Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Uplata doprinosa

Da li imam pravo da odbijem da mi se sa plate skidaju doprinosi za penziju (koju ce izgleda i ukinuti, ali ce uzeti pare)?

Ne postoji mogućnost da se zaposlenom isplati samo neto zarada, a da se ne uplate doprinosi. Poslodavac je dužan da prilikom isplate zarade uplati i pripadajuće doprinose. Ukoliko to ne učini odgovorno lice poslodavca čini krivično delo.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 23.04.2015

Otkaz od strane poslodavca

Postovani radio sam u d.o.o firmi 4 godine i 7 mjeseci. Otkaz o visku mi je dodijelio knjigovodja, vanjski saradnik firme. Poznato mi je da imam pravo na otpremninu koju nisam dobio, i nisam dobio otkaz u roku kako je precizirano ugovorom,(otkaz mi je dodijeljen u jednom danu, dostavljen itd...)sto nisam htio ni da potpisem jer knjigovodja nije zaposlenik firme) tako…

Podnesite tužbu sudu protiv poslodavca. Tužbom možete tražiti poništaj otkaza, ukoliko smatrate da je nezakonit, isplatu otpremnine i zarade.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2015

Pravo na godišnji odmor

Pitanje je: Radni odnos traje 13 meseci. Predao sam zahtev direktoru za godisnji odmor za ovu kalendarsku godinu 2015 i taj zahtev je odbijen. U slucaju da prekinem radni odnos da li cu moci da dobijem naknadu za neiskorisceni godisni odmor? Hvala unapred.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 21.04.2015

Otkaz zbog tehnološkog viška

Poslodavac nam predlaže (uslovljava) da nam raskine ugovor o radu kao teh višak ako se odreknemo otpremnine što mi i prihvatamo zbog ostvarivanja prava na nadoknadu od NSZ. Da li postoji zakonski osnov za dobijanje i ponistenje ugovora o odricanju otpremnine.

Ugovor kojim poslodavcu otpuštate dug po osnovu neisplaćene otpremnine moćžete poništiti ukoliko dokažete da ste navedeni ugovor potpisali pod pretnjom, prinudom ili u zabludi.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2015

Pripravnički staž

Postovani, Zanima me od kada tacno pocinje da se racuna pocetak pripravnickog staza kod advokata. Da li je pocetak staza datum zakljucenja ugovora sa principalom, dan podnosenja zahteva advokatskoj komori, datum polaganja pripravnicke zakletve ili drugo? Kako je to regulisano?

Advokatski pripravnik se postaje upisom u imenik advokatskih pripravnika. Advokatska komora donosi rešenje kojim se pripravnik upisuje u imenik advokatskih pripravnika.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.04.2015

Ovlašćenja vd direktora

Dali moze VD direktor izdati resenje o koristenju neplacenog. Dali je to po zakonu ?

Ukoliko nekim opštim aktom posldoavca nije drugačije propisano, vd direktora može zaposlenom odobriti neplaćeno odsustvo.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.04.2015

Otkaz od strane poslodavca

Postovani, radim u firmi na neodredjeno vreme, trenutno sam na porodiljskom da li poslodavac moze da mi uruci otkaz po isteku porodiljskog bolovanja. Hvala

Poslodavac može da vam otkaže ugovor o radu nakon isteka porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2015

Prekršaj zbog neisplaćene zarade

Postovanje, zanima me da li mogu da podnesem prijavu inspekciji rada protiv poslodavca posto sam zaposlena porodilja i poslodavac mi ne daje redovno platu niti redovno uplacuje doprinose i koja je veravatnoca da ce on biti kaznjen zbog takvog ponasanja? Hvala unapred.

Članom 273 Zakona o radu propisano je da će se prekršajno kazniti poslodavac koji ne isplati zaradu. Ima osnova da protiv poslodavca podnesete prijavu inspekciji rada. Kada inspekcija utvrdi nepravilnosti, dužna je da podnese prekršaju prijavu protiv poslodavca, a kaznu donosi prekršajni sud. Da li će insepkcija uraditi sve što je dužna po zakonu, zavisi od inspektora…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.04.2015

Sistematizacija radnih mesta

Da li VD direktora u javnom preduzecu moze da bude osoba sa sestim stepenom strucne spreme?

Sistematizacijom radnih mesta se određuje koju stručnu spremu mora imati direktor određenog javnog preduzeća.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 21.04.2015

Dužina godišnjeg odmora

Imam 34 god. radnog staža.Dali po zakonu imam pravo no god, odmor od 30 rad. dana.

Zakon propisuje da u svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 radnih dana i predviđa da se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma utvrđenih opštim aktom ili ugovorom o radu. Kriterijume na osnovu…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 18.04.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.