Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Naplata zarada


Moj otac je imao spor sa firmom ,za neplacene zarade za preko 24 meseca. Presuda je donosena vise puta ,i vise puta su podnosili zalbe,ali nakon nekoliko godina je donesena konacna presuda u korist mog oca. Medjutim,od toga je proslo vise od gosinu dana,a preduzece je u totalnoj blokadi i u stecaju d skora. Ne znam da li postoji ikakav nacin da on ostvari svoja potrazivanja?…

Odgovor


Vaš otac će uspeti da naplati svoje potraživanje samo ukoliko poslodavac ima neke imovine, čijom prodajom, se mogu namiriti poverioci. Ukoliko je pokrenut stečajni postupak, stečajni upravnik će prodavati imovinu i namiriti poverioce. Po pravilu stečajni postupak traje nekoliko godina i poverioci većim delom ne naplate svoje potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.05.2015

Isplata zarada


Zdravo,dao sam na izvrsenje tuzbu u vezi neisplacenih zarada,otprilike koliko je potrebno meseci da naplatim,preduzece ima imovinu.. i ko ima prvenstvo naplate u slucaju stecaja ako preduzece ode...Hvala vam

Odgovor


Ukoliko ste podneli tužbu, sud mora prvo doneti presudu, pa tek onda pokrećete prinudnu naplatu protiv poslodavca. U slučaju da ste pokrenuli izvršni postupak na osnovu izvršne isprave, sud će u roku od par dana doneti rešenje kojim se odobrava izvršenje protiv poslodavca, na način koji ste naveli u predlogu za izvršenje. Ako račun poslodavca nije blokiran,…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.05.2015

Visina zarade


Poštovani, Radi se o tome da sam radio u prodajnom objektu u kome su kasnili sa isplatom 5 meseci. Raskinuo sam ugovor i po isteku od 30 dana sam podneo opomenu pred tužbu da bi mi isplatili zaostale zarade, i to su uradili po ugovoru i pri tome me uskratili za dobar deo primanja, pošto mi je plata bila veća od navedene po ugovoru. Kako nikad za 1god. i 7 meseci…

Odgovor


U sudskom postupku možete dokazati da je vaša zarada veća od one koja vam je isplaćena. Kao dokaz mogu poslužiti pismena dokumentacija i svedoci. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 11.05.2015

Visina zarade


Ako predjem na radno mesto za manju platu da li imam pravo da narrednih 6 mesrci zadrzim prefhodmo resenje i da isplata ide po starom da li na to imam pravo sobzitom da mi je bila veca plata hvala

Odgovor


Izmenama ugovora o radu, koje ste potpisali, bi trebalo da bude određena visina vaše zarade. Ukoliko ništa posebno nije ugovoreno vaša zarada će se obračunavati u skladu sa ugovorom o radu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 09.05.2015

Obračun kamate


Firma je u stečaju, dobio sam otkaz, i sada treba podneti sudu iznos koji je poslodavac ostao duzan, uz sve obračune i potrebna rešenja nedostaje i kamatna lista koju nam nisu dali, kazu nemaju taj program, pa me zanima koja je kamata i kako se vrši obračun kamate, kako da to izračunam

Odgovor


Na sajtu Osnovnog suda u Leskovcu imate obračun kamate. Unesite svaki pojedinačan iznos neisplaćene zarade do dana otvaranja stečaja.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 09.05.2015

Postupak zbog neisplaćenih zarada


Zanima me da li predmet moze imati oznaku slovima IIV broj na primer 180/2015 .U pitanju su zaostale plate.i predato je osnovnom sudu u Palati pravde. I da li je moguce pratiti takav predmet pratiti pomocu portala tok predmeta. Hvala unapred.

Odgovor


Izvršni predmeti imaju oznaku I, parnični P, a radni P1. Na sajtu portal sudova možete dobiti osnovne informacije o predmetu, ali najčešće ne budu uneti svi podaci o postupku.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.05.2015

Obračun zarade


Dobila sam kopiju obracunskih listica.Da li je je to ispravno i da li predstavlja izvrsnu ispravu? Obratila sam se pisanom prijavom inspekciji rada i rekli su mi da je to uredno ali nisu hteli da mi daju napismeno.

Odgovor


Kopija obračuna zarade nije izvršna isprava. Na osnovu kopije obračuna zarade ne možete podneti predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 05.05.2015

Isplata zarade u slučaju otkaza od strane zaposlenog


Postovani, da li ugovorom o radu ili nekim drugim aktom moze biti predvidjeno da je zaposleni koji zakljucuje ugovor na odredjeno vrijeme (6 meseci), u slucaju davanja otkaza od strane zaposlenog, dužan da radi 30 dana besplatno zbog nepostovanja ugovora do kraja (do isteka tih 6 meseci)? Nadam se da razumete moje pitanje.

Odgovor


Takva odredba u ugovoru o radu ne bi uživala pravnu zaštitu. Poslodavac ne može od zaposlenog zahtevati da radi besplatno.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 30.04.2015

Isplata zarada


Poštovani, molim Vas za pomoć. Radim u firmi gde nam poslodavac nije isplato zarade. U obavezi je da nam dostavi isplatne liste o obračunatim a neisplaćenim zaradama. Molim Vas da mi kažete ili uputite gde bih mogla da se informišem koja je procedura za naplatu zaostalih zarada, gde da predamo te obračunske liste? Da li i dalje radnik mora da angažuje advokata,…

Odgovor


Obračunske liste se predaju sudu. Zakonom je propisano da obračun zarade i naknade zarade koje je dužan da isplati poslodavac predstavlja izvršnu ispravu. To znači da na osnovu obračunskih lista možete podneti predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave. U svakom slučaju vam savetujemo da angažujete advokata, koji će u vaše ime sačiniti predlog…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 28.04.2015

Uplata zarada na račun u banci


Postovani radim od 16.09.2013 na neodredjeno vreme moj poslodavac mi nije isplatio nijednu zaradu na tekuci racun tako da su mi sve povoljnosti u banci uskracene kakav je postupak da bi se ovo promenilo?

Odgovor


Tražite od poslodavca da vam ubuduće zaradu uplaćuje na račun u banci. Ukoliko poslodavac to ne želi, kada dobijete zaradu uplatite vi taj novac na račun u banci.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.04.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not curently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.