Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Sudski postupak zbog neisplaćenih zarada

Ako je akcionarsko drustvo utuzeno a vec dve godine nema presude u pitanju je radni spor da li sud moze doneti ptesudu kao ujednacenje sudske prakse bez prisustva vecinskog vlasnika jer izbegava pojavljivanje na rocistu tj.uvek opravda izostanak a pritom je isti spor priznao i donesena je presuda na osnovu priznanja, a sobzirom dai dalje ne primam platu da li postoji…

Vaše pitanje je nejasno. Sud može doneti presudu na osnovu priznanja ukoliko je tuženi priznao tužbeni zahtev. Ukoliko je sud to učinio nije jasno koju još presudu čekate. Većinski vlasnik akcionarskog društva nije stranka u postupku i njegovo prisustvo nije potrebno na sudjenju. Akcionarsko društvo zastupa generalni direktor ili drugo ovlašćeno lice upisano u registar…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.04.2015

Tužba većinskog vlasnika

Molim vas da mi odgovorite na sledece pitanje:da li u akcionarslom drustvu u kome je data pozajmica od strane vecinskog vlasnika isti moze da za iznos pozajmice tuzi drustvo iproda nepokretnu imovinu koja vredi a radnici su primorani da posle radnog vremena rade svakojake poslove da prehrane svoje porodice a vrlo je verovatno nemogu da se namire jer vode parnicni postupak…

Ukoliko većinski vlasnik ima presudu kojom je privredno društvo dužno da mu isplati određen iznos novca, većinski vlasnik može da naplati svoje potraživanje prodajom nepokretnosti. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.04.2015

Zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vreme

Poštovani,zanima me da li poslodavac može da mi promeni status iz određeno na neodređeno , ako sam na porodiljskom bolovanju.Znam da ne sme da mi da otkaz, a da li može da me primi za stalno ?

Nema zakonskih smetnji da poslodavac sa vama zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme dok ste na bolovanju.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 03.04.2015

Trajanje ugovora o radu

Koliko puta treba potpisati ugovor o radu na 3meseca da bi se dobio ugovor o radu na 6meseci?

Zakon ne propisuje na koji period će poslodavac zaključiti ugovor o radu na određeno vreme, tako da nije neophodno da se prvo zaključi ugovor o radu na 3 meseca, da bi se nakon toga zaključio ugovor o radu u trajanju od 6 meseci.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 03.04.2015

Raskid ugovora o radu

18.03 smo se moj poslodavac i ja usmeno dogovorili o sporazumnom raskidu ugovora o radu. poslodavac je trebao da me pozove radi potpisivanja istog. posto je proslo vec 8 dana, sumnjam da ce mi poslati ugovor koji nije sporazuman,vec jednostran,i da ce mi pripisati nekakve manjkove. sta treba da uradim,da li da ja prva urucim otkaz,i ako treba kome da ga urucim,da li…

U svakom trenutku možete poslodavcu da otkažete ugovor o radu. Otkaz ugovora o radu dostavljate poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji ste naveli kao dan prestanka radnog odnosa. Otkaz ne treba da bude overen kod suda.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.04.2015

Rokovi zastarelosti potraživanja iz radnog odnosa

pre dva meseca sam saznao da me je u periodu od januara 2010 godine do novembra 2010 godine na platu sledovao poseban dodatak. potražio sam novčanu nadoknadu i odbijen sam, u obrazloženju stoji da je prošlo duže od 3 godine. kakve su moje zakonske mogućnosti da sada, u 2015 godini, ostvarim tu nadoknadu, obzirom da je urađen propust, ali krivicom stručne službe koja…

Zakonom je propisano da sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze. Ukoliko biste tužili poslodavca i on istakne prigovor zastarelosti, izgubili biste spor.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 02.04.2015

Naknada štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora

Molila bi vas da mi odgovorite . Bila sam zaposlena u firmi od 1.10.2014 . do 1.04.2015 . godine , oba puta ugovor mi je bio potpisan na 3 meseca , zanima me , jer nisam koristila godinji odmor , ( koristila sam bolovanje zbog uganuca skocnog zgloba ) da li imam prava na to da mi isplate godisnji odmor ? Da li cu pogresiti ako sefa pitam za to ?

Nećete pogrešiti ako pitate šefa. Zakonom je propisano da je u slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 02.04.2015

Rad na crno

Poštovani, Javljam se treći put.Imam dva pitanja. Sestra radi već 4 godine na crno u prodavnici peciva.Od toga je tri godine u drugoj smeni i sa manjom platom od ostalih.Koji su joj dokazi potrebni da bi ih tužila i zašto nijedna inspekcija nikakda nije došla? ja radim u Firmi na odrađeno vreme preko agencije za zapošljavanje i u ugovoru mi stoji da imam pravo na naknadu…

Da bi vaša sestra uspela u sporu protiv poslodavca kod koga radi, potrebno je da dokaže da je radila bez zaključenog ugovora o radu. Dokaz za navedeno mogu biti svedoci ili pismena dokumentacija iz koje bi se moglo zaključiti da je vaša sestra radila. Inspekcija rada po pravilu dolazi samo po prijavi. Što se tiče vašeg pitanja vezanog za naknadu troškova za dolazak…

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 02.04.2015

Otkaz od strane zaposlenog

koliko trebam raditi otkaznog roka,ako sam potpisala stalni radni odnos

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa. Opštim aktom ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok ali ne duži od 30 dana.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.04.2015

Pravo na novčanu naknadu u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa

Zaposlen sam na neodredjeno vreme kod poslodavca i tu radim vec 3god i 7 meseci.. interesuje me da li imam pravo na novcanu nadoknadu za ovaj radni staz ukoliko zatrazim sporazumni raskid ugovora..

U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa nemate pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.04.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.