Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.


Postavite pitanje

Najnovija pitanja


Obračun zarade

Dali poslodavac ima obavezu usklađivanja zarada sa rastom troškova - inflacijom.Ako ima po kojoj metodologiji se obračunava.

Odgovor:

Poslodavac nema obavezu usklađivanja zarada za rastom troškova i inflacijom. Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati zaradu u skladu sa ugovorom o radu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.12.2014
Naknada troškova za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu

postovani...radio sam kod poslodavca 2 meseca,vozio sam ture do francuske,interesujeme dali imam prava na devizne dnevnice ili ne? ako imam prava,kakve su mi mogucnosti da preko suda naplatim iste? unapred hvala

Odgovor:

Imate pravo na naknadu troškova za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu, na način određen opštim aktom i ugovorom o radu, Ukoliko poslodavac ne želi dobrovoljno da vam isplati naknadu, jedino sudskim putem možete ostvariti svoje pravo.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 18.12.2014
Isplata zarada u slučaju promene poslodavca

zaposlen sam u jednom hotelu kod privatnog poslodavca u NS koji je angazovao agenciju WMG hospitaliti services iz BG koja zahteva da sa njima potpisemo ugovor o zaposljavanju a sadasnji poslodavac nam duguje 6 licnih dohodaka.da li ce nam biti isplacene zarade ako predjemo u ovu agenciju koja navodi da rade na restrukturiranju hotela

Odgovor:

Da li će vam biti isplaćene zarade na zavisi od toga da li ćete formalno promeniti poslodavca. Ukoliko potpišete ugovor o radu sa agencijom ne prestaje obaveza hotela da vam isplati zaostale zarade. U slučaju da vam poslodavac ne isplati zarade možete ga tužiti sudu. Ukoliko posldoavac ima imovine naplatićete svoje potraživanje. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 16.12.2014
Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada

Kada se ostvaruje pravo na putne troskove za putovanje na posao?

Odgovor:

Poslodavac je dužan da naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada isplati zaposlenom u rokovima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu, najmanje jedanput mesečno najkasnije do kraja meseca za prethodni mesec.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 09.12.2014
Naplata zarada

Kakve su mogucnosti za isplatom zaostalih zarada,firma pod stecajem,a racun u blokadi?

Odgovor:

Ukoliko je nad poslodavcem otvoren stečaj jedino što možete da uradite je da u stečajnom postupku prijavite svoje potraživanje. U zavisnosti od toga kako će teći stečajni postupak, možete, ali i ne morate uspeti da naplatite svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 09.12.2014
Naplata potraživanja u slučaju rada na crno

Kako naplatiti od poslodavca zaradjen novac?radio sam na crno kod njega 30 dana na dnevnici.

Odgovor:

Ukoliko poslodavac ne želi da vam isplati dogovoreno jedini način da se naplatite je da podnesete tužbu sudu. Kada dobijete presudu prinudnim putem ćete moći da naplatite svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.12.2014
Naplata potraživanja u slučaju stečaja

Pozdrav,moj otac radi u jednom valjevskom preduzecu,,ta firma je pred stecajem..On je tuzio firmu zbog neisplacenih plata u proteklih 3 godine i neke tuzbe,,kao i ostali radnici...neko je dobio tuzbe i naplatio a neko ne,,moj otac nije..pitanje,,sta ce biti sa tuzbama mog oca ako firma ode u stecaj??

Odgovor:

Ukoliko se nad poslodavcem otvori stečaj postupak po tužbi vašeg oca se prekida i on svoje potraživanje treba da prijavi u stečajnom postupku. U stečajnom postupku poverioci ne namiruju svoje potraživanje u celosti, jer se stečaj otvara kada privredno društvo nema dovoljno imovine za namirenje svih poverilaca.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.12.2014
Naplata zarada

Radim kod poslodavca vec 14 meseci i za to vreme sam primila samo 7 zarada , tacnije duguje mi zarade za period od maja do novembra 2014. godine, odavno sam htela da dam otkaz posto sam poslednju zaradu primila za april - 12.09.2014. nas 15 radnika ima sa istim slucajem. Medjutim ja sam bila na trudnickom u junu i imala spontani pobacaj i planiram ponovo da ostanem…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Jedini način da naplatite svoje zarade je da poslodavca tužite sudu. Izvesno je da ćete dobiti spor. Problem vezan za naplatu zarada može biti ako poslodavac nema imovine iz koje možete naplatiti svoje potraživanje. U slučaju da je račun poslodavca u blokadi, velika je šansa da ne uspete da naplatite svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.11.2014
Otkaz zbog privremene sprečenosti za rad

Postovani, zasnovao sam radni odnos na neodredjeno vreme u trajanju od 3meseca, Razboleo sam se i morao sam da odem na bolovanje. Dostavio sam firmi doznake za period koji sam proveo na bolovanju. Da li poslodavac moze da mi ne obracuna i ne isplati naknadu za bolovanje?I da li moze da me proglasi za nepozeljnog radnika i da mi otkaz zato sto sam bio bolestan?

Odgovor:

Poslodavac ne može da vam ne obračuna i ne isplati naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad. Ukoliko vam poslodavac ne isplati naknadu, možete sudskim putem ostvariti svoje pravo. Poslodavac ne može da vam zbog bolesti otkaže ugovor o radu. Takav otkaz bi bio nezakonit.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 26.11.2014
Tužba zbog neisplaćenih zarada

postovani mene zanima neradim od devetog septembra u firmi a jos mi nisu isplatili platu za avgust ne samo meni i mnogim kolegama i nikog nisu prijavili samo smo potpisali blanko ugovore kome bi trebalo da se obratim unapred hvala.

Odgovor:

Ukoliko vas poslodavac nije prijavio i to ne želi da učini možete podneti prijavu inspekciji rada. Ako na taj način ne rešite problem preostaje vam jedino da pokrenete sudski postupak. Za neisplaćene zarade jedino što možete da uradite je da poslodavca tužite nadležnom sudu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 26.11.2014

Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakon o radu (2014, pdf format, 593 Kb)
Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (2014, pdf format, 473 Kb)
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (2014, pdf format, 601 Kb)
Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.pdf (2014, pdf format, 268 Kb)
Zakon o štrajku (2014, pdf format, 243 Kb)
Zakon o uslovima za zasnivanje radnogodnosa sa stranim državljanima (2014, pdf format, 234 Kb)
Zakon o volontiranju (2014, pdf format, 269 Kb)
Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (2014, pdf format, 382 Kb)
Uspešno
Neuspešno urađena operacija