Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Tužba protiv poslodavca


Bila sam zaposlena u DOO koju sam tuzila za neiskoriscen odmor, prelovremeni rad i rad na praznik. Da li je moguce da firma izbegne placanje ukoliko dobijem spor i da ja moram da platim troskove?

Odgovor


Tužilac je dužan da plati troškove sudskih taksi i veštačenja. Ukoliko tužilac dobije presudu u svoju korist sud obavezuje tuženog da tužiocu naknadi navedene troškove. U slučaju da tuženi nema imovine može se desiti da ne naplatite troškove koje ste imali.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 29.12.2015

Tužba zbog rada na crno i neisplaćenih zarada


Nisam prijavljen dve godine i kasne sa isplatom.Zanima me sta bi dobio kada bi tuzio firmu .Dali bi to bila novcana naknada i kolika unapred hvala

Odgovor


Tužbom možete tražiti da se utvrdi da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme i da se obaveže posldoavac da vam obračuna i uplati pripadajuće doprinose. Po tom tužbenom zahtevu ne biste vi dobili novac, već bi poslodavac bio dužan da odgovarajućim fondovima uplati pripadajuće doprinose za vas. Što se tiče kašnjenja u isplati zarada, tužbom biste…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 25.12.2015

Isplata zarada


Postovani, kratko pitanje radim u firmi 3 meseca uz to sam dala depozit, poslodavac nam nije isplatio ni jednu platu do sad, potpisala sam ugovor o radu i ugovor o depozitu, sumljam da mi nisu uplaceni doprinosi, takodje radim prekovremeno a to se mi ne ulazi u zaradu, prosek radnih sati mi je 10+. Ako ne bude plate u narednih mesec dana planiram da dam otkaz, da li…

Odgovor


Jedino što možete da uradite je da tužite poslodavca i tražite isplatu zarada i uplaćenog depozita. Izvesno je da ćete uspeti u sporu, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da ćete uspeti da dođete do novca koji vam pripada. To zavisi od toga da li poslodavac ima sredstava iz kojih se možete naplatiti.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.12.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Zanima me da li poslodavac moze da skine radnike sa platnog spiska ako ti isti radnici tuze javno preduzece za zakasnele neisplacene plate?

Odgovor


Poslodavac je dužan da zaposlenima isplati sve dospele zarade. Ukoliko poslodavac to ne učini zaposleni imaju pravo da isplatu zarada ostvare sudskim putem i zbog tog ne mogu snositi sankcije.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 17.12.2015

Tužba za isplatu dnevnica


Imam jedno pitanje. Vodjen je sudski postupak za isplatu dnevnica (vozacima kamiona).Prvostepenom presudom je dosudjen iznos od 41Euro sa zzk od dana presudjenja. Protiv te presude sam se zalio.Drugostepeno presudom je preinacena prvostepena i dosudjen mi je iznos od 250.000,00din.Medjutim, odbili su me za kamatu od dana donosenja prvostepene presude, sa obrazlozenjem…

Odgovor


Ne postoji način da naplatite zakonsku zateznu kamatu. Potraživanje je zastarelo i u slučaju prigovora zastarelosti izgubili biste spor.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 14.12.2015

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada


Radio sam do pre par dana u privatnoj firmi 4 godine.Putovao sam privatnim kolima,Firma je udaljena od mog mesta stanovanja 27 kilometara u jednom pravcu.U mom ugovoru o radu pise da zaposleni ima pravo na naknadu troskova za prevoz na rad i sa rada u skladu sa opstim aktom poslodavca.Nisam nikad dobio ni jedan dinar za troskove prevoza,niti sam smeo da mu trazim.Da…

Odgovor


Poslodavac je bio dužan da vam isplati naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz. Ukoliko vam nisu isplaćeni troškovi za dolazak i odlazak sa rada možete tužiti poslodavca. Sva potraživanja iz radnog odnosa, pa i naknada troškova za dolazak i odlazak…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 07.12.2015

Način isplate zarade


Da li poslodavac moze da promeni isplatu plate iz dva dela iako po ugovoru o radu duzan da isplati zaradu u roku od 10 radnih dana tekuceg meseca za prethodni mesec u jednoj isplati?

Odgovor


Ugovorom o radu definišu se rokovi za isplatu zarade. Ukoliko poslodavac ne isplati zaradu u roku predviđenom ugovorom o radu možete sudskim putem (tužbom) potraživati isplatu zarade.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 03.12.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Postovani, Neisplacuju mi topli obrok zadnje dve godine, bonuse zakidaju i nisam dobio obračunski listic godinu ipo dana. Sta mogu da uradim.

Odgovor


Možete poslodavca prijaviti inspekciji rada, a možete tužbom, koju ćete predati sudu, od poslodavca potraživati topli obrok i neisplaćene bonuse.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.11.2015

Tužba zbog neisplaćene otpremnine


Postovani ! Radila sam u jednoj tvrtci na neodredeno . Nakon 15 neisplacenih placa poslodavac nam je (meni i jos mojih 15 kolega) urucio poslovno uvjetovan otkaz objasnivsi nam da jedino tako moze proglasiti stecaj. Nakon10 mj stecaja jos nema a firma je i dalje aktivna bez i jednog zaposlenog sto nam je ciniti napominjem otpremninu smo dobili samo na papiru

Odgovor


Podnesite tužbu protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada i otpremnine. Izvesno je da ćete dobiti presudu u svoju korist, ali u slučaju da poslodavac nema imovine može vam se desiti da ne uspete da naplatite svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.11.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


kakve su moje mogucnosti;poslodavac mi isplacuje minimalac preko racuna a ostatak na ruke.i kasni godinu i po dana sa isplatom.sta ja mogu da preduzmem i da naplatim svoj novac.

Odgovor


U sudskom postupku možete dokazivati kolika vam je stvarna zarada i tražiti da sud obaveže poslodavca da vam tu zaradu isplati i uplati pripadajuće doprinose.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.11.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.