Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Ostalo

Postovani,vratila sam se sa porodiljskog odsustva pre mesec dana,zaposlena sam u bolnici,interesuje me da li imam pravo da trazim da radim samo prepodnevnu smenu?Popodnevna smena mi je problematicna jer nema ko da mi cuva dete.Nacula sam da majke dece do tri godine imaju mnoga prava za koja i ne znaju,pa ih i ne koriste.

Poštovani, 

Postoji takva mogućnost u dogovoru sa poslodavcem. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 26.06.2018

Ostalo

Postovani Radim u javnoj ustanovi na neodredjeno vec 15 godina. Zbog neodgovarajucih uslova nastalih usled primene novog Kataloga radnih mesta najavila sam otkaz . Dogovor je bio da im budem na raspolaganju do 31.5.18. i da nakon toga koristim preostali odmor i to zdruzeno stari i novi zakljucno sa 3.7.18. U trenu odlaska na odmor nisam potpisala nikakvo resenje o odmoru niti sam podnela Izjavu…

Poštovani,

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Pismena izjava o otkazu ne proizvodi pravno dejstvo. Pravo na odsustvo sa rada radi privremene sprečenosti za rad možete koristiti samo dok ste u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 26.06.2018

Ostalo

Postovani, odradjujem dug od nekoliko godina u jednoj zdravstvenoj ustanovi, koja me je bila poslala na specijalizaciju. Da li bi eventualno porodiljsko odsustvo skratilo taj vremenski period, tj.da li bi dug bio kraci za tu godinu dana porodiljskog? Hvala.

Poštovani, 

Da li će Vam porodiljsko odsustvo "skratiti" navedeni period zavisi od sadržine ugovora koji ste potpisali sa zdravstvenom ustanovom. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.06.2018

Pripravnici

Postovani, Ostalo mi je jos par ispita do dipomiranja. U nedoumici sam, i ne znam bas sta dalje. Mozete li mi reci koji je pripravnicki staz ''bolji'', advokatura, sudstvo? I kakave su nam opcije nakoh diplomiranja, sto se tice zaposlenje, i pripravnickog. Srdacan pozdrav

Poštovani, 

Morate sami odlučiti čime želite dalje da se bavite i nakon toga donesite odluku gde ćete stažirati. Ukoliko Vas zanima advokatura onda bi bilo najbolje da pripravnički staž radite u nekoj advokatskoj kancelariji. Isto važi i za sudstvo. Pripravnički staž u advokaturi i u sudstvu traje 2 godine. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 25.06.2018

Ostalo

Poatovani, imam pitanje u vezi sa pp poslovima. Radim u epsu od 2010 godine na pp poslovima. Interesuje me imam li pravo da tuzim firmu jer zadnje 5 godin nemam pravo na putni trosak i topli obrok? Prve 4 godine su placali a poslednje 4 ne placaju Pozdrav

Poštovani, 

Poslodavac nije obavezan da licu koje obavlja privremene i povremene poslove obezbedi topli obrok i naknadu za prevoz. Proverite još jednom šta Vam tačno piše u ugovoru koji ste potpisali. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 25.06.2018

Ostalo

Poštovani iteresuje me da li u isto vreme jedno lice može da ima npr zaključen ugovor o radu sa upravnim odborom ustanove i radi kao direktor te ustanove a takođe da ima zaključen i ugovor o delu sa istom ustanovom i da radi podslove ekonoma u toj istoj ustanovi?.

Poštovani, 

Da li direktor može kod istog poslodavca da radi po osnovu dva različita ugovora zavisi od samog ugovora koji je direktor zaključio. Direktor može da zasnuje radni odnos a može i da obavlja poslove direktora bez zasnivanja radnog odnosa. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.06.2018

Prestanak radnog odnosa

Poštovani, Ugovor ističe 30.06.2018 i tada će biti 2 god kako radim za ovog poslodavca. Koji je postupak za otkazni rok i prava na korišćenje prvog dela ovogodišnjeg odmora, obzirom da imam do isteka još 5 dana?

Poštovani, 

Ukoliko Vam prestaje ugovor o radu 30.06.2018. godine onda nema otkaznog roka. Imate pravo na srazmeran godišnji odmor s obzirom da Vam prestaje radni odnos. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 25.06.2018

Prestanak radnog odnosa

Postovani, radim 6.5 godina u jednoj firmi i u poslednje vreme poslodavac pokusava na sve nacine da me se resi, iako sam u stalnom radnom odnosu. Jednostavno vise ne zele da radim kod njih ali nemaju osnov da mi daju otkaz pa pokusavaju da se dogovore sa mnom I da to bude sporazumno. Verovatno im ne odgovara da me otpuste kao visak, a u mom radu nema gresaka. Nude mi isplatu dve mesecne plate I…

Poštovani, 

Na Vama je da odlučite da li ćete potpisati sporazumni prestanak radnog odnosa ili ne. Ukoliko potpišete sporazumni raskid ugovora nemate pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 25.06.2018

Ostalo

Postovani, otvorila sam pre mesec dana trudnicko bolovanje, a nisu mi izmireni svi doprinosi. Da li ce drzava da mi sve refundira kad mi budu izmireni doprinosi?

Poštovani, 

Potrebno je da poslodavac izmiri sva dugovanja za obavezno socijalno osiguranje. Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 25.06.2018

Ostalo

Postovani, Da li kao trudnica koja je na bolovanju mogu da dobijem otkaz na osnovu clana 179 zakona o radu? Hvala unapred

Poštovani, 

Trudnice su zaštićene od otkaza ugovora o radu na osnovu čl. 187 Zakona o radu. Međutim, to ne znači da trudnica može da čini povrede radne obaveze i da ne poštuje radnu disciplinu utvrđenu aktom poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.06.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.