Advertisement
VDKZ 2016 |

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Isplata zarada


radio sam u obezbedjenju 3 meseca i posle toga sam dao otkaz nisam bio ni prijavljen ni nista,u tom trecem mesecu sam potpisao neke ugovore a platu jos nisam primio za ta tri meseca

Odgovor


Ukoliko poslodavc ne želi da vam isplati zarade možete podneti tužbu sudu. Poslodavca možete prijaviti i inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 11.09.2015

Isplata zarada


Zaposlena sam u kladionici i prijavljena na neodredjeno. Pri potpisivanju ugovora sef nam je saopstio da sve sto stoji u ugovoru od markice toplog obroka bolovanja i godisnjeg odmora nema nista. Kada je doslo vreme godisnjeg rekao je da imamo pravo na godisnji ali da isti nije placen. Zanima me da li je to istina i koja su moja prava?

Odgovor


Zakonom je propisano da je poslodavac dužan da vam isplati naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, naknadu za ishranu u toku rada, kao i zaradu za vreme bolovanja i godišnjeg odmora. Ukoliko poslodavac to ne učini možete sudskim putem ostvariti soje pravo, a možete poslodavca prijaviti i inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 10.09.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Poštovani, Radim u privatnoj firmi pet godina. Potpisala sam ugovor o radu u koji je unet iznos moje zarade. Zarada je u međuvremenu rasla, ali nisam dobijala nikakvo rešenje o povećanju zarade. Pre 18 meseci, poslodavac je odlučio da na moj račun (kao i na račun ostalih zaposlenih) uplaćuje samo minimalnu zaradu, a ostatak da nam isplaćuje na ruke, bez ikakve…

Odgovor


Sudskim putem možete ostvariti svoje pravo. Morate tužiti poslodavca zbog neisplaćenih zarada.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 02.09.2015

Naplata potraživanja


U pitanju je privatna firma. Za 2013 i 2014 godinu nije isplacen drugi deo licnog dohotka (samo se dobijala akontacija kao prvi deo). Sve dažbine su uplacene od strane firme prema državi i za ne isplaceni deo l.d. Ostalo je jos da se isplate zaostali delovi l.d. Firma posluje, nema blokadu racuna.Po svemu sudeci poslodavac nema nameru da plati to sto duguje! Pitanje:…

Odgovor


Ne postoji drugi način da naplatite svoje potraživanje osim podnošenjem tužbe sudu. Kada dobijete pravosnažnu presudu, prinudnim putem u izvršnom postupku ćete doći do svog novca, pod uslovom da poslodavac ima sredstva na računu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 01.09.2015

Isplata zarade


Radio sam 20 dana na jednoj benzinskoj stanici, ugovor je bio na 3 meseca i prekinut je od strane poslodavca. Da li imam pravo na isplatu novca za tih 20 dana?

Odgovor


Posldoavac je dužan da vam isplati zaradu za dane kada ste radili. Ukoliko to ne učini tužite poslodavca.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.08.2015

Visina zarade


Postovani , radim u jednoj privatnoj firmi vec 5 godina na neodredjeno, i zanima me da li je moguce da se neto plata nije povecala ni dinar posle 5 godina, a u ugovoru pise da je minuli rad uracunat u platu.Takodje na platnom listicu se ne spominje markica da li su u obavezi da mi to isplaciju po zakonu? Pozdrav

Odgovor


Poslodavac je dužan da vam isplati uvećanu zaradu po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavca - najmanje 0,4% od osnovice. Poslodavac je dužan i da vam isplati naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, osim ako je obezbedio sopstveni…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 25.08.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Postovani, zaposlena sam na odredjeno vreme,ugovor mi je na 3 meseca,medjutim 2 meseca nisam primila platu i sada zelim da dam otkaz.Zanima me da li postoji neki pravni nacin da ja dobijem te svoje dve plate?

Odgovor


U slučaju da poslodavac ne želi da vam isplati zaradu, jedino što možete da uradite je da tužite poslodavca. Po dobijanju presude prinudnim putem ćete moći da naplatite svoje potraživanje, pod uslovom da poslodavac ima sredstava iz kojih se možete naplatiti.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.08.2015

Neisplaćene zarade


Dobio sam otkaz u firmi i po zakonu poslodavac je bio duzan da mi isplati sve zaostale zarade u roku od mesec dana od otkaza sto on nije ucinio. Plata je kasnila mesecima, racun firme je u blokadi ali firma idalje posluje pa me zanima da li je i na koji nacin moguce naplatiti zaostale zarade? Konkretno, da li mislite da je moguce angazovati privatnog izvrsitelja u mom…

Odgovor


Ukoliko imate obračun zarada možete osnovnom sudu podneti predlog za izvršenje u kojem ćete navesti da će izvršenje sprovesti privatni izvršitelj. Kada sud odobri izvršenje, postupak izvršenja sprovešće privatni izvršitelj. U slučaju da nemate obračun zarada morate podneti tužbu protiv poslodavca. Tek kada dobijete presudu pokrećete prinudno izvršenje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.08.2015

Tužba zbog prekovremenog rada


Zaposlena sam u firmi 6 god.,za to vreme odmor sam koristila u trajanju od 10 dana,2 puta godisnje,ne radnih nego 10 povezanih i to smo naradjivali menjajuci jedni druge tako da odmor fakticki nisam ni imala,sto znaci kad dodjem sa odmora radim svaki dan po12 sati da bi drugi koristio odmor.Imam 240 radnih sati mesecno stim sto je 120 nocni rad,koji mi nije placen kao…

Odgovor


Imate prava da tužite poslodavca zbog neplaćenog prekovremenog rada, rada noću i rada za vreme državnih praznika u prethodne tri godine. Na sudu morate, pismenom dokumentacijom ili svedocima, dokazati da ste radili prekovremeno. Veštak ekonomske struke bi trebao da obračuna visinu neisplaćenog prkovremenog rada, rada noću i rada za vreme državnih praznika.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 17.08.2015

Tužba zbog neisplaćenih primanja


Postovani, suprug radi u WinWin radnji,deo Alti d.o.o. kompanije vec 15 meseci. Za markicu,radi u Bgu, mu isplacuju 1700 din. Ima prekovremene sate i rad nedeljom. Isao je da se zali ali ga je direktor vrlo uvredljivo izbacio napolje. Prijavili smo Inspekciji u Cacku ,tamo je sediste kompanije i cekamo odgovor. Da li moze da ih tuzi i trazi nadoknadu i obestecenje kao…

Odgovor


Iz vašeg pitanja nije najjasnije šta poslodavac tačno ne isplaćuje vašem suprugu. Ukoliko ne isplaćuje prekovremeni rad, vaš suprug može tužiti poslodavca, ali u sudskom postupku mora dokazati da je radio prekovremeno. Veliki broj advokata radi na procenat, po dobijenom sporu. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 14.08.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.