Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora


Da li radnik koji je stupio u radni odnos 01.09.2015 a otkazni rok mu je trebao isteci 28.11.2015 ali je svojevoljno napustio posao 25.11.2015 i potpisao otkaz sa tim datumom ima pravo na godisnji odmor?

Odgovor


Imate pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora. Zakonom je propisano da zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos. Nebitan je osnov prestanka radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 30.11.2015

Prekid korišćenja godišnjeg odmora


U kojim slučajevima može doći do prekida korišćenja godišnjeg odmora?

Odgovor


Ako je zaposleni za vreme korišćenja godišnjeg odmora privremeno sprečen za rad u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju - ima pravo da po isteku te sprečenosti za rad nastavi korišćenje godišnjeg odmora. Poslodavac može da izmeni vreme određeno za korišćenje godišnjeg odmora ako to zahtevaju potrebe posla, najkasnije pet radnih…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 30.11.2015

Srazmerni deo godišnjeg odmora


Ako sam se zaposlila 18.3.2015. godine prvo na 3 meseca ( gde mi je pripalo 5 rd godišnjeg odmora) na koliko dana godišnjeg imam pravo u 2015. godini ako su me posle ta tri meseca primili na stalno... ?

Odgovor


U 2015. godini imate pravo na 3/4 godišnjeg odmora. Ukoliko ste za 1/4 (3 meseca) imali 5 radnih dana godišnjeg odmora, ostaje vam još 10 radnih dana godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.11.2015

Korišćenje godišnjeg odmora


Poštovani već sam Vam jednom postavila pitanje,ali nisam dobila odgovor.Da li poslodavac može da mi zabrani korišćenje godišnjeg odmora za ovu godinu?Odsustvo radi posebne nege deteta ističe mi 19.12.2015. Hvala.

Odgovor


Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu Zakonom o radu. Članom 275 Zakona o radu propisano je da će se kazniti novčanom kaznom od 400.000 do 1.000.000 dinara za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica ako postupi…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.11.2015

Pravo na godišnji odmor


Poštovani, Zapošljena u našoj firmi bila je na porodiljskom bolovanju od 03.07.2014. god. do 03.07.2015. godine. Da li ima pravo na ceo odmor za 2015 god. ili na srazmerni samo za period od 04.07.2015. god. do 31.12.2015. god. Zapošljena je na neodređeno vreme.

Odgovor


Zaposlena ima pravo na ceo godišnji odmor za 2015. godinu. Pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora ima samo zaposleni koji je u kalendarskoj godini zasnovao ili mu prestaje radni odnos.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 25.11.2015

Broj dana godišnjeg odmora


U novu firmu sam presla direktno iz prethodne (u utorak zavrsila, u sredu pocela u novoj), prijavljena za stalno u obe firme, i koristila samo 5 dana god. odmora. U novoj firmi sam od 06. marta 2015. Gazda me poslao na odmor, a nakon toga raskid ugovora o radu. Na koliko dana odmora imam pravo?

Odgovor


Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos. Ukoliko kod novog poslodavca imate 8 meseci rada, imate pravo na 8/12 godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 23.11.2015

Naknada štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora


Postovani, 25.12. mi istice ugovor na odredjeno, da li u slucaju da mi ne produze imam pravo da iskoristim preostali godisnji odmor nakon 25.12. ili mogu da trazim da mi se plate neiskorisceni dani godisnjeg odmora? Hvala unapred.

Odgovor


U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 23.11.2015

Naknada štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora


Postovani vec sam vam postavila pitanje al nisam dobila odgovor,radila sam u jednoj firmi 2god i mesecipo dana ,proglasena sam tehnoloskim viskom,prosle godine sam operisala karcinom stitne zlezde i nisam koristila odmor ,a to mi nije isplaceno,u maju mesecu kad je opao poso nas 10 radnika poslodavac salje kuci uz obrazlozenj usmeno da cemo od 1 juna biti proglaseni…

Odgovor


Poslodavac je dužan da vam isplati naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora. Zakonom o radu propisano je da je u slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 23.11.2015

Dužina godišnjeg odmora


Postovani , Radim u "Panonskim elektranama Te-To." Novi Sad. U 2016.g. punim 65 g. starosti i 42 . g. radnog staza ( 31.g.uTE-TO) . Na koliko godisnjeg odmora imam pravo u 2016 g. S postovanjem.

Odgovor


U svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana. Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 20.11.2015

Naknada štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora


Poslodavac me je dan pred istek Ugovora na odredjeno vreme obavestio da mi nece biti produzen ugovor i to je njihovo pravo, ali me zanima sta je sa mojim odmorom od 11 dana, da li su u obavezi da ga isplate? I jos me zanima sta ja treba da potpisem u firmi od resenja ili istekom ugovora oni samo donose resenje u kome obrazlazu zasto nije produzen ugovor o radu (ovo…

Odgovor


U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. Što se tiče drugog pitanja poslodavac donosi rešenje o…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 12.11.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.
Reklama

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Koja informacija u tekstu oglasa za posao vam je najvažnija prilikom donošenja odluke da li ćete konkurisati?
We are sorry to inform you that English version of our website is not curently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.