Advertisement
Istražujemo: Ko je
najpoželjniji poslodavac?

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Naplata potraživanja sudskim putem


Tuzio sam firmu za neisplacen regres i imam izvrsnu presudu od 2012 god koju sud nerealizuje, pa me interesuje sta da radim da li imam pravo zalbe?

Odgovor


Niste naveli iz kojih razloga sud sproveo vašu izvršnu presudu. Ukoliko je račun poslodavca u blokadi, a nema pokretnih stvari ili nepokretnosti, čijom prodajom biste mogli da naplatite svoje potraživanje, izvesno je da nećete uspeti da se naplatite, bez obzira na postojanje izvršne presude.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 03.03.2015

Prava zaposlenih


Postovanje Radim u privatnoj firmi, radimo i vikendom slobodan dan imamo svake druge nedelje, u plati nam ne ulazi vikend a u odmor se racuna cak i subota i nedelja kao radni dan . Poslodavac se obezbedjuje tako sto potpisujemo ono sto nismo koristili, na platnom listicu cak potpisujemo isplatu u gotovini koju nismo dobili.......... Kako i na koji nacin ja mogu da ostvarim…

Odgovor


Ne postoji način da ostvarite svoje pravo ukoliko radite to što poslodavac traži od vas, iako znate da je to protivno zakonu. Jedino što možete da uradite je da poslodavca prijavite inspekciji rada, ali inspekcija bez vaše pomoći neće puno uraditi.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 01.03.2015

Obračun visine zarade


Kako se obracunava zarada ako u ugovoru stoji:zarada zaposlenog se obracunava tako sto se zarada za najednostaviji rad pomnozi sa koeficijentom.Molim za brzi odgovor hvala

Odgovor


Ugovor o radu bi morao da sadrži novčani iznos osnovne zarade na dan zaključenja ugovora o radu. Ukoliko je zarada za najjednostavniji rad minimalna zarada, pomnožite je sa vašim koeficijentom.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 28.02.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Poštovanje, da li je Osnovnom sudu u mestu u kome se nalazi sedište preduzetnika dovoljno predati pismenu tužbu sa obrazloženjem iste i platne liste za neisplaćene zarade? Unapred hvala na odgovoru.

Odgovor


Tužba i svaki drugi podnesak mora imati određenu formu, sadržati odeđeni zahtev, mora biti potpisana i mora biti predata u dovoljnom broju primereaka za sud i suprotnu stranu. Ne preporučujemo vam da sami podnosite tužbu. Angažujte nekog advokata koji će to uraditi za vas. Ukoliko nemate novca za advokata pokušajte da se dogovorite sa advokatom da ga platite…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.02.2015

Isplata zarada


Ja sam potpisao samo platni spisak i platu nisam dobio,knjigovodje takodje mogu da potvrde jer oni imaju zbirnu uplatu i sigurno im se nece sloziti za moj iznos plate koja mi nije uplacena. A takodje je i problem sto nemam svedoke koji bi to potvrdili. Takodje nisu mi izdali moj obracun za platu. Nista ne mogu da uradim?

Odgovor


Na sudu bi se dokazivalo da li ste primili zaradu ili ne. Sud bi nakon svih izvedenih dokaza (uvid u pismenu dokumentaciju i saslušanje svedoka) doneo konačnu odluku. Na vama je da procenite da li mislite da biste uspeli da dokažete da niste primili zaradu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.02.2015

Isplata zarada


Postovani, 09.02.2015 sam dobio otkaz od strane poslodavca i sve uredno sam potpisao i dobio radnu knjizicu,ali sam istom prilikom potpisao i platni spisak za Januarsku platu, za koju mi je receno da ce biti uplacena u toku dana, ali ona do dana danasnjeg nije uplacena,recite mi da li je moguce da poreska uprava sama uvidi to da mi nije uplaceno a ostalim radnicima…

Odgovor


Poreska uprava ne može da utvrdi da li je vama isplaćen novac ili ne. Ukoliko ste potpisali da ste primili novac teško ćete dokazati da novac niste dobili. To možete dokazati saslušanjem svedoka, koji bi potvrdili vašu priču.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 25.02.2015

Rad na crno


Moj otac vec duze vreme radi neprijavljen u privatnoj firmi koja je u blokadi.Poslodavac mu duguje mnogo zarada,kao neprijavljenom nije mu uplacivan staz ,penziono..Koja su njegova prava?

Odgovor


Vaš otac može tužiti poslodavca i tražiti da se utvrdi da je bio u radnom odnosu i da se obaveže poslodavac da mu isplati sve zaostale zarade i uplati pripadajuće doprinose. Ukoliko je račun poslodavca blokiran i nema sredstava iz kojih bi vaš otac mogao da se naplati, postavlja se pitanje smisla vođenja sudskog postupka. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.02.2015

Naplata potraživanja


Imam izvrsnu presudu od 2012 god i ne mogu da je naplatim a firma za mesec dana ide u stecaj. Pa me interesuje da li mogu da je naplatim kad firma ode u stecaj?

Odgovor


Kada bude otvoren stečaj morate prijaviti svoje potraživanje u stečajnom postupku. Ukoliko ima imovine moguće je da ćete uspeti da se delimično naplatite. Međutim, ako to niste uspeli da uradite od 2012. godine verovatno ne postoji imovina iz koje se možete naplatiti.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.02.2015

Naplata troškova prevoza


Pitanje je u vezi troskova prevoza. Poslodavac nije placao punu cenu troskova prevoza od mesta stanovanja do posla. Refundiran je samo delimican trosak koji je utvrdjen po ceni markice za podrucje Beograda.Obzirom da sam potpisao sporazumni raskid ugovora o radu gde postoji stavka da poslodavac nema nikakvih obaveza prema zaposlenom da li postoji osnov da se tuzi poslodavac…

Odgovor


U sudskom postupku možete dokazivati da ste u zabludi potpisali sporazumni raskid radnog odnosa u kojem je navedeno da poslodavac nema nikakvih obaveza prema vama, ali se ne može sa sigurnošću reći kakvu odluku bi sud doneo.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.02.2015

Naplata zarada


Zdravo,imam sudjenje 16.03 zbog neisplacenih zarada za 3 god,presuda je jasna..interesuje me kakva je dalja procedura naplate,,koliko.bi to.trajalo.vremenski ,,firma ima dosta imovine,pokretne i sta ako u medjuvremenu dodje do pokretanja stecaja a ja nisam naplatio a imam presudu.hvala

Odgovor


Kada dobijete pravnosnažnu i izvršnu presudu možete pokrenuti postupak prinudne naplate. Ukoliko račun firme nije blokiran najbolje je naplatiti se sa računa. U slučaju da je račun blokiran, potraživanje možete naplatiti prodajom nepokretnosti ili popisom, procenom i prodajom pokretnih stvari dužnika.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.02.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Ako neki poslodavac traži radnika vašeg profila, kako biste voleli da vas kontaktiramo?We are sorry to inform you that English version of our website is not curently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.