Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.


Postavite pitanje

Najnovija pitanja


Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora

Zaposlili smo radnika na određeno vreme počev od 15.02.2015.godine do 30.06.2015. godine a po isteku tok vremena produžen mu je ugovor na još 6 meseci tj. od 01.07.2015. godine do 31.12.2015. godine. Kako da uradimo rešenje za godišnji odmor?

Odgovor:

Zaposleni ima pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora (10/12), za svakih mesec dana rada u 2015. godini.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 02.07.2015
Pravo na godišnji odmor

Postovani..radim vec 5 godina.i u martu sam samo presao u drugu ispostavu bez prekida radnog odnosa.. Sada kazu da nemam pravo na odmor dok nr prodje 6 meseci.Koliko sam upućen da to nije tačno. .Sta zakon kaze.?

Odgovor:

Zakon propisuje da zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca. Ukoliko niste menjali poslodavca, već samo organizacionu jedinicu poslodavca, nije potrebno da prođe rok od mesec dana da biste stekli pravo na godišnji odmor.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 02.07.2015
Naknada štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora

Zaposljena sam od 1.10.2014 godine i dobila otkaz 12.06.2015,u decembru 2014 sam iskoristila jedan deo kolektivnog godisnjeg odmora,koliko dana odmora mi sleduje do dana kada sam dobila otkaz i da li poslodavac treba to da mi plati.

Odgovor:

Zakonom je propisano da zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj mu prestaje radni odnos. U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 01.07.2015
Pravo na naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora

Postovani, poslodavac mi je dao otkaz i uskratio pravo na godisnji a da pritom nikakvo resenje nisam potpisala. Koja su moja prava po osnovu neiskoriscenog odmora?

Odgovor:

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. Ukoliko to poslodavac ne učini dobrovoljno, sudskim putem…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 01.07.2015
Srazmerni deo godišnjeg odmora

Da li radnik koji je zasnovao radno odnos 20.01.2015. godine dana 20.07.2015. godine stiče pravo da koristi pun godišnji odmor ili srazmeran deo godišnjeg odmora za 2015. godinu?

Odgovor:

Zaposleni koji je radni odnos zasnovao 2015. godine ima pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora za 2015. godinu.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 30.06.2015
Dužina godišnjeg odmora

Supruga mi radi u društvenom preduzeću od '96 i do sada je imala 24 dana godišnjeg odmora. S'obzirom da je teško doći do informacije koliko joj dana god.odmora sleduje jer po mom mišljenju ovo je premalo,nadam se da će te vi moći da mi odgovorite. Inace imamo tri deteta, srednje obrazovanje, spremačica, prva smena... hvala

Odgovor:

U svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana. Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 30.06.2015
Pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora

Radio sam 3 godine u firmi od 22.02.12. Do 30.03.15 u martu ove godine sam bio jednu nedelju na godisnjem odmoru pre nego sto sam.presao u drugu firmu. Prijavljen sam bez dana prekida,da li ja imam pravo sad u junu na 2ned godisnjeg odmora? Hvala unapred...

Odgovor:

Imate pravo samo na srazmerni deo godišnjeg odmora. Zakonom je propisano da zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca. Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 29.06.2015
Pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora

Zasnovala sam radni odnos 12.06.2015. godine,medjutim u firmi gde radim idu na kolektivni godisnji odmor 17.07.2015. Zanima me da li i ja srazmerno imam prava na dan,dva godisnjeg odmora?

Odgovor:

Imate pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora. Zakonom je predviđeno da zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca. Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 29.06.2015
Plaćeno odsustvo

Poštovani, zaposlen sam u privatnom preduzeću i pored toga studiram na višoj školi. Zanima me da li imam pravo na plaćeno odsustvo na dan kada imam ispit. I da li postoji određen broj dana koliko mogu da budem odsutan.? Hvala unapred.

Odgovor:

Zakonom o radu propisano je da zaposleni ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo) u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine, u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice i u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu. Dakle, pravo na plaćeno odsustvo, zbog…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 24.06.2015
Srazmerni deo godišnjeg odmora

Ako sam prijavljena od 01.09.2014. godine imam pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora za 2014. godinu i to mi je jasno. Da li od 01.01.2015. godine i dalje treba da imam srazmerni deo godišnjeg odmora ili dobijam pun godišnji odmor za 2015. godinu?

Odgovor:

Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos. Dakle, ako će vam u 2015. godini prestati radni odnos imate pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora. U suprotnom imate pravo na pun godišnji odmor.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 24.06.2015

Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakon o radu (2014, pdf format, 593 Kb)
Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (2014, pdf format, 473 Kb)
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (2014, pdf format, 601 Kb)
Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.pdf (2014, pdf format, 268 Kb)
Zakon o štrajku (2014, pdf format, 243 Kb)
Zakon o uslovima za zasnivanje radnogodnosa sa stranim državljanima (2014, pdf format, 234 Kb)
Zakon o volontiranju (2014, pdf format, 269 Kb)
Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (2014, pdf format, 382 Kb)

Da li obavljate posao za koji ste se školovali?

Uspešno
Neuspešno urađena operacija