Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Tužba zbog neisplaćenih zarada


Koliko dugo,u proseku traje proces tuzbe i putem tuzbe proces naplate neisplacenih zarada,ukoliko osoba koja podnosi tuzbu nema obracunske listice?

Odgovor


Sudski postupak po tužbi zbog neisplaćenih zarada može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Koliko će postupak trajati najviše zavisi od ponašanja tuženog, odnosno zavisi od toga šta će tuženi sve osporavati. Ukoliko je potrebno da se saslušavaju svedoci i da se odredi ekonomsko-finansijsko veštačenje na okolnost visine potraživanja, nije realno…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.02.2017

Isplata zarade u slučaju rada na crno


Radila sam kod poslodavca na probnom radu a da nisam potpisala nikakav ugovor o probnom radu,poslodavac ne želi da mi isplati te dve nedelje koje sam radila.

Odgovor


Poslodavca možete prijaviti inspekciji rada zbog rada na crno, a možete i sudskim putem tražiti da se utvrdi da ste u periodu probnog rada bili u radnom odnosu i da se obaveže poslodavac da vam za taj period isplati zaradu.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.01.2017

Naplata potraživanja sudskim putem


Postovanje,radim vec 7 god. u jednoj drzavnoj uatanovi uastanovipo principu smenskog rada 7-24,7-48h,sve do danasnjeg dana mi nije uplacivan dodatak,odnosno povecanje za vreme rada na drzavnim i verskim praznicima-moje pitanje je dali mogu putem tuzbe da ostvarim naplatu za predhodni period i koliko godina unazad se mogu naplatiti ta potrazivanja-hvala unapred

Odgovor


Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze. Tužbom možete tražiti neisplaćena potraživanja za prethodne 3 godine.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 26.01.2017

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Ponovo Vas molim za odgovor:da li se potrazivanja radnika mogu namiriti od povezanog pravnog lica jer je vecinski vlasnik i predsednok odbora direktora radi se o akcionarskom drustvu a imovina drustva je zalozena za kredite povezanog pravnog lica.Da li ima nacina da naplatimo svoja potrazivanja od naseg povezanog pravnog lica. Hvala Vam

Odgovor


Potraživanja radnika ne mogu se namiriti od povezanog pravnog lica. Ukoliko postoji neke zloupotrebe, utvrđene krivičnom presudom ili je došlo do probijanja pravne ličnosti potraživanje se može naplatiti od odgovornog lica.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.01.2017

Tužba protiv poslodavca


E ovako prije dva dana sAm dao otkaz u jednoj stabilnoj firmi.otkaz sam dao sa razlogog jer sam dozivio mobing.nisu mi placani prekovrmeni nocni rad u zadnje dvije godine s tim da u te dvije godine nisam dobio ni dana godisnjeg..mogu li da tuzim firmu.Hvala

Odgovor


Poslodavca možete tužiti zbog neplaćenog prekovremenog i noćnog rada i zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, sve u poslednje tri godine. Nebitno je što ste raskinuli radni odnos.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 23.01.2017

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Dobar dan.Sta raditi,zaradu ne dobijamo od juna meseca 2016god,liste nam gazda ne daje firma i dalje radi normalno(mi radnici u pogonu nas pet)racun firme je u blokadi,ugovore o radu nam drugi primerak nije dao a zaposleni smo na neodredjeno od 04.2007?

Odgovor


Poslodavca možete prijaviti inspekciji rada. Pored navedenog protiv poslodavca možete podneti tužbu zbog neisplaćenih zarada. Međutim, ukoliko je račun poslodavca u blokadi, a firma nema imovine da izmiri sve obaveze, moguće je da nećete uspeti da naplatite svoje potraživanje.  

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 20.01.2017

Rok za isplatu po presudi


Dobar dan zanima me pre nekoliko dana mi je advokatica javila da smo dobili proces tuzio sam firmu zbog povrede na radu e sad mene zanima koliko se ceka isplata s obzirom da je firma dobro drzeca nemacka firma je u pitanju koliko dana se ceka da uplate oni taj novac?

Odgovor


U presudi koju ste dobili naveden je rok u kom je tuženi dužan da izvrši isplatu. Taj rok može biti 8 ili 15 dana. Ukoliko tuženi u roku ne izvrši isplatu, možete pokrenuti postupak prinudne naplate po presudi. U tom slučaju, ako poslodavac ima novca na računu, možete očekivati novac u roku od najviše mesec dana.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.01.2017

Rok za isplatu naknade zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora


Koliki je zakonski rok za isplatu godisnjeg odmora od datuma prestanka radnog odnosa???

Odgovor


Poslodavac je dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, isplati sve neisplaćene zarade, naknade zarade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu. Poslodavac je dužan da isplatu izvrši najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 19.01.2017

Isplata zarada


Postovani, pozpisala sam 19.12 sporazumni raskid ugovora i kada sam juce bila da uzmem platu na ruke trazili su mi da potpisem koliko sam primila, za 18 dana 18000 ali da kada potpisem uzimaju iz koverte 4400 din. Ja sam odbila i plata je sa platnim spiskom vracena u firmu. Da li sam time izgubila pravo na platu i sta dalje da radim?

Odgovor


Poslodavac je dužan da vam isplati zaradu za period u kom ste radili. Ukoliko to ne učini sudskim putem možete naplatiti svoje potraživanje. Angažujte advokata koji će vam pomoći da naplatite potraživanje.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 17.01.2017

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada


Poštovani, Radila sam u jednoj firmi vise od 6 meseci i nisu hteli da me prijave, svekog meseca su obecavali i na kraju nista od toga. Zaposleni u toj firmi koji su prijavljeni njima ne zele da uplacuju prevoz ( BusPlus mesecnu kartu). Kako se za to izboriti a da pritom ne dobijem otkaz jer to nije prva firma ni poslednja firma koja to radi. Meni je to neophodno jer…

Odgovor


Ukoliko poslodavac ne želi das prijavi i da vam prati troškove za dolazak i odlazak sa rada, jedino sudskim putem možete ostvariti svoja prava. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 10.01.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.