Izveštavao sam koliko košta luk i voće na Zelenjaku

Autor - Redakcija Poslovi Infostud | Tražim posao

nov 14

Autor i voditelj popularne humorističke emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, koja se emituje na TV stanici Nova S, u šali kaže kako je na televiziji počeo, pa mu je plan i da pravo sa televizije ide u penziju.

Široj javnosti poznat po svom humoru, odnosno satiričnim emisijama koje je radio poslednjih godina, a radi i danas, Zoran Kesić je televizijsku karijeru započeo odmah nakon što je završio XI Beogradsku gimnaziju.

Ne svojom odlukom, postao je deo jutarnjeg programa beogradskog Studija B “Beograde, dobro jutro”, polovinom 90-ih godina, u vreme dok je ova televizija bila istinski gradski servis, a najveći broj Beograđana dan počinjao upravo gledajući servisne informacije i vesti koje im stižu sa vrha Beograđanke.

Majka me je, bez mog znanja, prijavila na audiciju Studija B. Oni su imali otvoren konkurs za početnike, a ja sam važio za nekoga ko je bio talentovan za pisanje sastava. I tako mi je mama jednog dana saopštila kako je poslala moje podatke na konkurs. Sećam se da je tog istog dana kada se održavala audicija bio i prijemni ispit na DIF-u (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), koji sam želeo da studiram. Desilo se da sam morao da trčim sa prijemnog na DIF-u da bih na vreme stigao na audiciju, na Studio B – kaže za sajt Poslovi Infostud Zoran Kesić dodajući da je epilog svega bio da DIF nije upisao, ali zato jeste prošao audiciju i tako započeo svoju novinarsku karijeru, i to sa samo 18 godina.

Đoko Vještica je smatrao da imam talenat za ulicu

Svojih novinarskih početaka i rada u redakciji čuvenog novinara i urednika Đoke Vještice koga su stanovnici prestonice doživljavali u to vreme kao neku vrstu gradskog šaltera koji je u stanju da reši, ako ne sve, ono barem većinu, tekućih problema, Kesić se seća sa setom, iako je četiri godine kasnije, zajedno sa većinom svojih kolega, kako kaže, oteran sa te televizije.

Nas je nekoliko primljeno tada na tom konkursu i sećam se da smo prvih pola godine posmatrali starije, već iskusne novinare kako rade svoj posao i od njih učili novinarski zanat. Nakon toga, Đoko Vještica je u meni prepoznao talenat za ulicu, pa sam postao ulični reporter. Izveštavao sam o ceni crnog luka i ostalog povrća i voća na Zelenom vencu, obilazio radove na beogradskim gradilištima, pratio sednice Skupštine grada Beograda, radio bezbroj različitih anketa o raznim temama. Uglavnom svakodnevno sam podnosio izveštaje o dešavanjima u gradu i raznim komunalnim i drugim problemima. Već tada sam osetio prva zrna slave jer su me ljudi doživljavali kao nekoga ko može da reši neke njihove svakodnevne probleme – priča nam Zoran Kesić.

Najmlađi stalno zaposleni novinar Studia B

Prve dve godine na Studiju B, Zoran je bio honorarac, angažovan preko Omladinske zadruge, što je u to vreme bilo uobičajeno, da bi nakon toga dobio ugovor o radnom odnosu na neodređeno vreme.

– Bio sam najmlađi novinar Studija B, u stalnom radnom odnosu – seća se Kesić, ali je zaboravio koliko je tačno u to vreme, dakle polovinom 90-ih godina iznosio njegov honorar, a onda i zarada. Jedino što pamti je osećaj zadovoljstva zbog činjenice da je honorar rastao tokom vremena.

– Nije meni novac tada bio presudan, nego to zadovoljstvo da sa tako malo godina radim nešto što me je ispunjavalo i da u tome napredujem, zbog čega sam i dobijao iz meseca u mesec sve veće honorare. Osećao sam se bitnim, rastao sam novinarski i reporterski na tom poslu, naročito kasnije kada sam počeo da izveštavam i sa uličnih protesta i demonstracija protiv tadašnjeg režima.

Njegov rad na Studiju B završio se tokom 2000. godine kada je vlast Slobodana Miloševića nezadovljna radom gradskog servisa preuzela uređivanje ove televizije, a delu novinara i urednika podelila otkaze. Zahvaljujući iskustvu koje je stekao kao reporter gradske televizije, Kesić sa Studija B odlazi na TV B92.

– To su bili počeci televizije B92, dok je radio već uveliko emitovao program. I tamo sam radio kao izveštač – između ostalog i sa oktobarskih demonstracija 2000. godine. Na B92 sam se zadržao tri godine, a nakon toga sam napravio pauzu sa poslom i otišao da odslužim vojni rok – kaže popularni autor i voditelj “24 minuta”.

“Hajmo sad mi ono naše”

Po povratku iz vojske počinje, zapravo, drugi deo Kesićeve televizijske karijere. Izveštavanje i informativni program sada će zameniti humorom i satirom.

Najpre je neko vreme vodio Ozbiljne vesti, a onda i Dezinformator, humorističku emisiju koja se bavila karikiranjem i parodijom stvarnosti, a emitovana je na TV Metropolisu. Odatle je Kesić otišao na Fox gde je radio emisiju  Fajront republika, da bi onda na kanalu B92, a kasnije i O2, zajedno sa ekipom satiričnog portala Njuznet počeo da radi sadašnju emisiju “24 minuta sa Zoranom Kesićem”, koja se na tom kanalu emitovala do 2020. kada zajedno sa svojim ekipom prelazi na TV Nova S.  

O autoru: Redakcija Poslovi Infostud