Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Način isplate zarade


Da li poslodavac moze da promeni isplatu plate iz dva dela iako po ugovoru o radu duzan da isplati zaradu u roku od 10 radnih dana tekuceg meseca za prethodni mesec u jednoj isplati?

Odgovor


Ugovorom o radu definišu se rokovi za isplatu zarade. Ukoliko poslodavac ne isplati zaradu u roku predviđenom ugovorom o radu možete sudskim putem (tužbom) potraživati isplatu zarade.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 03.12.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Postovani, Neisplacuju mi topli obrok zadnje dve godine, bonuse zakidaju i nisam dobio obračunski listic godinu ipo dana. Sta mogu da uradim.

Odgovor


Možete poslodavca prijaviti inspekciji rada, a možete tužbom, koju ćete predati sudu, od poslodavca potraživati topli obrok i neisplaćene bonuse.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.11.2015

Tužba zbog neisplaćene otpremnine


Postovani ! Radila sam u jednoj tvrtci na neodredeno . Nakon 15 neisplacenih placa poslodavac nam je (meni i jos mojih 15 kolega) urucio poslovno uvjetovan otkaz objasnivsi nam da jedino tako moze proglasiti stecaj. Nakon10 mj stecaja jos nema a firma je i dalje aktivna bez i jednog zaposlenog sto nam je ciniti napominjem otpremninu smo dobili samo na papiru

Odgovor


Podnesite tužbu protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada i otpremnine. Izvesno je da ćete dobiti presudu u svoju korist, ali u slučaju da poslodavac nema imovine može vam se desiti da ne uspete da naplatite svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.11.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


kakve su moje mogucnosti;poslodavac mi isplacuje minimalac preko racuna a ostatak na ruke.i kasni godinu i po dana sa isplatom.sta ja mogu da preduzmem i da naplatim svoj novac.

Odgovor


U sudskom postupku možete dokazivati kolika vam je stvarna zarada i tražiti da sud obaveže poslodavca da vam tu zaradu isplati i uplati pripadajuće doprinose.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.11.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Poštovani, Zanima me na koji način da dođem do moje zarade, od poslodavca DIREKT MARKETING SERVICE. Naime, sa njima sam još 01.03.2013. godine potpisao dva ugovora: Ugovor o distribuciji propagandnog materijala i Ugovor o saradnji. Problem je taj što mi nisu isplatili zaradu za oktobar 2013. godine (UKUPNO NEISPLAĆENO = 17.437,25 dinara). Radio sam kao kurir i…

Odgovor


Ukoliko je privredno društvo za koje ste radili DIREKT MARKETING SERVICE doo iz Beograda, Jurija Gagarina 68, verovatno nećete uspeti da naplatite svoje potraživanje. Račun ovog privrednog društva je u blokadi u iznosu od 44.000.000,00 dinara. Čak i da dobijete presudu najverovatnije da poslodavac nema sredstava iz kojih se možete naplatiti.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.11.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Zanima me da li je moguće da na račun u jednom mesecu legne na račun manje od propisanog minimuma za platu, pošto je moj poslodavac naprasno rešio da menja sistem isplate plate, te namerava da nam do kraja tekuce godine isplati dva puta po polovinu plate. I kako dokazivati na sudu koliko je plata isplaćeno, ako nam svaki obračunski listić samo pokažu na uvid,…

Odgovor


Ukoliko vam poslodavac ne isplati celokupan iznos zarade možete tužbom tražiti da se obaveže poslodavac da vam isplati zaradu u celosti. Iznos koji je isplaćen dokazujete izvodom iz banke. Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun. Ukoliko to ne učini može se kazniti novčanom kaznom od 800.000…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.11.2015

Visina zarade


Poštovani, interesuje me da li postiji neki zakonski minimum zarade prema stepenu stručne spreme u privatnom sektoru. Imam diplomu stepena VII/1, međutim u svojoj struci nemam značajnog radnog iskustva. Interesuje me u kojim granicama bi bila pristojna plata za rad na terenu u nedefinisanom radnom vremenu (po meni i 10sati/dan) prema gore navedenoj stručnosti.…

Odgovor


Zakonom je propisana samo minimalna zarada, koja se odnosi na sve zaposlene i ispod koje poslodavac ne može ići. Zaposleni i poslodavac slobodno ugovaraju visinu zarade u zavisnosti od potreba poslodavca i znanja i sposobnosti kandidata.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.11.2015

Obračun zarade


Poštovani, da li imam pravo nakon prestanka radnog odnosa da potražujem obračunske listiće zarade od poslodavca radi pokretanja procesa sudske naplate neisplaćenih plata?

Odgovor


Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun. Poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade. Obračun zarade, odnosno naknade zarade,  poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.11.2015

Tužba zbog rada na crno i neisplaćenih zarada


Postovani, Molim da mi objasnite sta mogu da uradim u ovom slucaju. Tri meseca sam radio kod poslodavca. Nisam bio prijavljen i nije mi isplacivao zaradu. Za svo vreme rada mi je obecavao isplatu i hvalio moj rad. Kada sam resio da napustim, jer sam za tri meseca dobio samo 3.000 na ruke, poslodavac mi je rekao da nije zadovoljan mojim radom. Napustio sam posao i u…

Odgovor


Možete tužiti poslodavca. Tužbom možete tražiti da se utvrdi da ste bili u radnom odnosu kod poslodavca i tražiti da se obaveže poslodavac da vam isplati pripadajuće zarade.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 03.11.2015

Isplata zarada


Postovanje. Pitanje je u vezi mog strica. Radi vec 9 meseci. Ugovor mu se produzava na tri meseca. Prijavljen je. Platu ne primaju vec 4 meseci! I pitanje je dali mu se uplacuje penziono i socijalno? Nezna gde bi to mogo da proveri? Kako on moze da naplati zaostale plate jos uvek je u radnom odnosu u toj firmi. Poslodavac mesecima laze od danas do sutra.

Odgovor


Vaš stric može da naplati svoje zarade jedino ukoliko tuži poslodavca. Kada dobije presudu, prinudnim putem može naplatiti svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 30.10.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.