Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Visina zarade


1995.godine zaposlila sam se u Vojnoj posti u Beogradu i po Resenju, za moje radno mesto sa VSS, prema vazecim Kritetijumima o radnim mestima, imala sam 878 bodova. Krajem 2007. godine premestena sam na novo radno mesto sa VSS takodje, ali sa umanjejim brojem bodova na 815. Vise puta sam trazila da mi se vrate bodovi, ali bezuspesno. Pre mesec dana otisla sam u invalidsku…

Odgovor


Nema osnova za pokretanje sudskog spora. Morali ste pobijati rešenje kojim ste 2007. godine premešteni na drugo radno mesto i kojim vam je određena zarada u iznosu od 815 bodova.  Tužba bi imala smisla samo ukoliko bi rešenje kojim vam je određeno 815 bodova bilo stavljeno van snage. Budući da su prošli rokovi za pobijanje tog rešenja ne možete ništa učiniti.…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 29.01.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Privatno preduzeće u kojem radim 4 godine ne isplaćuje zarade ni doprinose poslednjih 6 meseci. Našao sam drugi posao i želim da uzmem radnu knjižicu. Znam da će od mene tražiti da dobrovoljno dam otkaz i da se odreknem svih nadoknada jer je tako bilo sa svima koji su otišli pre mene. Koja su moja prava, da li treba da zahtevam neki dokument iz koga se vidi…

Odgovor


Ne treba od poslodavca da tražite dokaz da imate nenaplaćena potraživanja. Ukoliko poslodavca budete tužili zbog neisplaćenih zarada, na njemu je teret dokazivanja da vam je zarade isplatio.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 29.01.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada


MOLIM VAS ZA BRZ ODGOVOR.PITANJE:Bila sam na trudnickom bolovanju 20.06.2013-24.12.2014 ,radim pod ugovorom u državnoj firmi i nije mi placeno trudnicko bolovanje i neznam dalicu se vratiti na posao.Kome da se obratim i dali vredi tuziti.

Odgovor


Poslodavac isplaćuje naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta. Poslodavac je dužan da naknadu isplati istovremeno sa obračunom i isplatom zarada zaposlenima. Ukoliko poslodavac ima sredstva iz kojih se možete naplatiti, podnesite tužbu sudu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.01.2015

Isplata zarada


Radim u privatnoj firmi po ugovoru na odredjeno vreme.svaka dva mjeseca mi produzuje.na trudnickom sam bolovanju od 08.6.2114 a na porodiljskom od 5 septembra.nikad nisam primila nijednu platu.pa ako mozete da mi odgovorite da li on sme da mi neplaca dok mu drzava ne refundira.ja sam iz republike srpske.

Odgovor


Morate se obratiti nekom pravniku koji je upoznat sa propisima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Na ovom sajtu odgovore dajemo samo na pitanja koja se odnose na primenu propisa Republike Srbije.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 22.01.2015

Sporazum o isplati zasotalih zarada


Za isplatu zaostalih zarada i dnevnica sa bivšim poslodavcem dogovoreno je da sastavim "Sporazum o isplati zarade" koji ćemo oboje potpisati. Da li možete navesti primer kako glasi taj sporazum?

Odgovor


U sporazumu morate navesti ko su potpisnici sporazuma, konstatovati da vam je poslodavac dužan određeni iznos novca na ime neisplaćenih zarada i dnevnica i utvrditi način i rokove u kojima će vam poslodavac izmiriti obavezu. Sporazumom biste trebali da definišete i šta će se desiti ukoliko poslodavac ne postupi po sporazumu. Ukoliko vam poslodavac daje neku…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 22.01.2015

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada


postovani poslodavac mi neplaca putne troskove devetnest meseci tacnije od maja2013 da li mogu da dobijem sudskim putem i za koliko meseci unazad ne zastareva unapred zahvlna

Odgovor


Poslodavac je dužan da vam isplati naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada. Ukoliko to ne učini, sudskim putem možete ostvariti svoje pravo. Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.01.2015

Uvećana zarada za rad na dan praznika koji je neradan dan


Da li je poslodavac duzan da plati 3 dana na drzavni praznik(1.januar,2.januar,7.januar) i koliko se posto uvecava ako se radi na taj dan ?

Odgovor


Poslodavac je dužan da vam isplati uvećanu zaradu za rad na dan praznika koji je neradan dan najmanje 110% od osnovice.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 16.01.2015

Isplata bonusa


Poštovani, radio sam u firmi koja isplacuje plate 10-og u mesecu, a bonuse za predhodni mesec 25-og. u mesecu. Dao sam otkaz 8.1. kada mi je receno da necu dobiti bonus za decembar jer sam dao otkaz. Bonusi se vrednuju po rezultatima i ispunjenosti targeta u prethodnom mesecu. Ja sam radio ceo decembar i zaradio bonus. U ugovoru o radu nigde ne pise da se gubi pravo…

Odgovor


Možete tužiti poslodavca. Ukoliko su ugovorom o radu predviđeni bonusi i vi ispunjavate uslove, poslodavac je dužan da vam isplati bonus bez obzira na to što ste dali otkaz. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 16.01.2015

Obračun prekovremenog rada


Postovani, da li se uvecanje od 26% u odnosu na osnovicu vrsi u odnosu na svaki sat prekovremenog rada u toku jednog dana, dakle u odnosu na svaki od cetiri sata ponaosob, ili to uvecanje obuhvata ta 4 sata ukupno? Hvala.

Odgovor


Isti je obračun ukoliko uvećanje od 26% računate za svaki sat prekovremenog rada posebno ili prvo saberete prekovremene sate pa ukupan prekovremeni rad uvećate za 26%.  

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.01.2015

Tužba zbog razlike u zaradi


Poštovani moj trenutni poslodavac zadnjih nekoliko godina ne isplaćuje zarade po kolektivnom ugovoru. Da li postoji mogućnost pokretanja sudskog postupka za nadoknadu razlike između ugovorene i isplaćene zarade? Da li u tom slučaju period za koji mogu da se potražuju razlike u zaradi iznosi 3 godine? Unapred hvala.

Odgovor


Možete poslodavca tužiti sudu zbog razlike u zaradi koju ste trebali da primite i koja vam je isplaćena. Možete tužiti za poslednje 3 godine, jer sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju kada proteknu 3 godine.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.01.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.
Reklama

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Koja informacija u tekstu oglasa za posao vam je najvažnija prilikom donošenja odluke da li ćete konkurisati?
We are sorry to inform you that English version of our website is not curently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.