Advertisement
Uspešno
Neuspešno urađena operacija

Pravnik odgovara

Ukoliko imate pitanje ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, postavite pitanje našem pravniku. Odgovore, osim direktnim postavljanjem pitanja, možete potražiti i ako izaberite kategoriju radnog prava iz koje je vaše pitanje ili pretražite pitanja po ključnoj reči među onim već postavljenim, a na koje je pravnik već odgovorio.


Postavite pitanje

Najnovija pitanja


Isplata zarada

Pitanje je u vezi mog supruga: U radom odnosu je od 1.04.2007.Dobio je otkaz 13.04.2013 zbog tehnoloskog viska.Plate su bile redovne do 27.05. 2009. Od tada nije primao platu. Postoji li mogucnost da to moze naplatiti sudskim putem?

Odgovor:

Sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine. Ukoliko vašem suprugu nisu isplaćene zarade, izvesno je da će u slučaju podnošenja tužbe, poslodavac biti obavezan da isplati zarade za poslednje 3 godine. Pitanje je da li poslodavac ima imovine iz koje se te zarade mogu naplatiti. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 14.06.2013
Pravo na otpremninu u slučaju otkaza zbog povrede radne discipline

Poštovani, ukoliko dobijem otkaz usled povrede radne discipline, ili neispunjvanja radnih obaveza, da li mi sleduje otpremnina? Zaposlen sam za stalno vec tri godine.. Pozdrav Bojan

Odgovor:

Ukoliko dobijete otkaz zbog povrede radne discipline ili neispunjavanja radnih obaveza nemate pravo na otpremninu. Pravo na otpremninu imate samo ako dobijete otkaz kao tehnološki višak.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.06.2013
Nadležnost inspekcije rada

Podneo sam prijavu inspekciji rada zbog ne isplacenih zarada od strane poslodavca pre nekoliko dana, kada sam jos uvek bio u radnom odnosu sa tim poslodavcem.U medjuvremenu mi se pojavila opcija za drugi posao.Interesuje me da li prestankom radnog odnosa sa bivsim poslodavcem inspekcija rada gubi nadleznost(u vezi naplate ne isplacenih zarada),odnosno da li moram sada…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Nabitno je da li ste u radnom odnosu ili ne. Inspekcija ne može da donese rešenje, na osnovu kojeg ćete vi moći prinudnim putem da naplatite svoje potraživanje. Takvo ovlašćenje ima samo sud. Inspekcija može samo da kazni poslodavca ukoliko ne postupa u skladu sa zakonom.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.06.2013
Isplata zarada nakon prestanka radnog odnosa

Poštovani, Kada radnik otkaže ugovor o radu, da li po zakonu mora biti isplaćen zaključno sa datumom prestanka radnog odnosa tj. na taj dan kada mu prestaje radni odnos (dođem u firmu po knjižicu i dobijem platu) ili mora da čeka obračun plate za sve radnike u firmi? Hvala

Odgovor:

Poslodavac je dužan da nakon prestanka radnog odnosa zaposlenom isplati zaradu i sva druga primanja u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.06.2013
Zastarelsot prava na jubilarnu nagradu

Postovani, radim u Klinickom centru vise od 30 godina, i kao takva sam stekla pravo na jubuilarnu nagradu u avgustu 2010 godine, ali do danas mi nije isplacena.. Nedavno sam dobila pismenu potvrdu da imam pravo na istu ali se isplata ne vrsi pod izgovorm da Centar tenutno nema sredstava i da kada bude u mogucnosti, da ce izvrsiti uplatu istih. Mnoge moje kolege pokusavaju…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju kada protekne 3 godine od dana kada su potraživanja trebala da budu isplaćena. Priznanjem dužnika zasterlost se prekida, ali se postavlja pitanje na koji način je sastavljena potvrda Kliničkog centra. Ukoliko želite da budete sigurni da neće nastupiti zastarelost sigurnije je da pokrenete sudski spor.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.06.2013
Pravo na naknadu za dolazak i odlazak sa rada za vreme bolovanja

hteo sam da pitam da li me sleduje naknada za prevoz, ako sam na bolovanju zbog povrede na radu .

Odgovor:

Naknada za dolazak i odlazak sa rada se isplaćuje samo u slučaju da imate troškove za dolazak i dolazak sa rada. Ukoliko ste na bolovanju nemate pravo na naknadu troškove, jer troškove niste imali.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 10.06.2013
Isplata zarade

Postovani, da li postoji prestup u tome sto je predhodni poslodavac popunio i vratio radnu knjizicu a nije trazio da potpisem sporazumni raskid ugovora o radu? Inace, ta firma mi je duzna oko 2000e na osnovu "crnog" dela plate, a taj deo su mi uredno placali preko racuna kao i platu. Posto je firma u blokadi, ima li osnova za neku tuzbu kako bih namirio bar sto mi duguju.…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Poslodavac nije mogao da raskine radni odnos ukoliko nije imao osnova za to, odnosno ukoliko nema zaključenog sporazumnog raskida radnog odnosa ili nekog drugog akta na osnovu kojeg vam prestaje radni odnos. Po ovom osnovu možete podneti tužbu zbog nezakonitog otkaza. Što se tiče neisplaćene plate možete podneti tužbu protiv poslodavca ali se postavlja pitanje…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.06.2013
Pravo na otpremninu

Molim vas vi ste mi jedina nada .Otiso sam u invalidsku penziju ,evo da ce dve godine a opstina gde sam radio ni posle toliko vremena nije mi isplatila otpremninu koja me po zakonu sleduje.Kome da se obratim obzirom da oni kazu da nemaju sredstva za isplatu.Unapred vam hvala na pomoci i odgovoru

Odgovor:

Nažalost jedini način da dođete do otpremnine je da poslodavca tužite sudu. Kada dobijete pravnosnažnu presudu, sud će u izvršnom postupku dati nalog da se novac na koji imate pravo prebaci sa računa vašeg bivšeg poslodavca na vaš račun.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.06.2013
Visina zarade

Aneksom ugovora o radu poslovima koje radim dodani su jos neki poslovi iz koji se nalaze u opisu poslova sasvim drugog radnog mesta po sistematizaciji. Zanima me da li je poslodavac obavezan da mi promeni i koeficijent posla (platu) zbog povecanog obima posla. Zahtev za povecanje koeficijenta sam pisao direktoru ali nikakav odgovor nisam dobio! Pozdrav!

Odgovor:

Poslodavac nema obavezu da vam poveća zaradu nakon zaključivanja aneksa ugovora o radu. Međutim, poslodavac ne bi smeo da vam poveri obavljanje poslova koje po sistematizaciji treba da obavlja lice zaposleno na drugom radnom mestu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 31.05.2013
Zastarelost potraživanja iz radnog odnosa

Poslodavac/privredno društvo nije isplatio 12 zarada u periodu od polovine 2011-2012. Zaposleni i dalje radi kod istog poslodavca. Kako ste naveli, u čl.196 Zakona o radu , sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju 3 godine od nastanka. Da li to znači da ako poslodavac ne počne da isplaćuje zarade u roku do 3 godine od prve dospele a neisplaćene zarade, one…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze. Rok od tri godine teče odvojeno za svaku zaradu. To znači da ukoliko je rok za isplatu januarske zarade 2011. godine bio poslednji dan februara, zastarelost za tu zaradu nastupa 1. marta 2014. godine.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 31.05.2013

Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakon o radu (2014, pdf format, 593 Kb)
Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (2014, pdf format, 473 Kb)
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (2014, pdf format, 601 Kb)
Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.pdf (2014, pdf format, 268 Kb)
Zakon o štrajku (2014, pdf format, 243 Kb)
Zakon o uslovima za zasnivanje radnogodnosa sa stranim državljanima (2014, pdf format, 234 Kb)
Zakon o volontiranju (2014, pdf format, 269 Kb)
Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (2014, pdf format, 382 Kb)