Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.


Postavite pitanje

Najnovija pitanja


Isplata smenskog rada

da li mogu da tuzim poslodavca za neisplacivanje smenskog rada za prethodne 3 godine posto je placanje smenskog rada novim zakonom o radu ukinuto?

Odgovor:

Možete da tužite poslodavca. Izmene Zakona o radu se odnose samo na period nakon stupanja na snagu zakona.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 22.07.2014
Potraživanja iz radnog odnosa

Postovani, Od 14.11.75.godine do 01.11.2013.godine radio sam u istoj firmi ,to jest 38 godina i 16 dana.Kako je firma 2007.godine privatizovana ( FEP ), kupio je Slovenac, vlasnik “ Elektrokovine” iz Maribora. Ceo radni vek sam bio na rukovodecim radnim mestima ( poslovodja, rukovodioc proizvodnje ), tacnije uvek u proizvodnom procesu gde su velika isparenja. 2009.…

Pročitajte sve.
Odgovor:

U slučaju otkaza zbog tehnološkog viška imate pravo na otpremninu, s tim što nije nezakonito da poslodavcu otpustite taj dug. Ukoliko ste se odrekli otpremnine jer ste na to bili primorani možete sudskim putem potraživati i otpremninu. Neisplaćene zarade možete ostvariti samo sudskim putem. Morate imati u vidu da nije dovoljno samo da dobijete presudu u vašu…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 10.07.2014
Tužba zbog neisplaćenih zarada

ako lice koje radi na poslovima direktora u akcionarskom drustvu, a drustvo duzi period ne isplacuje zarade koga treba tuziti za neisplacene zarade i doprinose kad je akcionarsko drustvo u pitanju.

Odgovor:

Tužbu zbog neisplaćenih zarada podnosite protiv poslodavca, a to je akcionarsko društvo.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.07.2014
Visina naknade zarade za vreme odsustvovanja sa rada zbog bolovanja

Postovani, zanima me sledece: trebala sam da krenem da radim 12.01.2014. ( tada mi se zavrsilo porodiljsko odsustvo ) ali sam u medjuvremenu ostala u drugom stanju. Nadovezala sam godisnji odmor i doktorka u domu zdravlja mi je otvorila bolovanje radi odrzavanja trudnoce. Nisam mogla da pocnem da radim jer prva beba nije primljena u jaslice pa nema ko da je cuva. Kako…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Zarada vam se sada obračunava kao da ste na bolovanju. Proverite koji iznos je određen ugovorom o radu, verovatno 65% zarade.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.07.2014
Neisplaćene zarade

Imam neisplacene zarade iz nevembra,decembra 2011.god i januara 2012.god. u firmi gde trenutno radim,kazite mi da li je moguce da ja tuzim firmu i kako u praksi da posle tuzbe ne ostanem bez posla na kome sam sada

Odgovor:

Poslodavac ne bi smeo da vam da otkaz zbog toga što ste podneli tužbu zbog neisplaćenih zarada. Ukoliko vam poslodavac da otkaz iz nekog drugog razloga u sudskom postupku se može dokazivati da razlozi za otkaz ne stoje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.07.2014
Neisplaćene zarade

Radim u privatnoj firmi i imam nekoliko neisplacene zarade iz novembra,decembra 2011.god. i iz januara 2012.god,Interesuje me u praksi kako ja mogu da povratim taj novac a da ne ostanem bez posla jer cu verovatno posle tuzbe dobiti otkaz.Inace radim na neodredjeno vreme i primam platu preko banke,u obracunima se moze videti da nisam primio te zarade.Interesuje me i…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Jedini način da naplatite svoje potraživanje je da podnesete tužbu sudu. Poslodavac zbog tužbe ne bi smeo da vam da otkaz, ali se u praksi to često dešava. Imajte u vidu da sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju za 3 godine. Zakonsku zateznu kamatu možete obračunati na sajtu Osnovnog suda u Leskovcu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.07.2014
Minimalna zarada

Interesuje me, da li se minimalna cena rada odnosi na sve , bez obzira koji nivo obrazovanja neko ima? Odnosno, ukoliko se neki radnik prijavi sa VII stepenom stručne spreme, koji je nivo minimlane zarade na koji mora da bude prijavljen? Hvala unapred na odgovoru !

Odgovor:

Minimalna zarada se odnosi na sve, nezavinso od nivoa obrazovanja.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 08.07.2014
Isplata uvećane zarade za rad noću

Na koji nacin da tuzim poslodavca za isplatu zarade za nocni rad? U ugovoru nema nocnih smena. Dokaze u obliku izvestaja ili logovanja ne mogu da dobijem na svoj zahtev. Postoje i snimci kamere na ulazu koje ne znam da li su sacuvani posto se radi o poslednje tri godine. Svedoke tesko da bih imao posto su i dalje zaposleni. Hvala na odgovoru?

Odgovor:

Ukoliko nemate dokaze nema smisla da podnosite tužbu. Izvesno je da nećete uspeti u sporu i jedini rezultat takve tužbe će biti taj da će vas sud obavezati da platite troškove postupka. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 25.06.2014
Tužba zbog neisplaćenih naknada iz radnog odnosa

Poštovani, zaposlen sam u preduzeću d.o.o kao pretpostavljenog imam iznad sebe zamenika direktora (ovlašćeno lice).U preduzeću sam od 25.01.2009 a prijavljen sam na neodređeno vreme od 01.04.2010 imam ugovor o radu na minimalnu zaradu , i aneks ugovora od 01.03.2012 u kome se navodi da će poslodavac isplaćivati naknadu za prevoz i minimalni radni sat 115din…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Što se tiče tužbe protiv poslodavca ukoliko imate dokaze nema razloga da ne podnesete tužbu. Jako teško ćete dokazati da vas je pretpostavljani primoravao da vratite novac, ali ako imate dokaze možete tužiti i za to.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 25.06.2014
Neisplaćene zarade u Hrvatskoj

Postovani, prije tri I pol mjeseca sam dala izvanredan otkaz firmi zbog neredovitih primanja.Sve zakasnjele place sam u meduvremenu dobila uredno osim dane ne iskoristene godisnjeg odmora.(rijec je od 14 dana).S obzirom da je vec sad bivsi poslodavac priznao da je u zakonskom prekrsaju,i da je isplatio sve place koje je dugovao interesira me ,buduci da nije jos uvjek…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Odgovore dajemo samo na pitanja koja se odnose na primenu propisa Republike Srbije. Konsultujte se sa nekim advokatom ili pravnikom iz Hrvatske, koji poznaje propise Republike Hrvatske.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 25.06.2014

Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakon o radu (2014, pdf format, 593 Kb)
Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (2014, pdf format, 473 Kb)
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (2014, pdf format, 601 Kb)
Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.pdf (2014, pdf format, 268 Kb)
Zakon o štrajku (2014, pdf format, 243 Kb)
Zakon o uslovima za zasnivanje radnogodnosa sa stranim državljanima (2014, pdf format, 234 Kb)
Zakon o volontiranju (2014, pdf format, 269 Kb)
Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (2014, pdf format, 382 Kb)
Uspešno
Neuspešno urađena operacija