoj smeni prilikom povratka sa porodiljskog. Postoji odredba po kojoj zaposlena koja doji dete ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, za šta morate imati nalaz nadležnog zdravstvenog organa.
    Pozdrav

Korisnik 3c16600d1f 02. 02. 2022.

Postovani,
Zanima me do kog perioda trudnoce imam pravo da konkurisem za posaо, ako sam radno sposobna. Na primer, ako sam u poslednjem mesecu, ili u periodu 28 dana pre termina, ili cak i ranije, kada se zna da trudnica ne treba da radi od 28 dana pre termina. To znaci da hocu da znam da li je period trudnoce ogranicenje za sklapanje radnog odnosa. Hvala unapred.

    Milan Predojevic 02. 02. 2022.

    Poštovana
    Bez obzira na to što ste u poslednjem mesecu trudnoće, ili u periodu 28 dana pre termina, i bez obzira što se u tom periodu trudnici koja je u radnom odnosu otvara porodiljsko odsustvo, možete da zasnujete radni odnos. Prema tome, period trudnoće nije ograničenje za sklapanje radnog odnosa. Zakonom je čak propisano da zaposleni koji je zasnovao radni odnos nakon rođenja deteta, izuzetno može ostvariti pravo na naknadu zarade odnosno naknadu plate tokom odsustva čija se dužina trajanja računa od dana rođenja deteta.
    Pozdrav

Bojana Radosavljevic 23. 01. 2022.

Poštovani,
Nedavno sam saznala da sam u drugom stanju i silom prilike sam promenila firmu u kojoj sam bila 11 meseci a prestala sa radom 3.1 2022.
U novoj firmi sam pocela 18.1.2022 i dobila sam ugovor na odredjeno ali imam ovaj prekid od dve nedelje pa me zanima da li nesto to remeti i da li imam pravo na novcanu nadoknadu sada kod ovog poslodavca?

Hvala unapred,

    Milan Predojevic 24. 01. 2022.

    Poštovana Bojana
    Prema Zakonu o radu trudničko bolovanje za prvih 30 dana ide na teret poslodavca, a od 31. dana na teret RFZO (odnosno sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja).Ukoliko je zaposlena prvi put zasnovala radni odnos ili je novozaposlena, pa u prethodnih 12 meseci uopšte nije radila kod sadašnjeg poslodavca, i nema efektivne časove rada i zaradu na osnovu koje bi se obračunao prosek, osnovica za obračun proseka je ugovorena osnovna zarada uvećana za minuli rad. Umesto časova efektivnog rada uzima se ukupni mesečni fond sati za taj mesec.
    Osnov za naknadu zarade koja se isplaćuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za osiguranike zaposlenog (od 31.dana sprečenosti za rad), čini prosečna zarada koju je osiguranik ostvario u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad (računa se i zarada kod prethodnog poslodavca). Osnov za naknadu zarade za osiguranika koji je u tih 12 meseci svih 12 meseci bio u radnom odnosu čini prosečan iznos zarade za vreme za koje je osiguranik ostvario zaradu, dok za osiguranika koji u tih 12 meseci nije svih 12 meseci bio u radnom odnosu, osnov za naknadu zarade čini prosečan iznos zarade za mesece u kojem je bio u radnom odnosu, a za mesece za koje nije bio u radnom odnosu osnov čini minimalna zarada (npr. Vi ste bili u radnom odnosu 11 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, pa osnov za naknadu zarade za tih 11 meseci čini prosečan iznos zarade za vreme za koje ste ostvarili zaradu, a za preostali 1 mesec (do 12 meseci) osnov čini minimalna zarada).
    Pozdrav

      Bojana Radosavljevic 24. 01. 2022.

      Postovani Milane,

      Da li zbog tog prekida od dve nedelje uopste imam pravo na trudnicko bolovanje?

    Milan Predojevic 24. 01. 2022.

    Naravno
    U odgovoru sam opisao kako će se računati naknada zarade, ko je plaća i u kom periodu.
    Srdačan pozdrac

Sandra Mirkovic 07. 01. 2022.

Postovani,
Da li poslodavac moze da degradira poziciju i smanji platu shodno degradiranju nakon tri meseca porodiljskog odsustva?

    Milan Predojevic 08. 01. 2022.

    Poštovana
    Zakonom o rodnoj ravnopravnosti zabranjen je premeštaj zaposlene koja je na odsustvu sa rada zbog trudnoće, na porodiljskom odsustvu, odsustvu sa rada radi nege deteta i odsustvu sa rada radi posebne nege deteta, na druge poslove ili upućivanje na rad kod drugog poslodavca, ukoliko je to za zaposlenu nepovoljnije, osim ako to nije učinjeno u skladu sa nalazom nadležnog zdravstvenog organa ili zbog organizacionih promena kod poslodavca, koji su izvršeni u skladu sa zakonom. Istim zakonom zabranjeno propisano je da je poslodavac dužan da zaposlenog po povratku sa odsustva sa rada zbog trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta, odsustva radi posebne nege deteta, vrati na iste ili druge ekvivalentne poslove. Zabranjen je premeštaj takvog zaposlenog ili upućivanje na rad kod drugog poslodavca, ukoliko je to za zaposlenog nepovoljnije, osim ako je to učinjeno u skladu sa nalazom nadležnog zdravstvenog organa, odnosno drugog nadležnog organa ili zbog organizacionih promena kod poslodavca, koje su izvršene u skladu sa zakonom.
    Shodno navedenom, zakonom nije dozvoljena degradacija na radnom mestu nakon tri meseca porodiljskog odsustva.
    Pozdrav

Milena Stokuca 03. 01. 2022.

Postovani Milane, zanima me, posto su me u firmi prilikom sklapanje ugovora o radu prisilili da potpisem sporazumni otkaz da li mogu da ga upotrebe s obzirom da sam vec otvorila trudnicko?

    Milan Predojevic 05. 01. 2022.

    Poštovana
    Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. Zakon međutim ne zabranjuje sporazumni raskid, niti otkaz od strane zaposlenog. Svakako, izjava zaposlenog koja je na zahtev poslodavca data unapred (još prilikom zasnivanja radnog odnosa) potpisivanjem blanko raskida ugovora o radu bez datuma prestanka radnog odnosa, ništava je i kao takva ne proizvodi pravno dejstvo. Sporazumni raskid ugovora o radu potpisan prilikom zasnivanja radnog odnosa ne predstavlja izraz slobodne volje u momentu prestanka radnog odnosa, to jest u pitanju je izjava volje koja ima manu. Ukoliko se ipak desi da poslodavac iskoristi (zloupotrebi) unapred (blanko) potpisan sporazum o raskidu radnog odnosa, jedino što Vam ostaje jeste da tužbom protiv poslodavca pokrenete sudski postupak kojim ćete dokazati da se radi o nezakonitom prestanku radnog odnosa. Morali biste da dokažete da je to akt koji nije potpisan sada, već prilikom zasnivanja radnog odnosa, što je suprotno zakonu.
    Pozdrav

Danka Savic 15. 12. 2021.

Postovani,
S’obzirom da sam se skoro vratila sa porodiljskog,posao kojim radim ima smene i rad vikendom!Da li imam prava da ne radim smene kao i rad vikendom?
Hvala
Danka zupanjac

    Milan Predojevic 15. 12. 2021.

    Poštovana
    Zakonom o radu propisana je samo zaštita od rada u noćnoj smeni, to jest u periodu od 22:00 do 06:00 ujutro. Naime, jedan od roditelja sa detetom do tri godine života može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost. Dakle nema zabrane rada vikendom za roditelje male dece, ali je predviđena zaštita od prekovremenog rada i od noćnog rada, odnosno to je moguće za jednog roditelja deteta mlađeg od 3 godine i samo uz Vašu pisanu saglasnost.
    Pozdrav

Marijana P. 06. 12. 2021.

Poštovani,
Radim u školi na određeno 3 meseca zbog zamene zaposlenog. Zbog komplikacija u trudnoći, moram da otvorim trudničko bolovanje. O tome sam obavestila nadležne u školi, i rečeno mi je da moram da potpišem sporazum o prestanku radnog odnosa. Da li imam prava na trudničko bolovanje ili ipak moram da potpišem sporazum o prestanku radnog odnosa? Unapred hvala.

    Milan Predojevic 07. 12. 2021.

    Poštovana Jano
    Član 187. Zakona o radu, koji reguliše navedeno pitanje glasi: „Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
    Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.
    Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.“
    Shodno navedenom, Vi ste zaštićeni od otkaza i svako rešenje o otkazu od strane poslodavca bi bilo oglašeno ništavim u sudskom postupku. Prema tome, ako ne potpišete sporazum, poslodavac ne mže da donese zakonito rešenje o otkazu. Imajući u vidu navedeno, mišljenja sam da nije u Vašem interesu da potpišete sporazumni prestanak radnog odnosa, jer ako ne potpišete, Vaš ugovor o radu se po sili zakona produžava do isteka porodiljskog odsustva.
    Pozdrav

Jelena Ilic 23. 11. 2021.

Poštovani Milane,
Imam ugovor na 12 meseci od kojih je 6 probni rad. Sada sam u drugom stanju i radim dva meseca ,ako otvorim bolovanje ,da li imaju zakonsko pravo da istekom probnog rada dobijem otkaz?

    Milan Predojevic 24. 11. 2021.

    Poštovana Jelena
    Zakonom o radu propisano je da za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. U tom slučaju, zaposlenom se rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo. S obzirom na navedenu zakonsku odredbu, a imajući u vidu da je i ugovor o probnom radu vrsta ugovora o radu, mišljenja sam da poslodavac ne može da Vam otkaže ugovor o radu, odnosno da je obavezan da sa Vama potpiše novi ugovor koji će da traje najmanje do isteka porodiljskog odsustva.
    Srdačan pozdrav

      Jelena Ilic 24. 11. 2021.

      Hvala veliko na brzom i stručnom odgovoru.
      Pozdrav za Vas

Ivana Ristic 11. 11. 2021.

Poštovani,radim u jednoj firmi,imam ugovor na neodređeno,kada sam krenula sa radom potpisala sam ugovor da prihvatam tri smene rada,međutim sada sam na porodiljsko,zanima me da li moram da radim treću smenu kada bude vreme, tj kada dete napuni godinu dana,ili imam pravo da ne radim treću smenu dok dete ne napuni tri godine ?
Hvala unapred.

    Milan Predojevic 13. 11. 2021.

    Poštovana Ivana
    Prema Zakonu o radu jedan od roditelja sa detetom do tri godine života može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost. Prema tome, sve dok Vaše dete ne navrši tri godine života, neophodna je Vaša pisana saglasnost da biste bili raspoređeni na rad noću.
    Pozdrav

      Ivana Ristic 13. 11. 2021.

      Hvala najlepše.

Korisnik 0c93cb8bff 26. 10. 2021.

Поштовани, од недавно сам отворила трудничко боловање. Запослена сам у школи на одређено. У наредном периоду ће бити могућност за запослење на неодређено јер су тако из Министарства најавили. Да ли ја имам право сада на стално запослење,док сам на трудничком боловању? Хвала.

    Milan Predojevic 27. 10. 2021.

    Poštovana
    Nema nikakvih zakonskih prepreka da zaposlena koja je na trudničkom bolovanju ili na porodiljskom odsustvu potpiše sa poslodavcem ugovor o radu na neodređeno vreme.
    Pozdrav

      Korisnik 0c93cb8bff 28. 10. 2021.

      Захваљујем Вам се на одговору.