Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.


Postavite pitanje

Najnovija pitanja


Naplata zarada

Postovani,2010god radio sam u jednoj firmi u kojoj sam ja i radnici proglaseni tehnoloskim viskom.Poslodavac je doneo resenje o isplati plata,3 plate i otpremninu u sto kracem roku.Cekali smo 3 meseca pa smo tuzili firmu.Na sudu smo dobili resenje o naplati zaostalih zarada,ali nije moguce naplatiti jer je poslodavac preregistrovao firmu.Da li je ikako moguce naplatiti…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Nije jasno zbog čega ne možete da naplatite potraživanje ukoliko imate pravosnažne i izvršne presude. Ukoliko je poslodavac izvršio neku vrstu "preregistracije" firme u Agenciji za privredne registre možete dobiti potvrdu o pravnom sledbeništvu, kako biste znali od koga da se naplaćujete po presudi. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.08.2014
Neredovna isplata zarada

postovani.. koliko poslodavac moze da kasni sa isplatom zarade i ako firma cveta i svi uplacuju racune na vreme? samo nama nikako da uplate zaradu , kasne vec dva meseca sa isplatom i nikad nije redovna, zbog toga mi radnici imamo velikih problema jer stizu razni racuni koi se gomilaju i treba da se plate sto je mormalno, jer kad dodje covek da iskljuci struju njega…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Poslodavac ne bi smeo da kasni sa isplatom zarada. Nažalost inspekcija rada po pravilu ne želi da se bavi pitanjem isplata zarada već zaposlene upućuje na sud. Za vas bi rešenje moglo da bude ukoliko bi se svi radnici udružili i kolektivno tužili poslodavca zbog neisplaćenih zarada. Tužbom biste trebali da tražite i zakonsku zateznu kamatu zbog kašnjenja…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 14.08.2014
kamata na neisplaćene zarade

Kako se obracunava kamata na neisplacene licne dohodke - plate jos od2006 godine Hvala na odgovoru.

Odgovor:

Kamata se obračunava u skladu sa Zakonom o zateznoj kamati. Kamata se obračunava prostom metodom. Komforni metod obračuna zakonske zatezne kamate se primenjuje do 2.3.2001. godine.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.08.2014
Isplata otpremnine

Otisla sam u penziju 28.12.2012, poslodavac mi nije isplatio otpremninu, niti ima nameru da to uradi. Napominjem, da sam mu se obratila pismeno i dala mu rok do 31.07.2014. godine. Nakon toga sam ga jos pozvala, medjutim, on nema nameru da mi isplati, jos me je grdio i vredjao. Sta da radim? Unapred zahvalna.

Odgovor:

Podnesite tužbu sudu. Kada dobijete presudu prinudnim putem ćete moći da naplatite svoje potraživanje. Uslov za to je naravno da poslodavac ima novca na računu iz kojeg možete naplatiti svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.08.2014
Naknada za dolazak i odlazak sa rada i godišnji odmor

Postovani radim kod poslodavca koji NE PLACA godisnji odmor i naknadu za prevoz.Da li na to ima pravo po novom Zakonu o radu.

Odgovor:

To nije u skladu sa novim Zakonom o radu. Članom 114 Zakona o radu propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu zarade za vreme godišnjeg odmora u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Članom 118 istog zakona propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.08.2014
Naplata zarada

Postoani, molim za odgovor kako da naplatim zaostala dugovanja od bivseg poslodavca, Dala sam otkaz 08.04.14 jer su bile neredovne i male plate, poslodavac se obavezao u otkaznom ugovoru da ce isplatu izvsiti u roku od 30 dana, sto jos nije ucinio. Kako da uspem da naplatim ono sto sam zaradila, a pritom sam isla u trziste rada da pokazem dokumenta koja imam kod sebe…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Jedini način da naplatite svoja potraživanja je da podnesete tužbu sudu. Zarada ne može biti niža od minimalne zarade. Ukoliko je poslodavac uplaćivao pazar kao pozajmicu osnivača, možete protiv odgovornog lica poslodavca podneti krivičnu prijavu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.08.2014
Minimalna zarada

Sud je doneo pravosnažnu i izvršnu presudu u korist zaposlenog/tužioca da mu firma kod koje je bio zaposlen isplati 9 neisplaćenih zagarantovanih zarada. Ko stoji iza kategorije "zagarantovana zarada" -država ili poslodavac i ko garantuje da će biti isplaćena?

Odgovor:

Termin zagarantovana zarada nije u skladu sa zakonom. Zakonom o radu propisana je minimalna zarada. Minimalna zarada određuje se na osnovu minimalne cene rada, koja se utvrđuje u skladu sa Zakonom o radu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.08.2014
Obustava po sudskom rešenju

Koliko najvise smem da odbijem od licnog dohotka radniku koji se nalazi na privremeno povremenim poslovima a obustava je po sudskom resenju?

Odgovor:

Kao poslodavac dužni ste da postupite po sudskom rešenju onako kako u rešenju piše. Niste ovlašćeni da tumačite zakon i da procenjujete koji deo zarade treba da obustavite zaposlenom, već je vaša obaveza da postupite kako je navedeno u sudskom rešenju.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.08.2014
Tužba zbog neisplaćenih zarada

,Postovani , nisam dobila moje zarade za 7 meseci ,a istekao je i rok od 30 dana posle prestanka rada kod njih u kojem su oni bili duzni da mi sve neisplacene zarade isplate.U medjuvremenu sam prijavila i inspekciji ali ni oni nisu nista postigli, a njihov odgovor je bio da svoja prava potrazom na sudu. Pa me interesuje dali je to jedini nacin jer ja onda moram placati…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Jedini način da naplatite svoje potraživanje je da podnesete tužbu sudu. Ukoliko je poslodavac naplativ, odnosno ako ima sredstava iz kojih možete naplatiti svoje potraživanje, pokušajte da se sa nekim advokatom dogovorite da njegovu uslugu platite tek kada se naplatite. Advokat će takav predlog prihvatiti ukoliko proceni da će dobiti spor i da firma koju treba…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.07.2014
Blokada računa

Postovani, Prestala sam da radim od 1 juna 2014 godine, obzirom da odmor nisam iskoristila, odmor mi je trebao biti isplacen.To je ucinjeno posle mesec i po dana, dobijam obavestenje u uplati preko telefona. Kada sam pokusala da podignem novac, nisam bila u mogucnosti da ga podignem, i dobila odgovor kako mi je poslodavac blokirao racun, jer vise ne radim kod njega.…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Poslodavac ne može da blokira vaš račun u banci zbog toga što više niste kod njega u radnom odnosu. Proverite u banci o čemu se tačno radi. Ukoliko vam je neko neosnovano skinuo novac, sudskim putem možete tražiti povraćaj novca.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 22.07.2014

Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakon o radu (2014, pdf format, 593 Kb)
Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (2014, pdf format, 473 Kb)
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (2014, pdf format, 601 Kb)
Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.pdf (2014, pdf format, 268 Kb)
Zakon o štrajku (2014, pdf format, 243 Kb)
Zakon o uslovima za zasnivanje radnogodnosa sa stranim državljanima (2014, pdf format, 234 Kb)
Zakon o volontiranju (2014, pdf format, 269 Kb)
Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (2014, pdf format, 382 Kb)

Koje informacije o poslodavcima koji objavljuju oglase na našem sajtu su vam najznačajnije?

Uspešno
Neuspešno urađena operacija